Gomes: goed dat Noorderslag steeds meer aandacht voor dubstep heeft Gomes: goed dat Noorderslag steeds meer aandacht voor dubstep heeft

Vier Nederlandse dubstep-dj's sluiten af in Noorderslag-kelder

, Ingmar Griffioen

Gomes: goed dat Noorderslag steeds meer aandacht voor dubstep heeft

Vier Nederlandse dubstep-dj's sluiten af in Noorderslag-kelder

Ingmar Griffioen ,

Het laatste woord in de Noorderslag-kelder is zaterdag aan de top van de Nederlandse dubstep: van 1.00 tot 3.00 uur met eerst Gomes vs. Brutuzz en dan Nikon vs. Akkachar. DJ Gomes is blij met de toenemende aandacht van Noorderslag: "Ik heb er nu de laatste drie jaar gestaan. Het is heel positief dat we een steeds groter platform krijgen."

Vier Nederlandse dubstep-dj's sluiten af in Noorderslag-kelder

Het laatste woord in de Noorderslag-kelder is zaterdag aan de top van de Nederlandse dubstep: van 1.00 tot 3.00 uur leggen eerst Gomes vs. Brutuzz en dan Nikon vs. Akkachar dubstep in vele vormen op. DJ Gomes is blij met de toenemende aandacht van Noorderslag: "Ik heb er nu de laatste drie jaar gestaan. Eerst was het een blokje, vorig jaar stond ik er met 2562 en nu met nog meer boys erbij. Het is heel positief dat we een steeds groter platform krijgen."

De uitdijende dubstep-programmering op Noorderslag loopt volgens DJ Gomes parallel met de groei van dubstep in Nederland. "Dubstep is nog steeds groeiende. Ik zie dat er alsmaar meer gebeurt in de scene, die steeds professionelere en serieuzere vormen begint aan te nemen." Gomes noemt naast zijn eigen Oi-organisatie nog twee Nederlandse bewegingen die hard gaan: "Subway wordt steeds groter en gerespecteerd tot in de UK en je hebt Rwina Records van Akkachar. En dan nog een collectief als Lowriders, dat breder dan dubstep is. Het leuke is dat al die producers verschillende dubstep-stijlen doen."

Met Zwart Licht (XL met band) en het net door TopNotch opgepikte Boef en de Gelogeerde Aap biedt Noorderslag ook dubstep voor een breder publiek. Amsterdammer Gomes is een van de Nederlandse pioniers op het gebied van UK garage en subgenres als dubstep en 2 step. Hij signaliseert de popularisering, maar wil het geen mainstream dubstep noemen. "Er is wel sprake van een andere, populairdere sound, mede door de opkomst van zo'n Magnetic Man. Wat Zwart Licht doet met mc's is voor mij meer een vorm van grime. Het ligt tegen dubstep aan, is eigenlijk een variant waar ze overheen rappen." Het voornaamste verschil zit dus in de vocalen. "Wij draaien vooral instrumentaal, een album van Skream is dat ook. Die beats volspitten is grime."

Artiesten als Zwart Licht brengen dubstep naar een breder publiek, erkent Gomes. "Zij zitten vooral in die hiphop-hoek. Als mensen die beats voelen, en ze gaan zich erin verdiepen, dan komen ze misschien een keertje op een dubstep-feestje koekeloeren. Andersom draai ik ook vaak op feesten waar Zwart Licht tussendoor optreedt." De hype rond Eurosonic-ganger James Blake is hem niet ontgaan. "Dat is best ok, maar je zult het niet snel horen in mijn set, daar heeft het niet genoeg energie voor. Het is wel een dope variatie."

In mei 2010 breidde Gomes Oi uit tot een label. Inmiddels zijn vier releases op Oi Recordings verschenen. Voor dit jaar ligt er weer eentje klaar: de samenwerking tussen Benga en Cutz is de eerste release die naast digitaal ook op vinyl verschijnt. "Het is groeiende. Je ziet dat de eerste minder verkoopt dan de vierde en dat je ook daarin moet bouwen als label." Gomes is trots dat Benga op zijn label wil releasen. "Hij is toch een van de grootste dubstepnamen." Een andere mijlpaal is dat hij in maart met de Oi-avonden, in de grote zaal van Paradiso, dit jaar het 7-jarig bestaan viert.

Op Noorderslag kunnen we een back-to-back set van Gomes en Brutuzz verwachten. "We doen een 'vierdecks set' met drie mixers en ieder een eigen set-up. Het is niet voorbereid, dus er gebeurt telkens iets. We hebben ook een vierdecks mixtape gedaan, waarop je dat goed kunt horen." De set wordt niet per se aangepast aan het Noorderslag-publiek, voor wie dubstep wellicht minder gangbaar is, maar het duo zal niet rücksichtlos tekeergaan. "Akkachar en Nicon gaan het echt afsluiten, dus wij bouwen het rustig op en weer af."

Gomes vs. Brutuzz staat zaterdag 15 januari op Noorderslag, van 1.00 tot 2.00 uur in The Factor E Basement. Aansluitend tot 3.00 uur: Akkachar vs. Nicon. De vierdecks mixtape 2011 van Gomes en Brutuzz vind je ook op 3VOOR12, en rechts meer Gomes' sets.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12