3VOOR12 Draait (week 39): Feist, Palio Superspeed Donkey, Marius, Apparat en Zun Zun Egui

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3FM Megahit
Waylon - The Escapist (Universal)

3FM Album van de Week
GEM - Hunters Go Hungry (Excelsior)

3VOOR12 Single van de Week
Lana Del Ray - Video Games (Universal)

3VOOR12 Album van de Week
Ryan Adams - Ashes & Fire (Columbia/Sony)


DE TOP 10

1.
Feist  - Metals (Cherrytree/Interscope/Universal)
"Dat wordt nog wat als de blaadjes van de bomen gaan vallen: als de plaat dan nog harder binnen komt zou het zo maar eens mijn favoriete Feist album kunnen worden." (Stephan van Peursem)
"Orkestrale uitspattingen die de lucht uit je longen trekken en dan hoopvolle liedjes die je hart weer vullen met liefde. Knap!" (Silvy Broeren)
"Wat een prachtig album met vele vele hoogtepunten en genoeg mysterie om te ontrafelen." (Timo Pisart)

2.
Palio Superspeed Donkey
"Lijkt meer op de Arctic Monkeys dan de Arctic Monkeys zelf, maar who cares?" (Tomas Delsing)
"Gister tijdens hun optreden in DWDD kreeg ik zowaar een traan in mijn oog, ik vind ze zo verdomde goed, kan er geen woorden voor vinden, alleen nog een gelukstraan." (Silvy Broeren)
"Liters swag hebben die gasten, bravoure én de liedjes." (Timo Pisart)

3.
Marius - Things We Did (EP, NON Records)
"Prima EP op het label van Palmbomen en Renkas." (Atze de Vrieze)
"Een heerlijk discoplaatje met net dat beetje extra wat de luisteraar ook buiten de dansvloer bij de les houdt." (Christiaan Walraven)

4.
Apparat - The Devil's Walk (album, Mute/PIAS)
"De sleutel tot Apparat heet het apparaat koptelefoon. Vooral Candil De La Calle komt dan hard binnen." (Menno Visser)
"De rustigste plaat die Apparat tot nu toe maakte, maar hij is er zeker niet minder om." (Christiaan Walraven)

5.
Zun Zun Egui  - Katang (Bella Union/V2)
"Een kruising tussen Afrikaanse ritmes, noise en springerige pop. Vaak opzwepend, soms goed, soms irritant." (Stephan van Peursem)
"Zonnige stuiterpop met veel Afrikaanse invloeden, lekker gejaagd gebracht om maar duidelijk te maken dat we snel alles moeten laten vallen waar we mee bezig zijn, om de laatste zonnestralen van het jaar mee te pikken." (Tomas Delsing)

6.
Ryan Adams - Ashes & Fire (album, Pax Am/Sony)
"Ryan Adams heeft die malligheid van zich afgeworpen en houdt het op Ashes & Fire klein. Prachtig." (Erik Zwennes)

7.
Hanni El Khatib - I Got A Thing
"Denk White Stripes, denk Black Keys, maar dan drie tandjes vuiler." (Roosmarijn Reijmer)

8.
Neon Indian - Polish Girl (single, Static Tongues/V2)
"Misschien wel de beste single die tot nu toe uit het chillwave kamp komt." (Atze de Vrieze)

9.
DJ Shadow - The Less You Know, The Better (album, Island/Universal)
"Hit en miss, maar de hits hitten hard: I Gotta Rokk is een keiharde rockjesdag en Warning Call met Tom Vek is lekker vekker." (Menno Visser)

10.
Crooks - Absentie (album, Team Vieze)
"Denk aan Hef’s album Hefvermogen, maar met subtieler humor, snerpende elektrobeats en een beetje Adje rust." (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Marius - Things We Did (EP, NON Records)

Prima EP op het label van Palmbomen en Renkas. Opgewekte disco, zaterdag live te zien op Off Centre in de Melkweg.

Raffertie - Visual Aquity (single, Ninja Tune/PIAS)
Grillige, eigenwijze single van deze jonge Engelsman. Dubstep met wonky funk en nerveuze Ninja Tune beats.

