Modeselektion: het nieuwe Radio Soulwax Modeselektion: het nieuwe Radio Soulwax

Duits duo neemt zijn vrienden mee naar STRP festival

, Atze de Vrieze

Modeselektion: het nieuwe Radio Soulwax

Duits duo neemt zijn vrienden mee naar STRP festival

Atze de Vrieze ,

Met hun concept Radio Soulwax reisden de Belgische broers Stephen en David DeWaele de afgelopen jaren de wereld over. Het idee is simpel: zij zelf staan altijd op line-up, aangevuld met bevriende acts.

Duits duo neemt zijn vrienden mee naar STRP festival

Met hun concept Radio Soulwax reisden de Belgische broers Stephen en David DeWaele de afgelopen jaren de wereld over. Het idee is simpel: zij zelf staan altijd op line-up, aangevuld met bevriende acts. Het Duitse duo Modeselektor doet nu hetzelfde, maar dan vanuit een totaal ander muzikaal perspectief. Zondag 6 maart sluiten ze 5 Days Off af in de Melkweg met o.a. Apparat, Hudson Mohawke, Kyle Hall en Pearson Sound (Ramadanman).

Meltselektion
"In de jaren negentig zijn we begonnen met het organiseren van feesten in Berlijn", legt Gernot Bronsert van Modeselektor uit. "Sebastian Szary en ik, samen met Pfadfinderei, de man die al sinds jaar en dag het Modeselektor maakt. Hij maakte ook de visuals van Moderat. Toen Modeselektor succesvoller werd, kwamen we aan onze eigen feesten niet meer aan toe, maar ons hart ligt er nog steeds. Eind vorig jaar zijn we benaderd door het Melt! festival om een eigen podium te hosten. Dat werd Meltselektion, en dat smaakte naar meer."

Basis is een compilatie genaamd Modeselektion Volume 1, met  tracks van onder andere Marcel Dettmann (Ostgut Ton), onze eigen 2562, Mala, (Digital Mystikz), Housemeister (Boys Noize records) en Feadz (Ed Banger). Het is enkel nieuw werk. "Ik haat dat soort verzoeken", zegt Bronsert. "Of je even een exclusieve track wilt maken. We voelden ons dan ook een beetje bezwaard om het aan anderen te vragen, maar bijna iedereen reageerde enthousiast. Zelf kost het ons altijd veel tijd om muziek te produceren, bij sommige anderen gaat het veel sneller. Vraag Pearson Sound om een track en morgen is hij af. En nog goed ook."

Professor Monolake
De jonge Brit is volgens Bronsert een van de grootste talenten van het moment, juist omdat hij niet bang is genregrenzen over te steken. Tijdens Amsterdam Dance Event gold hij met zijn futuristische dubstep als een van de revelaties van het festival. Bronsert is fan van het eerste uur. "Ik boekte hem twee jaar geleden als eerste in Berlijn. Die jongen is begin twintig, maar zijn producties klinken enorm volwassen. Maar op Modeselektion vind je niet alleen nieuw talent. Cylob loopt al een eeuwigheid mee. We hadden ook onze goede vriend Monolake om een track gevraagd, maar hij is tegenwoordig professor Sound Design aan de universiteit van Berlijn, dus hij had helaas geen tijd. Hij leeft echt in een andere wereld."

Meest opvallend aan de compilatie (en ook aan de clubavonden) is de enorme diversiteit, met stevige peilers in UK bass/dubstep en Berlijnse techno. Zelf bracht Modeselektor de twee altijd al samen in hun eigen muziek. Hun definitieve doorbraak Happy Birthday! uit 2007 kende een zeldzaam hybride geluid. Daar kwam een jaar later ook nog eens de meer introverte invloed van Apparat bij. Samen vormden ze Moderat. Kortom: Modeselektor is de aangewezene om de kruisbestuiving tussen verschillende genres te leiden. Ze zijn het immers gewend om in alle keukens te kijken.

"Precies", lacht Bronsert. "Of zoals we dat in Duitsland zeggen: wir tanzen auf allen Hochzeiten. Het komt regelmatig voor dat we op donderdag op een dubstepfeest in Londen staan, op vrijdag op een indiefestival in Zwitserland en op zaterdag in technoclub Berghain in Berlijn. Veel andere bands zijn opgesloten in hun eigen wereld. Zie ons maar als superhelden in strakke broeken die hen komen bevrijden. Het maken van deze compilatie was ook voor onszelf een experiment. Het was als het samenstellen van een mixtape zonder de tracks gehoord te hebben. We hebben van tevoren beloofd dat we geen tracks zouden afkeuren. We hoopten maar dat iedereen de beste track van zijn leven zou maken."

Euforie
Die gok kon Modeselektor wagen, want hen stuur je niet zomaar een b-kantje. De groep groeide na Happy Birthday! en vooral Moderat uit tot een van de absolute smaakmakers binnen de elektronische muziek. "We hadden zelf ook niet verwacht dat het zo goed zou uitpakken", vertelt Bronsert. "We konden ons niet voorstellen hoe we die muziek live moesten brengen, maar het resulteerde in euforische concerten. Moderat heeft ons ook in verwarring gebracht. Het was voor het eerst dat we iets maakten met een idee erachter. Het was veel serieuzer dan Modeselektor. We zijn er ook een jaar mee bezig geweest, en hebben daarna nog twee jaar getourd. Het was een intensieve periode."

Serieus, volwassen, hoe je het ook wilt noemen, Modeselektor neemt het mee de studio in voor de opname van hun volgende eigen album, dat in de loop van 2011 uit moet komen. De opnames daarvan zijn net begonnen. "We zijn ouder geworden, hebben kinderen, ik wil niet meer alleen de grapjas uithangen op het podium. In de loop der tijd hebben we heel wat schetsen en kleine ideetjes gemaakt, die zijn we nu aan het verzamelen. We zijn nu op zoek naar de juiste kleur. Dat proces kost veel tijd. Je moet het idee op het juiste moment vangen. Je moet het ontwikkelen en op een gegeven moment roepen: stop, dit is het."

De Modeselektion Volume 1 compilatie verschijnt op Monkeytown/NEWS.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12