Veertiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

21 verse talenten maand lang te beluisteren

Ingmar Griffioen ,

Op de eerste maandag van 2011 krijg je meteen weer een Hollandse Nieuwe compilatie met 21 verse maatjes voor de kiezen. Het is wederom een compilatie met een groot aandeel elektronische muziek en hele mooie bijdragen uit Grote Prijs-hoek. Daarnaast mogen enkele Eurosonic/Noorderslag-gangers niet ontbreken.

21 verse talenten maand lang te beluisteren

Op de eerste maandag van 2011 krijg je meteen weer een Hollandse Nieuwe compilatie met 21 verse maatjes voor de kiezen. Het is wederom een compilatie met een groot aandeel elektronische muziek, wat zeer zeker met het aanbod en de kwaliteit in die hoek te maken heeft. Daarnaast kregen we weer hele mooie bijdragen uit Grote Prijs-hoek, waaronder drie van de vier winnaars en twee finalisten. En uiteraard mogen op deze compilatie enkele Eurosonic/Noorderslag-gangers niet ontbreken.

Op #HN14 hoor je ook een heel stel bekenden in een onverwachte rol. Zo komt Duende van Death Letters rustig uit de hoek, werkt Rudeboy samen met de koning van de surfgitaar, laat Frank Boeijen (die van de toetsen in The Gathering, niet de zanger) zich heftig electro-nisch horen en hebben Bosschenaar Duffhuës en de jongens van Feverdream beiden nieuwe jasjes aangemeten. En dan hebben we nog een duistere Friese track van de toetsenist van Lawn/Jean Parlette. Al met al proef je eenentwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Zoals we je er in 2010 al vele opdienden.


Beluister nu een maand lang het veertiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. That Band From Holland - Cannonball Clowns

That Band From Holland (met oog op eventuele buitenlandse doorbraak een geniale naam) leverde met afstand de mooist vormgegeven Hollandse Nieuwe bijdrage: het aankomende album Whale Of Fortune met invloeden van Neutral Milk Hotel tot Grandaddy. 30 december presenteerden de Rotterdammers de cd in Rotown.

2. Riverdistrict - Government Man
Tim begon met elektronische muziek onder de naam Nolet & Blitzpop en runde het hobby-label Spring Collective. Hij liep nog een blauwe maandag als roadie mee en trok zich toen terug in huis om muziek te gaan maken. Na 1,5 jaar is de fraaie cd Portrait of Portraits het resultaat. Ontsproten in de Utrechtse Rivierenwijk, evenals zijn artiestennaam.

3. Individualism - 24 May 2010 (demo)

Maarten Brijker is pas 17 maar heeft de Grote Prijs van Nederland al under the belt. "Ontzettend muzikaal, indrukwekkende performance en een eigen stijl", oordeelde de jury, die ook een violiste voorbij zag komen. Ook voor Hollandse Nieuwe levert hij een gewaagde bijdrage, in de vorm van deze subtiele demotrack. Zijn stijl gaat van broken beat naar Detroit house en dubstep.

4. Grimm Limbo - Youth Fury Exorcism

Grimm Limbo is het darkelectro-vehikel van Frank Boeijen (niet de zanger, wel uit Nijmegen). De Gathering-toetsenist heeft met zijn solo project net zijn eerste ep Unseen af en beter luister en down je die op http://grimmlimbo.bandcamp.com.

5. KaliBwoy - We Don't Give A

Nog een Grote Prijs-winnaar: KaliBwoy hield de Grote Prijs hiphop in Amsterdam (Zuid-Oost). Dat deed Natalio Rijssel met een mix van dancehall en hiphop. De jury koos voor een "Genredoorbrekende, karaktervolle artiest met een waanzinnige show met veel visueel spektakel". Na de winst verwacht de Amsterdammer van Surinaamse afkomst met een grotere release te komen. Het wachten is eerst op zijn vierde mixtape Frastration.