Neon Indian - Polish Girl (single, Static Tongues/V2)
Misschien wel de beste single die tot nu toe uit het chillwave kamp komt, al is ie eigenlijk al te veel up tempo om chill te mogen heten. De ideale soundtrack voor deze nazomer.


MENNO VISSER DRAAIT:

Apparat - The Devil's Walk (album, Mute/PIAS)

De sleutel tot Apparat heet het apparaat koptelefoon. Vooral Candil De La Calle komt dan hard binnen. The Blue Nile, anyone?

DJ Shadow - The Less You Know, The Better (album, Island/Universal)
Hit en miss, maar de hits hitten hard: I Gotta Rokk is een keiharde rockjesdag en Warning Call met Tom Vek is lekker vekker.

Friends - I'm His Girl (single, Lucky Number/V2?)
Vrienden voor het leven door deze moderne poptrack, trek in London Calling nu waar deze New Yorkers zowaar staan (boeker Ben Kamsma, bedankt!


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Hanni El Khatib - I Got A Thing

Zelf noemt ie het muziek voor mensen die weleens zijn beschoten of zijn aangereden door een trein. Dat precieze gevoel had ik ook toen ik deze I Got A Thing voor het eerst hoorde. Hanni El Khatib uit LA is een latino skateboarder alias modeontwerper alias muzikant wiens debuutalbum deze week uitkomt. Denk White Stripes, denk Black Keys, maar dan drie tandjes vuiler.

Skrillex - Bangarang (Pockx Extended Remix)
Deze week gedraaid in 3voor12 Radio en onmiddellijk stroomden de reacties binnen. Positief, wel te verstaan. Pockx heeft de Diplo edit van Bangarang verlengd en ineens is ie singlewaardig wat mij betreft. Een fijne pot teringherrie om je weekend goed te beginnen.

Kink FM 1600
Op 1 oktober om 0:00 uur gaat de stekker uit kabelradiostation Kink FM. Vandaag loopt tot 0:00 uur de Kink FM 1600, met de beste tracks ooit gemaakt volgens Kink FM. Daarna is het alternatieve avontuur na 16 jaar voorbij. Gelukkig hoeft het hart van het station, Arjen Grolleman, niet mee te maken hoe sneu zijn ziel en zaligheid tot een einde moet komen omdat de investeerders de term wanbeleid een nieuwe dimensie hebben weten te geven. Ik heb tijdens die 16 jaar met regelmaat geluisterd naar Kink FM, veel huiswerk is gemaakt tijdens de outlaw 40. Kink: bedankt voor die mooie jaren.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Crooks - Absentie (album, Team Vieze)

Het jonge broertje van Hef en Adje staat op eigen benen. Samen met producer en goede vriend SoundSeduction maakte hij het sterke debuut Absentie. Denk aan Hef’s album Hefvermogen, maar met subtieler humor, snerpende elektrobeats en een beetje Adje rust. Hier gaat nog veel tofs vandaan komen, kan niet anders.

Ryan Adams - Ashes & Fire (album, Pax Am/Sony)
Ik heb altijd een zwak gehad voor Ryan Adams. En niet zo’n zwak dat ook misstappen worden vergeven. Nee, die laatste platen met The Cardinals nam ik voor kennisgeving aan, Cold Roses ging nog wel en die progmetalplaat Orion was best grappig. Maar Ryan Adams heeft die malligheid van zich afgeworpen en houdt het op Ashes & Fire klein. Het fundament van de plaat is de geweldige stem van Adams, een akoestisch gitaar en sterke countryliedjes. Het overige instrumentarium is heel mooi laag in de mix gehouden. Neem bijvoorbeeld dat subtiele orgeltje in de openingstrack, de slide guitar in knuffelrocknummer Come Home of de strijkers in het bijna Britse Chains of Love. Prachtig.

