Caro Emerald kan de Popprijs haast niet ontgaan Caro Emerald kan de Popprijs haast niet ontgaan

Wie wordt dit jaar geëerd in Groningen?

, Erik Zwennes

Caro Emerald kan de Popprijs haast niet ontgaan

Wie wordt dit jaar geëerd in Groningen?

Erik Zwennes ,

Tijdens Noorderslag wordt voor de 25e maal de Popprijs uitgereikt. Wie zal er dit jaar naar huis gaan met de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek en 10.000 euro? Of misschien moet de vraag wel zijn: kan Caro Emerald nog naast de prijs grijpen?

Wie wordt dit jaar geëerd in Groningen?

Tijdens Noorderslag wordt voor de 25e maal de Popprijs uitgereikt. Wie zal er dit jaar naar huis gaan met de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek en 10.000 euro? Of misschien moet de vraag wel zijn: kan Caro Emerald nog naast de prijs grijpen? Volgens Tijs van Liemt, muzieksamensteller bij 3FM en Mr. Serious Talent, heeft ze de prijs al binnen. “Zij is de artiest met de meeste impact in 2010. Niet alleen in Nederland, maar nu ook in het buitenland.” Eindredacteur van de VPRO Nederpopshow Fons Dellen deelt deze mening. “Het zou belachelijk zijn als zij hem niet wint. Niemand kwam ook maar in de buurt van wat zij heeft bereikt in 2010.”

Feit is dat Emeralds album Deleted Scenes from the Cutting Room Floor In Nederland het best verkochte album van 2010 was. Dat het inmiddels vier maal platina is en is verschenen in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, België, Oost-Europa en Rusland, Groot-Brittanië, Ierland, Italië, Scandinavië, Spanje, Portugal en Griekenland. Laten we de definitie van de prijs er eens bij pakken: ‘De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière allen een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend.’

Wie zouden de andere kanshebbers kunnen zijn? Tim Knol? De Jeugd van Tegenwoordig? of misschien wel Moke, Di-Rect of de immer genegeerde Ilse de Lange? Volgens Hester Carvalho, schrijfster en popjournaliste voor NRC, zou Emerald pas over twee platen kans moeten maken. “De prijs is duidelijk veranderd van karakter. Het lijkt nu wel een beloning van een razendsnelle doorbraak te worden. Kyteman, vorig jaar en nu wellicht Emerald, moeten nog maar laten zien dat ze het langer volhouden en echt kunnen spreken van een carrière. Persoonlijk vind ik De Staat heel goed, maar ook voor hen is het nog te vroeg. Tjeerd Bomhof zou hem met Voicst moeten winnen, maar hij presenteert nu juist zijn soloalbum. Mijn kandidaat zou nu De Jeugd van Tegenwoordig zijn. Zij hebben hun sporen verdiend, hebben veel invloed gehad op het poplandschap en laten zien dat ze langer mee gaan dan één album.”

Labelbaas van Noah’s Ark en artiest Jiggy Djé zou zich ook goed kunnen vinden in de keuze voor De Jeugd van Tegenwoordig. “Maar ik ben geen hiphopper die boos is wanneer het geen hiphopact is. Caro Emerald zou een heel logische en terechte keuze zijn. Zij deed iets waarvan iedereen dacht dat het tegenwoordig niet meer mogelijk zou zijn. Vanuit het niets bracht zij in eigen beheer een album uit dat volledig ontplofte; een Kyteman on steroids. Toch moeten zij en Kyteman nog maar laten zien het ook te kunnen met een tweede plaat. De Jeugd is dit gelukt met op elk album weer een hit en grote invloed op popmuziek in Nederland en daarbuiten.” In het gesprek solliciteert Jiggy Djé alvast naar de Popprijs 2012. “Mijn derde album verschijnt binnen nu en zes maanden.” Als het inderdaad Caro Emerald wordt die in Groningen met de prijs naar huis gaat is Jiggy extra trots op een van de producers achter het project. “Jan van Wieringen heeft heel wat albums van Noah’s Ark gemixt. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe met de boodschap dat hij bezig was met een project dat heel groot zou worden. Daarna is het snel gegaan.”

Muziekmanager en blogger Niels Aalberts won de prijs vorig jaar met Kyteman’s Hiphop Orkest. Hij begrijpt dat Caro Emerald veel wordt genoemd, maar moet het zelf nog maar zien. “Ik heb een enorm respect voor wat dat team in korte tijd heeft bereikt. Maar ik denk niet dat de jury na Kyteman wederom voor een artiest gaat die in één jaar tijd met één album doorbreekt. Als ik naar de jury kijk, vraag ik me ook af of ze Emerald niet te niemandallig vinden. Dat zou onterecht zijn, zij wist dat geluid naar de mainstream te brengen. De gronden van waarop de prijs wordt uitgereikt zijn elk jaar weer anders. Het zou me niet verrassen als er dit jaar weer eens gekozen wordt voor een oeuvre-award-overweging. Ilse de Lange heeft niet haar beste werk afgeleverd de laatste jaren. Di-Rect en Moke zou ik heel vreemd vinden. Wat mij betreft wordt het dan De Jeugd van Tegenwoordig. Met drie sterke albums, goede singles en een moderne klassieker als Sterrenstof zou dat meer dan terecht zijn.”

De kans dat De Jeugd van Tegenwoordig daadwerkelijk met de prijs naar huis gaat, lijkt desondanks enorm klein. Het juryoverleg van de Popprijs vindt traditioneel ruim voor Noorderslag plaats. Niels Aalberts bevestigt dat hij in oktober 2009 al wist dat Kyteman had gewonnen. Het nieuwe album van De Jeugd kwam pas eind november uit. Single Sterrenstof verscheen pas 30 oktober voor het eerst in de hitlijsten. Wellicht wel opvallend is dat ze dit jaar niet op Noorderslag staan. Een eer die eerdere winnaars ook ten deel viel. Caro Emerald was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Haar label Grandmono Records legt uit dat de focus nu geheel op het buitenland ligt. “Dit komt een beetje tussendoor.” Aanstaande donderdag speelt ze ook tijdens Eurosonic op de Grote Markt. Zou Emerald zaterdag nogmaals op en neer gaan naar het noorden? In haar tourschema is in ieder geval ruimte. Ze hoeft pas op 21 januari weer op te treden in Ahoy.

Wie gaat volgens jou met de prijs naar huis? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12