6. ElectRick - Look Mommy
Amsterdammer Rick ken je misschien als de laptopper uit het Pup Zavs Something Collective. Als ElectRick opereert hij in de experimentele IDM hoek. Zijn tweede ep Big Brother Is Ignoring You is even weird als tof. Om de hele ep te ontvangen, stuur je een mailtje naar electrick@electrickweb.net.

7. No Turning Back - Not Anymore

No Turning Back is misschien wel de beste, maar zeker de hardst werkende en bekendste Nederlandse hardcore-band. De Brabantse hardcorepunkers deden al zeven Amerikaanse tours en speelden op alle continenten. Je had ze dan ook al lang moeten kennen. Gelukkig spelen ze in januari en februari weer regelmatig binnen de grenzen. Het nieuwe album Take Control komt 11 februari uit op onder meer Reflections Records.

8. Jelte Tuinstra - We Are Always In Love!

Soms komt een track tamelijk uit het niets vallen en pakt je meteen. Jelte Tuinstra blijkt uit de rijke Baarnse/Soester (!) scene te komen en stond al eerder met Metro Mortale op een HN-sampler. Het 'jochie' nam in 2008 een solo-plaat met 15 instrumenten op en gooide die weer weg. Nu is hij terug met deze nieuwe single, grotendeels opgenomen door de interne Macbook-mic "voor die newskoolvintagefeel".

9. Hunting The Robot - Comfort In Its Arms
Ze dreven snel boven in het Popsport-circuit, werden tweede in de High School Music Competition en gelden al even als grote Eindhovense belofte: Hunting The Robot. Inmiddels hebben ze een hele mooie clip en een stel knappe songs op een ep gebundeld. Die presenteren ze 4 februari in Effenaar en het zal niet het laatste zijn wat we van ze horen. Eurosonic-gangers kunnen ook previewen op 14 januari op AlterSonic.

10. Mok-C - PopThatLock!

Stond ook in de Grote Prijs-finale en al langer op ons lijstje. De Utrechter werd als beatsmaker ooit op weg geholpen door Kypski en bakt nu breaks, UK Garage, 2step, dubstep, electro en meer. Inspiraties lopen van Prodigy, Trentemoller, Kool Keith tot Skream, Burial en Aphex Twin. Meer aanbevolen Mok-C waar vind je op Soundcloud.

11. Jungle By Night - E.T.
Dit jonge Amsterdamse gezelschap dwong ons op Into The Great Wide Open Afrofunkend, -beatend en -jazzend dansend door de duinpan. Zo jong en zo hecht? Wellicht omdat de negenkoppige Afrofunkbeat-band bestaat uit familie en schoolvrienden. De eerste single verscheen in oktober bij Kindred Spirits, ze stonden al als opener voor John Legend and the roots in de HMH en in DWDD en staan op Noorderslag. Watch out!

12. My Corduroy Life - Better Days
Niet direct wat je verwacht van Jordi 'Duende' Ariza Lora. De zanger-gitarist van het Dordtse Death Letters vergeet hier de blues en punkrock en komt met een jazzpianist en een fragiele zangeres tot iets wat ze zelf indietronics noemen. Fluisterzachte, harmonieuze folktronica uit Zuid-Holland kan ook. De ep A Quiet Riot is net uit.

13. | \ | ! | < | < ! $ T / \ \ R R - Hot Tub
Met witchhouse spelling, een geluid dat nadrukkelijk flirt met industrial new wave, EBM en eighties electro en amper 'web-presence' is de Amsterdamse act best een mysterie. Een tipje van de sluier: Nikki Starr is het androgyne alter ego van de voormalige frontman van Ultrawave. Syntheticfuck is zijn eerste solo-album en "staat voor liefde, verlangen, kinky sex en hedonisme tegen een achtergrond van 'Technology, Porn, Lies and Cigarettes', cocaine, blacklight en minimalistisch wit interieur in grote lege ruimtes."

14. NeonRainbows - Don't Count On Me

Jawel de mannen van Feverdream zijn terug. Een paar maanden terug kwam frontman René van Lien al met At No Bikini Beach, nu is met NeonRainbows de eerder aangekondigde doorstart een feit. De plaat is af, de onderhandelingen lopen en met Don't Count On Me weet je dat de Rotterdammers een nieuwe indierock-troef in handen hebben.