Siskiyou - Keep Away The Dead (album, Constellation/Konkurrent)
Om nou te zeggen dat ik in een ‘folk-periode’ zit, neuh. Maar Siskiyou maakt dan ook geen geijkte folk. Proggy is het soms, met stuwende elektronica, toeters, dwarse trommels, malle songstructuren en de nasale/keelstem van Canadees Colin Huebert. Nu niet wegzappen omdat dit als moeilijkdoenerij klinkt. Keep Away The Dead is een enorm luisterbare plaat met mooie liedjes die soms verrassend afbuigen. Het openingsnummer is misschien wel het beste nummer dat Siskiyou ooit maakte.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Marius - Things We Did EP
(EP, NON Records)
Wat heeft Non Records toch een ontzettend toffe releases. Na Palmbomen, The Benelux en Renkas schiet het label met Marius alweer in de roos. Ditmaal is het een heerlijk discoplaatje met net dat beetje extra wat de luisteraar ook buiten de dansvloer bij de les houdt. Morgen staat hij op Off Centre en ik ben echt extreem benieuwd hoe hij het live gaat doen.

Fellow live @ Discovery Festival
Vorige maand op Mysteryland stond hij nog voor elf man te spelen, maar op Discovery Festival afgelopen weekend in Nemo stond het vol en ging het heel erg hard. Wat voegen die twee live percussionisten ontzettend veel toe aan de caribische klanken van de muziek van Fellow. Begin dit jaar op het Hollandse Nieuwe podium tijdens Tweetakt was het al ontzettend sterk, nu kookte het museum over. Deze man moet veel meer geboekt worden.

Apparat - The Devil's Walk (album, Mute/PIAS)
De rustigste plaat die Apparat tot nu toe maakte, maar hij is er zeker niet minder om. Live kwam het op Lowlands en Pitch nog niet helemaal uit de verf, maar toen kende niemand de plaat ook nog. Ik zou dit heel graag voor een zaal liefhebbers in Paradiso willen zien, maar voor dat gaat gebeuren eerst nog een set met Modeselektor tijdens Amsterdam Dance Event. Dat wordt vast weer wat ruiger.


STEPHAN VAN BURZUM DRAAIT:

Feist  - Metals (Cherrytree/Interscope/Universal)

Rond me heen hoorde ik dat het nieuwe Feist album toch wel een beetje moeilijk zou zijn. Moeilijk zou ik het toch echt niet noemen, wel donkerder dan haar vorige plaat. Juist door die donkere kant en melancholie wordt ik volledig meegesleept door dit album. Dat wordt nog wat als de blaadjes van de bomen gaan vallen: als de plaat dan nog harder binnen komt zou het zo maar eens mijn favoriete Feist album kunnen worden.

Zun Zun Egui  - Katang (Bella Union/V2)
Rare plaat van een groep met als thuisbasis Bristol, maar met leden uit de hele wereld. Vaak opzwepend, soms goed, soms irritant. Een kruising tussen Afrikaanse ritmes, noise en springerige pop. Tourden met o.a. The Ex, Micachu en Sun Araw; die bands dienen ook als een fijne referentie. Binnenkort ook live in Nederland. Erg benieuwd naar. Kijken of dan alles op zijn plek valt.

The Stepkids  - The Stepkids (Stones Throw/V2)

Lome plaat met fijne funk, soul en meer. Heerlijk spacy en trippy. Voor als je even rustig aan wil dansen…


TOMAS DELSING DRAAIT:

Palio Superspeed Donkey - Wateramp (EP, eigen beheer)

Onze Hollandse Nieuwe van de Maand september, dus op de valreep nog wat extra shine aan de boys van Palio. En dat laatste mag je gerust letterlijk nemen: de gemiddelde leeftijd zal rond de 14 liggen maar mán wat klinken deze gasten volwassen. Lijkt meer op de Arctic Monkeys dan de Arctic Monkeys zelf, maar who cares?

Zun Zun Egui - Katang (album, Bella Union/V2)
Ontzettend leuk altijd, die bezoekjes van Luisterpaal-Paus Stephan van Peursem aan de Draait-studio, maar zijn muziekkeuze is ehm... Niet altijd even makkelijk. Dus was het wel even schrikken toen de nieuwe cd van Zun Zun Egui aan kwam zetten. Een spannende uitheemse bandnaam, maar toch echt hardstikke Brits. Dan weer wel uit Bristol, de enige stad waar de palmbomen langs de boulevards staan, en dat hoor je terug in de muziek: zonnige stuiterpop met veel Afrikaanse invloeden, lekker gejaagd gebracht om maar duidelijk te maken dat we snel alles moeten laten vallen waar we mee bezig zijn, om de laatste zonnestralen van het jaar mee te pikken.

