Kypski haalt druk van de ketel en pakt scratch-naald weer op

Meerdere EP's en mixtapes op de planning

Atze de Vrieze ,

Kypski gaat voor zichzelf beginnen. Een van de twee founding members van de Utrechtse band C-Mon & Kypski is vanaf nu te boeken als DJ Kypski. Ouderwets, want hij begon zijn carrière ooit als scratchkampioen. Vandaag verschijnt een nieuwe mixtape van zijn hand.

Meerdere EP's en mixtapes op de planning

Thomas Elbers alias Kypski gaat voor zichzelf beginnen. Een van de twee founding members van de Utrechtse band C-Mon & Kypski is vanaf nu te boeken als DJ Kypski. Ouderwets, want hij begon zijn carrière ooit als scratchkampioen. "De afgelopen jaren kriebelde het vaak, maar we waren altijd druk met tours of andere projecten. Maar het komende jaar wordt het wat rustiger rond C-Mon & Kypski, dus ik grijp mijn kans." Vandaag verschijnt een nieuwe mixtape van zijn hand.

Eigenlijk is het nu al rustiger rond C-Mon & Kypski. Het had wellicht voor de hand gelegen om het jaar te eindigen met een grootse tour door Nederland, maar het liep anders. "We waren benaderd om nog een seizoen huisband van de VPRO Nederpopshow te zijn", vertelt Kypski. "Maar daar hebben we uiteindelijk vanaf gezien. Vooral ik wilde er heel graag even tussenuit. Ik ben net terug van een maand Indonesië." Daar kwam bij dat de band even heel diep na moet denken wat na vier albums (en een hoop projecten) de volgende stap wordt. "We zijn een beetje klaar met de druk die altijd op je ligt als band. Er moet weer iets nieuws komen, er moet dit, er moet dat. Zo krijg je moeilijk de ruimte die nodig is voor het creatieve proces. We hebben behoorlijk lopen knallen, nu is het tijd voor een schone lei."

Voor zichzelf beginnen is voor Kypski een vorm van afkoelen zonder druk dus. Toch is het wel degelijk menens, zegt Kypski. "Ik kan niet ergens half instappen." Het blijft dan niet bij dj-gigs, Kypski gaat ook onder zijn eigen naam muziek maken, te beginnen met de Partyscratch EP 1, die binnenkort uitkomt op zijn eigen label met dezelfde naam. Kypski was ooit hiphop-dj, maar dat is hij nu niet meer. "Ik ben de laatste jaren veel naar feestjes geweest, bij Joost van Bellen, bij Vice, natuurlijk bij de jongens van Boemklatsch, die ik goed ken. De sfeer op dansavonden is heel anders dan wanneer wij live spelen, het is een andere manier van spanning opbouwen."

Anders dan veel andere dj's met een turntable-verleden, wil Kypski zijn roots niet overboord gooien. "Iemand als A-Trak bijvoorbeeld zegt: dat scratchen, dat doe ik niet meer, ik maak nu house. Hij gebruikt de techniek nog wel in zijn dj-sets, maar niet in zijn producties. Ik wil scratchen juist combineren met moderne dance." Voor begin 2011 staat al een tweede Partyscratch EP op de planning, dit keer bij Boemklatsch. De EP's worden 10 februari in EKKO in Utrecht gepresenteerd samen met die van Skip & Die (project van Jori Collignon).

Een voorproefje van Partyscratch 1 is te downloaden op Soundcloud.

Kyptape 2011 is nu te beluisteren onder dj-sets. Tracklist:

1. Introduksjiun
2. Kypski - Nobody Does It Better
3. Erol Alkan & Boys Noize - Death Suite
4. Kypski - Satisfaction (I Can't Scratchno)
5. Squarepusher - Cryptic Motion (Mr. Oizo Remix)
6. Mason - Froghopper (Kypski's Extended Refurb)
7. Daft Punk - Derezzed
8. Deadmau5 - Animal Rights
9. Kypski - Do You Know
10. Siriusmo - Mosaik (Kypski's Scratch Practice Edit)
11. Kypski & Slemper - Breaking The Vow
12. Ben Lee - My Turntable