Stefany June: "Over vijf jaar wil ik een wereldtournee gedaan hebben"

Duitse Hollandse Nieuwe gaat voor handgemaakte popliedjes

Atze de Vrieze ,

21 juni, de eerste dag van de zomer, een uitstekende dag om Stefany June te gast te hebben in de 3FM studio. De 23-jarige zangeres uit Enschede bracht onlangs haar eerste single Summer uit, een vrolijkmakend popliedje met melancholische ondertoon.

Duitse Hollandse Nieuwe gaat voor handgemaakte popliedjes

21 juni, de eerste dag van de zomer, een uitstekende dag om Stefany June te gast te hebben in de 3FM studio. De 23-jarige zangeres uit Enschede bracht onlangs haar eerste single Summer uit, een vrolijkmakend popliedje met melancholische ondertoon. Voor vertrek naar de studio wordt de strategie voor de komende maanden doorgesproken. Conclusie: hopelijk na de zomer een EP, iets tastbaars om nader kennis te maken. En 2012 moet dan echt het jaar worden van de zangeres. Pop is het trefwoord, maar Stefany June moet niets hebben van plastic commercie, zegt ze. "Ik wil handgemaakte popliedjes maken."

Stefany June groeide op in Duitsland, amper twee uur rijden van de Nederlandse grens. Toch kwam ze pas voor het eerst in ons land toen ze auditie deed voor de popacademie in Enschede. “Ik had eigenlijk nooit serieus iets met muziek gedaan voor ik aan die opleiding begon”, lacht ze. “Een beetje pianoles en wat zangles, maar ik ben er nu achter dat die lerares heel slecht was. In een bandje had ik nooit gezeten. Ik zat in mijn laatste jaar van de middelbare school en had geen idee wat ik moest studeren. Toen zag ik de film Raise Your Voice (met Hillary Duff, red.), over een meisje dat zangeres wordt. Vreselijke film eigenlijk, ik hou er normaal helemaal niet van, maar ik werd gegrepen door de drive.”

Anderen zouden zich met zo’n droom aanmelden voor X-Factor of The Voice Of Holland, maar Stefany June wist beter. “Ik ben wel blond en een meisje, maar zo naïef ben ik nu ook weer niet. Ik realiseerde me dat X-Factor maar een tv-programma is. Ik wilde echt wat leren. Recensenten zeggen wel eens: een bandje zijn kun je niet leren, maar dat vind ik een achterhaalde gedachte. Natuurlijk, een goede band worden moet je uiteindelijk zelf doen, maar het is 2011, je kunt tegenwoordig voor alles leren. De eerste twee jaar had ik geen idee wat ik wilde en heb ik van alles uitgeprobeerd. Het was als een speeltuin. Na die twee jaar wist ik wat ik wilde en heb ik de jongens gevraagd of ze in mijn band wilden.”

Het eureka-moment van Stefany June kwam min of meer tegelijk met de doorbraak van de Asteroids Galaxy Tour, een Deense act die soulvolle popliedjes maakt. Stefany June was meteen fan en zag een grote wens in vervulling gaan toen haar band eerder deze maand twee shows in Amsterdam en Groningen voor de Denen mocht openen. "Hun sound is zo creatief, zo kleurrijk. Gek om je te bedenken waar zij twee jaar geleden stonden, toen ik ze leerde kennen. Toen waren ze nog amper verder dan wij nu. Het was heel vet om ze te ontmoeten, super sympathieke mensen. We hebben contactgegevens uitgewisseld en ik heb beloofd eens iets te komen inzingen."