Achttiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

21 verse talenten maand lang te beluisteren

Tekst: Ingmar Griffioen & Tamara Jansen / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

Op de 18e Hollandse Nieuwe sampler hebben we weer een berg verse talenten voor je verzameld. Laat je op de Luisterpaal verrassen en lees in dit artikel alles over de verse lichting. Op deze Hollandse Nieuwe compilatie kun je weer 21 verse maatjes bij de staart pakken en proeven van een flink stel goede liedjes, scherpe rockers, rootspop, een zij-project van Daily Bread en experimentele elektronica.

21 verse talenten maand lang te beluisteren

Op de achttiende Hollandse Nieuwe sampler hebben we weer een berg verse talenten voor je verzameld. Dus kun je je weer op de Luisterpaal laten verrassen en in dit artikel alles lezen over de verse lichting. Op deze Hollandse Nieuwe compilatie kun je weer eenentwintig verse maatjes bij de staart pakken en zo proeven van een flink stel goede liedjes, scherpe (garage-) rockers, rootspop, een zij-project van Daily Bread, experimentele elektronica en een bonus remix van Pien Feith.

De achttiende Hollandse Nieuwe sampler bevat liefst eenentwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in de demofase of al vet geproduceerd.

Beluister nu een maand lang het achttiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Blackboxred - Howling Wolf

Een Fries boy/girl-duo met Eva van Netten en Stefan Woudstra. Met behulp van gitaar, drums en synths zetten ze een combinatie van grunge, blues en electro neer, beïnvloed door acts als Crystal Castles, Blood Red Shoes en The Dead Weather. Dit najaar op de Popronde!

2. Early Adopters - Average Boy
Het Limburgse Early Adopters bestormde in 2009 al de Popronde en Grote Prijs (finale). De groep is nu uitgebreid tot kwintet en brengt in september het debuutalbum uit, een plaat vol gitaarpop opgenomen in een Belgisch chalet. Twee tracks down je op Bandcamp.

3. Sam A La Bamalot - Brighter Plans
Sam Verstraten is een producer uit Uden, die werkt onder de naam Sam A La Bamalot. Brighter Plans staat op Expression Crash, een beat tape met 19 tracks, variërend van hiphop, soul tot veel bassen en Oosterse invloeden.

4. Coppersky - Going Strong
Utrechts/Amersfoorste band bestaande uit drie broers en een vriend, is een cross-over tussen Kings of Leon en Vampire Weekend. Coppersky geeft sinds april een jaar lang gratis singles weg. Nummers met 'ballen en sex appeal'.

5. D-Felic - Funktified feat. Jenni Alpert
D-Felic, Sjoerd Neggers, is een Haagse producer. Na zijn debuut Oost West, Thuis Best (2009), brengt hij nu een serie van zeven EP’s uit, waar soul, jazz en dansbare muziek als electro de grootste rol spelen. Funktified komt van de tweede EP in lijn, Flygirls, en is een nummer samen met singer-songwriter Jenni Alpert.

6. Wolfendale - Ending Up
Talentvol duo uit Eindhoven, dat net een deal tekende met V2. Wolfendale deed al veel ervaring op als support op de clubtour van Blaudzun. Marc van den Boom en Sander Strick bouwden samen een studio waar ze met bevriende muzikanten een album schreven vol fraaie indie rootspop. Je hoort vier nummers op de site.

7. The Scotty Pippens - Girl On The Side
Naar de Amerikaanse basketbalspeler: The Scotty Pippens komt naar eigen zeggen uit Montreal, Canada en scoorde met de debuutsingle zogenaamd een enorme hit in Japan. Het electro-duo huist in ieder geval in Amsterdam, staat op Solar Festival en Extrema (in 3 landen) en op MySpace (ja echt; het bestaat nog) vind je ook een dubstep remix.

8. Palio SuperSpeed Donkey - That's What I'm Not

Niet zo maar een indierockbandje uit Amsterdam. Palio SuperSpeed Donkey bestaat uit vier jongens van pas 14 jaar... waaronder de zoon van John Cees Smit van Scram C Baby.

9. The Pilots - Question & Answer
De drie jonge producers 'Milad Nabiaalah', 'Thomas Weidijk’ en ‘Moreno Matulessy', uit Deventer, zijn samen The Pilots. Debuut-EP Infinite Skies kwam op 25 maart uit. Hiphop is de basis, maar je hoort ook jazz/soul, r&b en dubstep terug op de plaat.

