Play It Again Sam herleeft: PIAS breidt internationale labeltak uit Play It Again Sam herleeft: PIAS breidt internationale labeltak uit

Nederlandse acts kunnen ook profiteren van nieuwe opzet

, Ingmar Griffioen

Play It Again Sam herleeft: PIAS breidt internationale labeltak uit

Nederlandse acts kunnen ook profiteren van nieuwe opzet

Ingmar Griffioen ,

PIAS breidt de labeldivisie uit en blaast daarvoor de originele naam Play It Again Sam nieuw leven in. Ook de labels Wall Of Sound en Different Recordings vallen nu onder de grote paraplu van PIAS Recordings. "De naam heeft voor ons een mythische klank", vertelt Managing Director Edwin Schroter. Daarnaast moet de naamswijziging verwarring voorkomen met moederbedrijf PIAS.

Nederlandse acts kunnen ook profiteren van nieuwe opzet

PIAS breidt de labeldivisie uit en blaast daarvoor de originele naam Play It Again Sam nieuw leven in. Ook de labels Wall Of Sound en Different Recordings vallen nu onder de grote paraplu van PIAS Recordings. "De naam heeft voor ons ook een mythische klank", vertelt Managing Director Edwin Schroter van PIAS Recordings. "We zijn trots dit erfgoed weer op te starten." Daarnaast moet de naamswijziging verwarring voorkomen met moederbedrijf PIAS.

De oorsprong van het label ligt in 1983. Toen richtten Kenny Gates en Michel Lambot Play It Again Sam op. Later doopten ze dit om in [PIAS]. Inmiddels is de PIAS Entertainment Group actief in Amerika, Australië en grote delen van Europa. Het heropgerichte Play It Again Sam wordt naast Wall Of Sound en Different Recordings een van de drie labels, die gaan opereren onder de paparaplu van de nieuwe in Engeland gebaseerde labeldivisie van [PIAS] Recordings. Mark Jones, oprichter van Wall Of Sound, is de nieuwe A&R Directeur voor de hele labeldivisie.

Wall Of Sound fuseerde in 2006 al met distributeur PIAS, maar de naam verdwijnt dus niet. Schroter: "Het gaat hier juist om een duidelijke profilering van de labels. Al onze labelactiviteiten verhuizen naar Engeland." Wall Of Sound staat volgens hem voor de eclectische popkant. "Van Röyksopp naar Reverend and the Makers en Grace Jones, maar allemaal met een poptwist. Different Recordings is echt voor club, dance en electronic met acts als Vitalic, Tiga en Crystal Fighters. Play It Again Sam is meer voor gitaarmuziek, alles van singer-songwriters tot hardere gitaren."

De activiteiten van moederbedrijf PIAS Entertainment vallen uiteen in twee delen, legt Schroter uit. De ene kant is PIAS Recordings, de labeldivisie, de andere is de marketing, sales & distributie kant met nationale takken in meerdere Europese landen. "We willen juist onderscheid maken. Zo kunnen we lokaal een act tekenen op PIAS Recordings Nederland of België, maar dan de marketing internationaal aanpakken." Op dit moment zijn er geen Nederlandse acts die ook via de PIAS UK labels gepromoot worden. "Dat geldt bijvoorbeeld wel voor andere Europese acts als dEUS, Agnes Obel of Soap & Skin. We zijn wel heel hard bezig om PIAS Recordings Nederland een boost te geven, daarbij zullen hopelijk ook artiesten naar voren komen die we internationaal een push kunnen geven."

PIAS Nederland tekende onlangs acts als Paulusma, Krach en Death Letters. Per geval wordt bekeken of doorstroming naar de UK labeldivisie mogelijk is. Schroter: "Het kan zijn dat een plaat eerst in twee of drie landen uitkomt en dan later alsnog Europees of internationaal. We hebben wel behoorlijk wat Belgische acts op de UK labels zoals Aeroplane en Soulwax. En er zijn denk ik ook genoeg Nederlandse acts die op Play It Again Sam of de andere labels zouden passen. Die zouden in het verleden niet zo snel onder de radar van onze UK labels komen, nu luisteren die ook naar input van de nationale A&R Managers van PIAS."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12