Vierentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Vierentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 24 nieuwe talenten

, Tekst: Pepijn van Gils | Samenstelling: Erik Zwennes

Vierentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 24 nieuwe talenten

Tekst: Pepijn van Gils | Samenstelling: Erik Zwennes ,

Ook in de laatste zonnestralen van de herfst zat de redactie van 3VOOR12 de hele maand aan de waterkant met haar hengels om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de vierentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan maar liefst vierentwintig nieuwe acts. De Hollandse Nieuwe 24 is de hele maand november te beluisteren op de Luisterpaal.

Kersverse vangst met 24 nieuwe talenten

Ook in de laatste zonnestralen van de herfst zat de redactie van 3VOOR12 de hele maand aan de waterkant met haar hengels om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de vierentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan maar liefst vierentwintig nieuwe acts. De Hollandse Nieuwe 24 is de hele maand november te beluisteren op de Luisterpaal.

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

Beluister nu een maand lang het vierentwintigste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Postmodem - Wish me Luck
De Hilversumse driemansformatie Postmodem is nog maar net uit de startblokken en meteen al in de Hollandse Nieuwe compilatie van deze maand beland. Een prima eerste ruige plaat die meteen doet denken aan de Smashing Pumpkins. Met de net geopende Facebook-pagina verwachten we op korte termijn meer.

2. Fodiator - April 25
Joris van Ooij, de muzikant achter Fodiator, plaatst vanuit zijn zolderkamertje ongepolijste liedjes op het internet. Ook dit nummer, dat het verlangen naar de eerste zomerdag vertaald, kwam zo met behulp van midi-keyboard, mic, gitaar en pc tot stand. Op zijn Myspace-count vind je een viertal tracks waarvan we hopen dat ze samen binnenkort als EP zullen uitkomen.

3. Black Cassette - 7 Measures
Black Cassette, opgericht door een in Antwerpen woonachtige Nederlander, zet sterk poppy songs neer, waaronder deze laatste track 7 Measures. De bij V2 Benelux getekende band stond afgelopen jaar op Pukkelpop en opent op hun laatste release met een en instant catchy basslijn die de deur opent voor een absoluut funcky track, die ook uit de pen van Prince had kunnen komen. Het hele album is sinds september te downloaden in iTunes.

4. Fabius - Keuzes
Fabius die onderdeel uitmaakt van het trio Tegendraads uit Lelystad, releast met dit nummer zijn derde solo-nummer, na Game Over en We Zullen Zien. De mc die in 2004 met rapper Ongewoon en beatbuster Khoshnaw begon onder de naam Poldergheist zet met deze laatste track een betrokken plaat neer over de keuzevrijheid van tienermoeders en drugsdealers.

5. Wooden Constructions - Full Brother
Eerder maakte het internationale viertal in 2009 entree in het Amsterdamse muzieklandschap. Met tracks als No No Hip Hop en Chk gaven zij gezicht aan de post-punk scene. Met dit nummer geven ze de bestaande punk-funk een psychedelisch tintje en lijken ze dichter bij zichzelf te staan. 

6. Elenne May - Like a Lily among Thorns
Afgelopen jaar speelde Singer/Songwriter Elenne May nog in de kwartfinales van De Grote Prijs 2011. Zichzelf begeleidend op de piano, zet Elenne een serieuze en mysterieuze sfeer neer. Haar single Like A Lily Among Thorns is daarin geen uitzondering. Beluister haar volledige EP op haar website.

7. Raadsel - Resurrection
Dit jaar werden bij Saturate Records twaalf platen uitgebracht. Een daarvan was de EP Happy Tragedy (STRTEP0008) van Peter Moolenaar, die beter bekent staat als dj Raadsel. De EP kent zes experimentele, sfeerevolle dubstep tracks en vijf remixes van onder andere dj Pound en Manni Dee. 

