Jantien van Tol (Kink FM): “Dit doet zo veel pijn”

Stationmanager wilde liever vechten voor behoud radiozender

Atze de Vrieze ,

Een zwarte dag voor Kink FM woensdag, toen bekend werd dat het alternatieve radiostation per 1 oktober ophoudt te bestaan. Eigenaar V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Veronica, ziet geen heil meer in Kink. Roosmarijn Reijmer sprak gisteravond in 3VOOR12RADIO met een emotionele stationmanager Jantien van Tol.

Stationmanager wilde liever vechten voor behoud radiozender

Een zwarte dag voor Kink FM gisteren, toen bekend werd dat het alternatieve radiostation per 1 oktober ophoudt te bestaan. Eigenaar V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Veronica, ziet geen heil meer in Kink. Roosmarijn Reijmer sprak gisteravond in 3VOOR12RADIO met een emotionele stationmanager Jantien van Tol. “Het gaat echt heel slecht. Dit doet zo veel pijn. Ik heb geleefd voor dit station. En niet alleen ik, maar ook alle ex-medewerkers en huidige medewerkers. We kunnen het nu hebben over de economische realiteit, maar dat staat zo ver af van de emotie. De realiteit nu is tranen, een huilend hart.”

Toch is die economische realiteit wel de reden dat de stekker uit Kink FM gaat. Van Tol legt uit: “Je kunt het op twee manieren uitleggen: Kink is altijd in stand gehouden door Veronica om een etherfrequentie te bemachtigen. Dat is niet gelukt. Veronica zegt nu: wij zien geen kans meer om Kink break-even te laten draaien, daarom moet het stoppen. Je zou het ook anders kunnen uitleggen: Veronica is Veronica niet meer. Je hebt de vereniging Veronica, die zich bezig houdt met Storycatcher. En je hebt investeringstak V-Ventures, waar wij onder vallen. Die heeft wel ambities, maar daar valt Kink nu even niet meer onder. Het zijn mensen die naar centen kijken, die niet luisteren naar mooie plaatjes en mooie programma’s.”

Het onheilsbericht diende zich in mei al aan, toen Veronica besloot niet mee te dingen naar de felbegeerde FM-frequentie. De kosten zouden te hoog zijn. “Ik kreeg een smsje laat op de avond, want zo gaat dat dan. Ik raakte in paniek, want ik realiseerde me meteen dat er dan iets anders besloten was. De volgende dag werd het me officieel medegedeeld. Mijn keuze was niet de handdoek in de ring gooien, maar vechten. Dat heb ik de afgelopen weken gedaan, maar de tijd is te kort. De stekker gaat er gewoon uit. Ik hoop nog op een wonder, want Kink is zo’n mooi radiostation.”

Het einde van Kink FM ligt extra gevoelig, omdat anderhalf jaar geleden totaal onverwacht roerganger Arjen Grolleman overleed, met wie Van Tol samen leiding gaf aan de radiozender. Zijn dood kwam hard aan bij het team van Kink FM. “Ik weet niet of je Dante’s inferno hebt gelezen, maar het was dat in het kwadraat”, zegt Van Tol. “Ik ben kapot, emotioneel, fysiek en mentaal.” Spitsnieuws interpreteerde het nieuws van gisteren op niet mis te verstane manier. Het kopte keihard: “Veronica pist over het graf van Arjen Grolleman”.

Van Tol wil die woorden niet overnemen, maar dat ze teleurgesteld is over niet-nagekomen beloftes is duidelijk. “Laat ik het zo zeggen: niemand heeft bij mij zijn excuses aangeboden. Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Door de opkomst van mobiele telefoons zijn de mogelijkheden om mensen te bereiken steeds beter geworden, ook zonder etherfrequentie. Ondanks de moeilijke distributie hebben we laten zien dat het mogelijk is te groeien. We hebben vijf keer op rij een marktaandeel van 0,5 gehaald. Normaal krijgen mensen daarvoor een schouderklop, maar Kink FM wordt opgeheven.”