3VOOR12 bespreekt Album van de Week (36): The Rapture 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (36): The Rapture

In The Grace Of Your Love laat volwassen The Rapture zien na vijf jaar metamorophosetijd

, Christiaan Walraven

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (36): The Rapture

In The Grace Of Your Love laat volwassen The Rapture zien na vijf jaar metamorophosetijd

Christiaan Walraven ,

Vijf jaar na het laatste album Pieces Of The People We Love komt The Rapture met haar vierde langspeler In The Grace Of Your Love. In 2008 leek het gedaan met de band, toen zanger Luke Jenner opstapte. Niet lang daarna keerde hij terug, maar koos tweede frontman en bassist Matty Safer er voor te stoppen. Als trio gaat de band verder laat op In The Grace Of Your Love horen opgegroeid te zijn.

In The Grace Of Your Love laat volwassen The Rapture zien na vijf jaar metamorophosetijd

Vijf jaar na het laatste album Pieces Of The People We Love komt The Rapture met haar vierde langspeler: In The Grace Of Your Love. In 2008 leek het gedaan met de band, toen zanger Luke Jenner opstapte. Niet lang daarna keerde hij terug, maar koos tweede frontman en bassist Matty Safer er voor te stoppen. Als trio gaat de band verder laat op In The Grace Of Your Love horen opgegroeid te zijn.

Met zijn nu-discosingle How Deep Is Your Love? liet de band twee maanden geleden al horen een andere weg in te slaan die ontzettend goed blijkt te passen. Ook de titel van dat nummer was natuurlijk een directe verwijzing naar Saturday Night Fever en het omarmen van discomuziek in pop. Met de door Philippe Zdar van Cassius geproduceerde plaat Into The Grace Of Your Love omarmt The Rapture de pop en neemt afstand van haar roots in de punk.

In 2002 zetten The Rapture en LCD Soundsystem op het label DFA met respectievelijk House Of Jealous Lovers en Losing My Edge de wereld op zijn kop met een combinatie van punk en dansmuziek, die de naam punkfunk meekreeg. Het tweede album van The Rapture, Echoes, zette in 2003 het genre, dat teruggreep naar de dancepunk van de late jaren '70, weer op de kaart.

Op het derde album werd al wat meer pop in het geluid toegelaten, maar nog steeds was het rauwe punkrandje aanwezig. Op het nieuwe album heeft The Rapture de punk volledig aan de kant gezet en is de transformatie compleet. Het geluid is volwassen en zo ook de teksten van Luke Jenner. In de vijf jaar sinds het laatste album werd hij vader, moest hij na extensief toeren zijn gezin opnieuw leren kennen en overleed zijn moeder; onderwerpen die terugkomen in de teksten.

Zo weet hij in het rustige titelnummer, dat msschien wel het sterkste nummer op de plaat is, te ontroeren met "In the grace of your love; I am scared and I'm stiff; In the grace of your love; Please don't hurt me so quick; Heaven, heaven, heaven, heaven; Don't want you dead." Eerlijk en moedig, zoals ook in het verradelijk vriendelijk klinkende Roller Coaster zingt hij "'Your life's a rollercoaster,' she said, 'and i want to get off'" en "Is there some way to work it out?; Please say there is; I'm begging you darlin'; I know it hasn't been so great."

Single How Deep Is Your Love staat met een plek als een-na-laatste verrassend laat op de plaat en schudt de luisteraar nog een keer wakker alvorens af te sluiten met de treffend genaamde pianoballade It Takes Time To Be A Man. "There are tears that need shedding; It's all part of the plan." Inderdaad, er is weinig punk meer aan, maar dat hoeft misschien ook niet meer als je thuis vrouw en kind de bank hebt. De transformatie naar volwassenheid is voor zowel The Rapture als Luke Jenner persoonlijk, nu compleet.

In The Grace Of Your Love van The Rapture verschijnt op DFA/V2. Het album is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12