15. It Langstme En De Dea - Miggen

Nick Cave of Wovenhand in het Fries begeleid door At The Close Of Every Day? Niet helemaal. Wel een eindexamenproject van Leeuwardenaar Laurens van der Meulen (Jean Parlette/Lawn). Als artistiek leider van de muziekvoorstelling Ykaro verzorgt hij zelf de muziek met zijn band It Langstme en de Dea. Ze wonnen vorig jaar het Friese songfestival (Miggen is Fries voor muggen) en je hoort de hele bloedmooie, inktzwarte ep op Bandcamp.

16. Yesterday's Men - Vaudeville
Yesterday's Men was met 18e eeuwse kostuums, theatrale zang en dromerige pianopop de vreemde eend in de Rock/Alternative finale van de Grote Prijs. De Nijmeegse band liet op de Affaire 2009 al horen veel in de mars te hebben. Popmuziek is een kunstvorm, die de groep beoefent vanuit het verleden. De nieuwe song Vaudeville namen ze in Canada op.

17. Shock And Awe - Redemption (edit)
Met releases op Basserk, Simma en Crux is Shock And Awe (alias Broeky D) al even op de goede weg. De Utrechtse producer staat garant voor een 'pounding & pumping mix' van up-tempo electro, house en dubstep en sloeg je daarmee op Robodock en Roffest nog om de oren. Check zeker ook de remixen op zijn MySpace.

18. Serrio B.A.A.Z. - Alles! Ft. Lioth & Badboy Taya
Serrio B.A.A.Z. kennen we van de Premier Changed My Life sampler, een eerdere feature (Opium) op Hollandse Nieuwe, maar ook van de Puna Rode Terreur mixtape en eigen werk. Amsterdammer Serghino Neslo presenteerde in 2009 zijn eerste ep, gemasterd door Killing Skills. Alles! is afkomstig van de aankomende mixtape B.A.A.Z. = Regels.

19. Ethereal - Relentless Revelations

Deze band uit Amstelveen, Leiden en Nieuw-Vennep won na de Rob Acda Award ook de Grote Prijs en was de eerste metalband, die dat laatste kunstje flikte. Dutch melodic death metal met veel potentie, volgens de jury en wij snappen dat gezien de strakke producties en de strot van frontman Daniel (tevens Textures). En zo zien we Ethereal met de andere GP-winnaars 14 januari terug op Eurosonic. Ze staan ook op Parkpop en in februari verschijnt de eerste ep.

Bonustrack 1: The Phantom Four & The Arguido - Gun On My Temple
Het nummer is eigenlijk meer Urban Dance Squad dan de surfgitarende kant die we van Phantom Frank kennen. Rudeboy drukt zijn stempel dus op deze fijne bonustrack en live deed het kwintet tijdens een try-out tour als vanouds van zich horen. Meer plannen voor januari en de naar het schijnt punky plaat wordt medio 2011 verwacht. Die wordt gebundeld met de nog op de plank liggende instrumentale Phantom Four-plaat.

Bonustrack 2: Duffhuës - My Woman The Bear
Met een nieuw label (Spacejam/Suburban) en nieuwe plannen is ook Duffhuës herboren. De Bossche singer-songwriter (oud-zanger The Gathering) met de karakteristieke donkere stem diept zijn americana-noir sound verder uit. De nieuwe plaat Among the Ruins is geproduceerd met Marcel van de Vondervoort (Astrosoniq) en op drums hoor je Maartje Simons (ex-The May Bees). Op 7 januari presenteert hij dit zesde solo-album in Cul de Sac in Tilburg. Vanaf maart voert de tour ook door Duitsland en Frankrijk.

Beluister nu een maand lang het veertiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

En vervolgens pak je er nog 22 bij de staart met onze  Hollandse Nieuwe: Het beste van 2010.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@gmail.com