8. Villa Zeno - Let Them eat Cake
Bjorn, Timon en Jonah zijn de drie heren achter het Achterhoekse Villa Zeno. Villa Zeno is een band uit de Achterhoek. De muziek variëert, van rauwe, donkere rock tot zomerse rock ‘n’ roll en alles daartussenin. Met zijn drieëen zetten zij een strak en stevige geheel neer waar de als Jim Morrison klinkende zanger handig en hees overheen blaast.

9. WE ARE FM - My World
De jongens van WE ARE maken een combi van rockende gitaarpop en dansbare electrobeats waarmee ze beogen komend jaar menig zaal op zijn kop gaan zetten. Vanaf 1 oktober wordt iedere week een gloednieuwe track uitgebracht op www.WEAREFM.nl. Wat deze jongens doen is eigenlijk niet in een genre-hokje te plaatsen. Het is iets nieuws, het rockt en het is dansbaar.

10. Aafke Romeijn - Stella XVII
Aafke Romeijn nam afgelopen jaar naast haar werk als zangeres van Mr. Blue Sky ook een eigen album op. De tracks hiervoor kwamen uit een berg songs die zich de laatste jaren hadden opgestapeld. De gelijknamige liedjes waarbij zij zich bekwaam begeleid, verhalen over dat wat zij haar dierbaarsten de laatste jaren wilde zeggen.

11. Far I X Bats & Hammers - Give it up pt.2
Op nummer elf, een kersverse plaat van rapper Far I. Een klassieke tijdloze hiphop-track die om die reden zo uit een eerder decennium had kunnen komen. Weinig lagen, gewoon twee draaitafels en een microfoon die een stabiele fundering leggen en voldoende ruimte laten voor Far I om er rauw overheen te spitten. Far I toont zich in dit genre een gedegen opvolger van rappers als Redman en Busta Rhymes.

12. FranksomE - Sunnyside Avenue
In 2010 is Frankee onder zijn schrijversnaam FranksomE begonnen met het opnemen van zijn EP 'Complex Character' met producer Marleen Wegdam (GoMute). Zij wist precies welke sound Frankee wilde en de twee begonnen hard te werken aan nummers die je doen herinneren aan hoe pop muziek vroeger was. Vrolijk, catchy en vermakelijk de EP Sunnyside Avenue, die vorige maand uitkwam, omhelst precies dat.

13. Ro Halfhide - Swallow
Ro Halfhide is zanger, liedjesschrijver, producer en mede-oprichter van het Amsterdam Songwriters Guild. Daarnaast misschien bekent als drummer van Lucky Fonz en de Felle Kleuren. 24 Oktober kwam eindelijk zijn eigen debuutalbum uit, Louise, waar naast zijn gebruikelijk tedere werk ook deze semi-electronische pop track op staat.

14. Orgaanklap - Druppel In Mij
Orgaanklap is Sweetfunk met een knipoog. Op hun bandpagina staan nog vier snelle tracks met zo niet nog absurdere teksten. Deze maand in de Hollandse Nieuwe, gisteravond stonden ze in de eerste voorronde van deze 17e editie van de Rob Acda Award. En hoewel het nummer Ik Heb Toch Geen Prüm Verdomme prima wegluistert, blijft toch steeds de vraag bovendrijven of je ze nu serieus moet nemen of niet.

15. Wolvon - Shitpuppy
Ruben van Walraven (basgitaar), Ike de Zeeuw (gitaar, zang) and Bram Nigten (percussie, zang) vormen het noisy post-punk-trio WOLVON. Samen zijn ze goed voor een portie gerichte en overtuigend kabaal. De intro's en achtergondgeluiden voelen hier en daar wat dromerig aan, iets wat sterker naar voren komt op de tweede track van de EP Comfort, die afgelopen oktober uitkwam bij Subroutine.

16. Rufus Kain - Breken Van Het IJs
Uitgerust met zijn gitaar en Nederlandstalige teksten, presenteerde zanger/liedschrijver Rufus Kain in 2010 zijn debuutalbum. Hierop volgden vele optredens, van huiskamers tot poppodia, van De Nieuwe Anita tot Paradiso. Deze herfst heeft hij een nieuwe, gratis downloadbare EP uit, en neemt hij deel aan de Popronde. Rufus wordt nu al veelvuldig vergeleken en genoemd als de opvolger van Boudewijn de Groot, vanwege zijn simpliciteit en eigen stemgeluid.