Zed Bias - Badness/Trouble In The Streets (12", Tru Thougts/Rough Trade)
Ik draai 'm al een paar weken in Dansen Met Delsing op 3FM, maar wegens chronische luiheid van mijn kant heeft deze UK-garage veteraan het nooit tot een Draait-notering geschopt. En dat is onterecht, want veteraan of niet - je zou zelfs dinosaurus of fossiel kunnen zeggen - Bias laat zien dat hij prima aan kan haken bij de huidige dubstepgekte. Op Badness heeft hij daar nog de hulp van Skream bij nodig, maar eigenlijk is B-kant (met Mark Pritchard van Africa Hitech) Trouble In The Streets nog veel toffer! Check die laatste op Pitchfork - en waarschijnlijk de komende weken nog wel in de zaterdagnacht van 3FM!


SILVY BROEREN DRAAIT:

Feist -  Metals (album, Interscope/Universal)

Het nieuwe album van Feist gooit je van de ene verslavende gemoedstoestand in de andere: orkestrale uitspattingen die de lucht uit je longen trekken en dan hoopvolle liedjes die je hart weer vullen met liefde. De vrolijkheid van voorganger  The Reminder heeft op Metals plaatsgemaakt voor een donker randje; dreigend, werelds, arty, maar ook lief. Knap!

Palio Superspeed Donkey – Wateramp (EP, Eigen beheer)
Vanaf Into The Great Wide Open heb ik de vervelende eigenschap opgepakt iedereen te dwingend te stalken om verplicht fan te worden van Palio. Mensen die ze schattig noemen krijgen een preek, mensen die het een kopie van iets anders vinden, unfollow ik op twitter, mensen die fan geworden zijn prijs ik de hemel in. Gister tijdens hun optreden in DWDD kreeg ik zowaar een traan in mijn oog, ik vind ze zo verdomde goed, kan er geen woordenvoor vinden, alleen nog een gelukstraan: Goed, goed goed! Nou ja, nog 1 preek: hier je herkansing om ze te horen op de luisterpaal: NU!

Tim Knol covert Loca People van Sak Noel bij Giel

Zo in de prille pre-productie van ons 3VOOR12 Song van het Jaar spektakel aan het einde van het jaar, ben je extra alert op coverversies van goede liedjes door goede artiesten.  Collega van Peursem duikelde deze van Tim Knol vanochtend op. Wat is het orgineel een kutlied maar wat maakt Tim Knol’s band er eentje met een gouden randje van! Dat is ambacht. Mooi hoor.


TIMO PISART DRAAIT:


TP @ de Popronde en huiskamers in het land
En dan ben je weer weg. Vanaf morgen verruil ik het VPRO-kantoor voor de Popronde en allerlei huiskamers, om met noisy gitaren, banjo's en ukeleles mijn eigen liters swag te verspreiden door 't land. Toegegeven: vooral omdat m'n drie maanden er gewoonweg op zitten. Kusjes, afscheid nemen bestaat niet, toedeledokie, et cetera et cetera. En oh ja, in mijn voetstappen treden? Gewoon even solliciteren!

Feist - Metals (Cherrytree/Interscope/Universal)

Feist was een verademing. De opgewektheid van nummers als 1, 2, 3, 4 deed Feist altijd onderscheiden van de gemiddelde indie-schmindiezangeres. Juist die lichtzinnigheid maakt op Metals plaats voor meer verdrietige liedjes. Kortom: in eerste instantie was Metals een teleurstelling. Een paar luisterbeurten later durf ik te zeggen: wat een prachtig album met vele vele hoogtepunten en genoeg mysterie om te ontrafelen. A Commotion (stoer mannenkoor! doet me telkens opschrikken), Bittersweet Melodies (MOOI!), het mysterieuze Comfort Me en ook de negen andere liedjes.

Palio Superspeed Donkey in DWDD
Gisteren was Hollandse Nieuwe van de Maand Palio Superspeed Donkey in De Wereld Draait Door. Eén woord voor: wow. Liters swag hebben die gasten, bravoure én de liedjes. Inmiddels krijgen ze ook een zetje in de rug van 3FM, kortom: dit gaat nog eens heel groot worden.