Zwart Licht maakt album met band

Akwasi: “In deze bezetting willen we op alle festivals spelen”

Atze de Vrieze ,

Zwart Licht is on fire. De Amsterdamse hiphopgroep was vrijdag 30 december een van de hoogtepunten op de TopNotch Extravaganza marathon, volgende week openen ze hun jaar op Noorderslag, op het 3VOOR12 podium. Daar zullen ze verschijnen als Zwart Licht XL, in bandvorm dus. Later dit jaar wordt in die bezetting een heel album opgenomen.

Akwasi: “In deze bezetting willen we op alle festivals spelen”

Zwart Licht is on fire. De Amsterdamse hiphopgroep was vrijdag 30 december een van de hoogtepunten op de TopNotch Extravaganza marathon, volgende week openen ze hun jaar op Noorderslag, op het 3VOOR12 podium. Daar zullen ze verschijnen als Zwart Licht XL, in bandvorm dus. In november debuteerde de groep in deze vorm tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Dat was een soort try-out, die genoeg aanknopingspunten biedt voor grootse plannen. De rapper moet ook gezien hebben dat het Nederlandse publiek de afgelopen jaren flink warm liep voor hiphop met live band. “Het liefst willen we in deze bezetting op alle festivals spelen”, zegt rapper Akwasi. “Lowlands, Pinkpop, overal.”

Voor Zwart Licht XL trekken Leroy, Akwasi en Hayzee hun nette pak aan, en hebben ze een flinke groep muzikanten om zich heen. Twee toetsenisten, bas, gitaar, drums en drie achtergrondzangeressen. “Ik heb enorm veel respect voor mensen die een instrument kunnen bespelen”, zegt Akwasi. “Mijn ouders hebben mij nooit een instrument laten spelen toen ik jong was, dus zelf speel ik alleen een klein beetje bas en piano. Mijn instrument is mijn stem. Daarnaast ben ik enorm fan van de MTV Unplugged serie, voornamelijk die van Jay-Z, waarbij hij onder meer ?Uestlove van The Roots betrok. Zoiets wilde ik ook doen, en dat gaat nu gebeuren. Onze drie zangeressen zitten trouwens ook in het koor dat onlangs de EO Korenslag won.”

Vandaag trekt de band de studio in om daar een eerste nummer op te nemen. Het zal een nieuwe versie zijn van Blazin’, een track van de recent verschenen plaat No Juju. “We nemen ook een clip op, die nog voor Noorderslag online moet verschijnen. De bedoeling is dat we na Noorderslag een heel album opnemen, met daarop vooral nieuwe nummers. Hooguit twee bestaande nummers zullen in een andere versie terugkeren. We weten nog niet waar dat album uit gaat komen. Het ligt voor de hand om dat op TopNotch te doen, maar het zou ook zomaar de eerste release van ons eigen Nebulon kunnen zijn.”

Uiteraard blijft er ook ruimte genoeg voor Zwart Licht in zijn huidige vorm. De groep profiteert momenteel sterk van de nog steeds stijgende populariteit van dubstep. “Zeker, we hebben vorige week in de Melkweg laten zien dat we het ook met zijn drieën waar kunnen maken, Zwart Licht XL houden we een beetje exclusief. Het is natuurlijk ook veel duurder om een hele band te boeken dan alleen ons drieën.” Later dit jaar moet ook nog een solo-project verschijnen van Leeroy, daarna is Akwasi zelf aan de beurt. “In 2012 drop ik mijn solo-album. Dit jaar nog verschijnt daarvan een voorproefje.”