17. Misery Kids - Killer For A Day
Misery Kids: drie losgelaten psychoten die het podium onveilig maken met hun uitdagende, energieke rock met absurde teksten en een uitbundige live performance. 

Ze combineren de beste elementen van (stoner)rock, grunge, indie en punk en creëren hiermee een geluid dat ze zelf ‘psycho-rock’ noemen.

 Misery Kids gaat verder waar bands als At the Drive-in, mclusky, The Eighties Matchbox B-line Disaster en Engerica aan zijn begonnen. De muziek wordt daarnaast ook vergeleken met bands als Queens of the Stone Age, Nirvana, Pixies en zelfs het oude werk van Smashing Pumpkins.

18. M.y & Blaaskaak - Voel Me Oke
Op nummer 18 een kersverse Nederhop-plaat van M.y en Blaaskaak. Het Haagse duo dat nog niet veel tracks in de markt heeft debuteert met hun nummer Voel Me Ok. Een typische entree waarin ze zichzelf eens uitgebreid introduceren, andere rappers en critici ver achter zich latend.

19. Spag Heddy - Ninja Tune
Het gaat de Utrechter Spag Heddy voor de wind in 2011. Zo werd o.a. zijn EP ‘De Drop’ gereleased op Partyscratch Music, het Label van Kypski, met wie hij ook al een officiële remix voor Caro Emerald maakte. Zijn nieuwe EP 'Battle Begins' is net uit op Basserk Records, waarvan Capoeira Rock de openertrack is. Ninja Tune is een geweldenaar van een dubstepplaat. Doet meteen denken aan Skrillex, maar wanneer het ritme valt.

20. Yori Swart - I Say Nothing
Winnaar van de Amsterdamse Popprijs en NH Pop Live in 2010, Yori Swart, gooit ook dit jaar hogen ogen en staat in december in finale van De Grote Prijs van Nederland. Yori’s optredens staan bekend als integer en oprecht. Een mooie warme stem met felle uithalen en authentiek gitaarspel. Een liefde voor muziek, gecombineerd met een muzikale studie en verre zeilreizen hebben haar een uniek geluid gebracht waar veel mensen de loftrompet al over bliezen.

21. Kai Disko - Deviancy & Ecstasy
Het vijfkoppige monster Kai Disko is gestart in het voorjaar van 2008 vanuit hun thuishaven Middelburg. De muziek laat zich omschrijven als venijnige en melodieuze popmuziek. De eerste plaat, die 22 oktober dit jaar in eigen beheer werd uitgebracht, bevat 12 tracks en is te verkrijgen op cd en vinyl.

22. Airbag - Count to Seven
De Amsterdamse band Airbag heeft, na het vrolijke debuut Emotions Of Steel in 2008, niet stilgezeten. Tijdens het touren is er langzaam doorgewerkt aan nieuw materiaal, waarvan de EP Count To Seven april dit jaar het licht zag in Studio Turbine in Amsterdam. Nog even vrolijk, snel, Indie en lief, zoals we van ze gewend waren.

23. UPSKRT & FML - Verder
De track Verder kwam tot stand door de samenwerking tussen de Electro Hipster en Moomba-step producer UPSKRT en de rapper achter FML Music. Resultaat; een rustige en melodische electro-georiënteerde crossover naar hiphop.

24. Mel Gibson Safari - Muscles
Afgelopen maand hebben de heren van That Band From Holland (TBFH) met vrienden een EP opgenomen. Deze is onder de naam 'Mel Gibson Safari' de digitale snelweg opgestuurd. Let wel, het is voorlopig niet meer dan een hobbyproject van een aantal TBFH leden. De gehele EP is opgenomen op een zondagmiddag in de eigen oefenruimte. Op 31 oktober verscheen de EP ook in Spotify en iTunes.


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12