10. Finn Silver - Roadtrip
Finn Silver draait rond producer Mark Berman en zangeres Fridolijn van Poll, die in de Berlijnse studio van Jazzanova een jazzy popplaatje opnamen. Debuut-cd Crossing The Rubicon komt 16 mei uit op Jazzberry Records en wordt 25 mei gepresenteerd in Studio K. De band is ook geselecteerd voor de Popronde.

11. Krampfhaft - Spit Thunder
Krampfhaft is Utrechter Joris van Grunsven, die je kunt kennen van diverse acts, samenwerkingen (o.a. Roel Funcken) en remixen. 3VOOR12/Utrecht denkt aan Aphex Twin en Venetian Snares en noemt Kramphaft 'de missing link tussen wavepop en breakcore'. Luister op z'n Soundcloud.

12. AM444 - ???? (Shen Jing Mo Shao)
AM444 is een samenwerking tussen Chinese zangeres Cha Cha en de Nederlandse producer/dj Jay.Soul. Ze werken vanuit Shanghai en hebben een achtnummerige eerste plaat, Eye Wonder, uitgebracht. Die is een combinatie van hiphop, funk en elektronische muziek.

13. Het Droste Effect - Balsem voor de Oren

Een brutale introductie ("Wij zijn een nieuw bandje uit Eindhoven en een nieuw bandje verdient een plekje op het Hollandse Nieuwe verzamelalbum nietwaar?") sorteerde het juiste effect. De 4-track EP vol 'instrumental psychrock' is te downen op Bandcamp.

14. Rachel Louise - Hardcore

De half Amerikaanse Rachel Louise maakte veel indruk in de Utrechtse bandwedstrijd Clash of The Titans, zowel met band als solo achter de piano. Hardcore is het eerste nummer van de EP, die ze 15 mei presenteert in Cafe Hofman. Singer/songwriter Rachel Louise was 3VOOR12/Utrecht Selecteert van april en is ook geselecteerd voor de Popronde.

15. Lovis - Mumbling (Julien Mier remix)

Drie studievrienden vormen Lovis. Het Urechtse trio houdt van akoestische instrumenten en de modernste techniek en maakt dus 'electro-acoustic pop'. Dat leidde tot een bijzondere EP (downen op Bandcamp!) met ook een fijne remix van Julien Mier: een Hilversumse producer die je moet checken op Soundcloud.

16. S As In Assassins - Rocket Rider
S As In Assassins is een jong Rotterdams indiecollectief, dat heel goed geluisterd heeft naar the likes of Grizzly Bear en op 8 mei de EP presenteerde in Rotown tijdens Club 3VOOR12/Rotterdam. Die EP wordt uitgebracht door Subroutine Records en is te horen (en deels te downen) op http://sasinassassins.bandcamp.com.

17. The Parents - How I miss you feat. Benjamin Herman
The Parents is de Rotterdamse singer-songwriter Tamara Woestenburg gesteund door een band. Ze won vorig jaar de Grote Prijs van Zuid-Holland en is nu druk bezig met het opnemen van haar debuut EP. Op het eerste voorproefje wordt ze ondersteund door saxofonist Benjamin Herman.

18. Herder - Sons Of Thunder
'Herder is Harder' is het welluidende motto van deze band, die handelt in de betere stonerdoom met een sludge-vibe. Het Groningse kwintet brengt 8 juni de debuut 12" uit op Reflections Records.

19. Tini Panini - Coffee Cup
Tini Panini is singer-songwriter Tineke Hussaarts en Chris Mulder en Stefan Stoer, drummer en bassist van Daily Bread. Dit nummer namen ze in één dag op.

20. Atlantis - Give Me One More Hour
Atlantis bracht in 2007 al eens een mooie plaat uit en levert na een EP in 2009 nu de tweede full length Mistress Of Ghosts uit  bij het Britse Field Records. Met daarop een spannende mix van ambient elektronica en post-rock/metal. Dit nummer is de afsluiter en het hele nieuwe album streamt op atlantis.bandcamp.com.

Bonustrack: Pien Feith - Throw the Stone (Sotu the Traveller remix)
Pien Feith was in 2007 al Hollandse Nieuwe. Inmiddels heeft ze een plaat, Dance on Time, op haar naam staan en daar heeft, ook Hollandse Nieuwe, producer Sotu the Traveller deze remix van gemaakt.

Beluister nu een maand lang het achttiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een MP3 of een downloadlink inclusief info naar 3VOOR12@gmail.com.