Nederlandse muziekexport in 2009 weer sterk gestegen Nederlandse muziekexport in 2009 weer sterk gestegen

Dance, Rieu en punk/metal/rock beste exportproducten

, Ingmar Griffioen

Nederlandse muziekexport in 2009 weer sterk gestegen

Dance, Rieu en punk/metal/rock beste exportproducten

Ingmar Griffioen ,

De Nederlandse populaire muziek is voor het vijfde achtereenvolgende jaar gestegen. De exportwaarde is in 2009 met 29 procent toegenomen in vergelijking tot 2008. In 2008 bedroeg de stijging 15 procent. Dat maakte Buma Cultuur vandaag bekend. De opbrengst bedroeg naar schatting € 64,9 miljoen, waarvan zo'n 40 procent voor rekening komt van dance.

Dance, Rieu en punk/metal/rock beste exportproducten

De Nederlandse populaire muziek kan voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitstekende exportcijfers overleggen. De exportwaarde is in 2009 met 29 procent toegenomen in vergelijking tot 2008. In 2008 bedroeg de stijging 15 procent. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport, uitgevoerd in opdracht van Buma Cultuur. De opbrengst bedroeg naar schatting € 64,9 miljoen, waarvan zo'n 40 procent voor rekening komt van dance.

Nederland staat op dance-gebied internationaal nog altijd aan de absolute top met artiesten als Armin van Buuren, Tiësto, Ferry Corsten, Sander van Doorn, Laidback Luke, Fedde le Grand, Marco V, Sander Kleinenberg en Chuckie. Verder staat André Rieu met zijn populair-klassiek weer hoog in de top tien van artiesten met de meeste optredens en exportwaarde. De andere sterkhouder komt voor rekening van de punk-metal-rock scene, waarbij artiesten als Textures, Born From Pain, No Turning Back, Antillectual, The Ex, Apers, Epica en Delain over de grenzen scoren. In totaal waren in 2009 volgens het rapport meer dan 360 Nederlandse artiesten "in grote of redelijke mate actief" in het buitenland.

Het gaat om jaarlijks onderzoek dat Buma Cultuur sinds 2005 laat uitvoeren. Het onderzoek van Perfect & More BV is gebaseerd op gegevens van rechtenorganisaties als Buma, Stemra en Sena en informatie van bedrijven uit de Nederlandse en buitenlandse muziekbranche. Het bedrag van € 64,9 miljoen slaat op de opbrengsten van de exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland na aftrek van gemaakte kosten maar inclusief salarissen, winst en belasting.

Ongeveer 22,5 procent van de Nederlandse muziekexport is  afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (€ 14,6 miljoen), zo'n 9 procent vloeit voort uit de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (€ 14 miljoen) en bijna 65 procent van buitenlandse optredens van Nederlandse artiesten (€ 41,2 miljoen). Ook hierin is de trend zichtbaar dat een steeds groter deel wordt verdiend met optredens. Ter vergelijking: in 2006 zorgden buitenlandse optredens nog voor een aandeel van ruim 39 procent en € 14,1 miljoen van de totale muziekexportopbrengsten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12