Puna.nl viert opmars van Nederlandse hiphop Puna.nl viert opmars van Nederlandse hiphop

Feest in Paradiso met onder meer Typhoon, Rico & Sticks, Hef en Fresku

, Erik Zwennes

Puna.nl viert opmars van Nederlandse hiphop

Feest in Paradiso met onder meer Typhoon, Rico & Sticks, Hef en Fresku

Erik Zwennes ,

Hiphopwebsite Puna.nl viert feest. Stilletjes werden ze op 1 januari van dit jaar vijf. Maar er is meer. Volgens Thomas Abera, een van de mannen achter de populaire website, gaat het beter dan ooit met het genre. Om dit kracht bij te zetten viert Puna op 26 januari in Paradiso ‘de opmars van Nederlandse hiphop’.

Feest in Paradiso met onder meer Typhoon, Rico & Sticks, Hef en Fresku

Hiphopwebsite Puna.nl viert feest. Stilletjes werden ze op 1 januari van dit jaar vijf. Maar er is meer. Volgens Thomas Abera, een van de mannen achter de populaire website, gaat het beter dan ooit met Nederlandse hiphop. “Het wordt tijd dat traditionele media, bedrijven en een breder publiek inzien dat het met een volwassen genre te maken heeft.” Om dit kracht bij te zetten viert Puna op 26 januari in Paradiso ‘de opmars van Nederlandse hiphop’.

Maar wie laat je nou spelen op zo’n feest? Volgens Abera is het programma vooral ingegeven door te kijken naar de historie van Puna en wie er in 2010 wat heeft uitgebracht. “We hebben gekeken naar welke acts de afgelopen vijf jaar zijn opgestaan, waar wij een belangrijke rol in hebben gespeeld en wat een goed overzicht geeft van de nieuwe voorhoede. Boyz in de Hood (Hef, broertje Crooks en halfbroer A’donis) kwam op toen wij net begonnen. Het is een soort thuisbasis geworden. Zo is het ook gegaan met de eerste tracks van Kleine Viezerik. Ook is er al jaren een goede relatie met de Fakkelteitgroep. Natuurlijk horen zij ook op zo’n avond. Fresku begon met Zwarte Schapen die wij vanaf het begin volgde. Natuurlijk hadden Kempi en Winne hier ook zeker kunnen staan, maar je moet keuzes maken en zij gaan juist dit jaar weer iets nieuws releasen.”

Volgens de heren van Puna is specifiek hiphop uit eigen land enorm populair. Abera: “Maar het krijgt nog niet de aandacht die het verdient. Nu speelt het zich nog voornamelijk online en op straat af. Eigenlijk is dit heel raar. Kijk naar de rol die hiphop in de populaire cultuur van Amerika speelt. In Nederland is er aandacht zat voor volksmuziek als de 3J’s, Jan Smit of Nick & Simon, maar hiphop is natuurlijk net zo goed hedendaagse volksmuziek. Het zijn allemaal verhalen over het leven van jongens die midden in het leven staan. Het aanbod aan goede hiphop is op dit moment gigantisch. Met een avond als deze proberen we dat te laten zien en erkenning af te dwingen.” Overigens legt Abera ook een belangrijke taak bij de rappers zelf neer. “Artiesten kunnen zelf ook veel meer doen om de aandacht van andere media te krijgen. Professionaliteit is daarvoor essentieel, maar ook bijvoorbeeld het inschakelen van een goede plugger.”

Puna is zelf een van de graadmeters van het succes van Nederlandse hiphop. In korte tijd zijn ze uitgegroeid van een hobbyproject voor drie studievrienden tot het best bezochte hiphopplatform van Nederland. Maandelijks vinden meer dan een half miljoen unieke bezoekers hun weg naar de website. Volgens Abera is het goed dat er diverse hiphopsites actief zijn. “Bij een volwassen genre hoort ook een breed scala aan media. 101Barz doet weer iets anders dan State, dat weer iets anders doet dan wij. Het ligt in elkaars verlengde en versterkt elkaar.”

Woensdag 26 januari 2011 vindt Puna.nl’s “Hiphop Vandaag: De opmars van een nieuw regime” plaats in Paradiso, Amsterdam met live optredens van o.a. Typhoon, Rico & Sticks, Hef, Tastic, Dret & Krulle, Fresku en Kleine Viezerik. De presentatie ligt in de handen van VPRO Radio 6 dj/presentator Andrew Makkinga.

Puna.nl maakt sinds mei 2010 in samenwerking met de VPRO’s 3VOOR12 het wekelijkse radioprogramma Hiphop Vandaag. Volgende week begint weer een nieuwe reeks afleveringen. Terugluisteren doe je hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12