3VOOR12 Draait (wk 2): Eurosonic, James Blake, Palmbomen, FIY 3VOOR12 Draait (wk 2): Eurosonic, James Blake, Palmbomen, FIY

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (wk 2): Eurosonic, James Blake, Palmbomen, FIY

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

De tweede week van het jaar staat er zoals vanouds een dik kruis in de agenda's van de 3VOOR12-medewerkers. Eurosonic/Noorderslag is de reden, Groningen de locatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meest acts van deze week allemaal op het festival stonden. De eerste verslagen staan inmiddels online zodat ook de thuisblijvers er bij kunnen zijn: prettig weekend!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week:
The Naked & Famous - Young Blood (Universal)

3VOOR12 Album van de week:
Krach - Krach (PIAS)

3FM Megahit:

James Blake - Limit To Your Love (Universal)


De Top 10:

1.James Blake live op Eurosonic 13-01-2011
"Ondanks technische flaws maakte James Blake de verwachtingen meer dan waar. Zijn stem, zijn timing, zijn band, fenomenaal optreden." (Atze de Vrieze)

2.
3VOOR12 Podium op Eurosonic, Vera, 12-1-2011
"Met louter sterke optredens van Ben Howard, Vinnie Who, Crystal Fighters, Krach en Delorean was deze openingsavond divers en spannend." (Christiaan Walraven)

3.
3VOOR12RADIO vanuit de Vera
"De mooiste radiouitzendingen van het jaar, boordevol langskomende nieuwe artiesten. Toppertje donderdag waren de Ierse tweelingzusjes Heathers met perfecte samenzang." (Menno Visser)

4.
Belgenroute + Palmbomen op Eurosonic donderdag
"Goed begin van Eurosonic met een handvol prima bands uit het vruchtbare Belgische land, en een tropische verrassing uit Amsterdam/Berlijn." (Ingmar Griffioen)

5.
The Gasman - Powerpoints (album, Planet Mu/Konkurrent)
"Spannende electronische muziek met invloeden uit de minimal music (Reich, Riley. etc.). Soms heel erg arty; vaak heel erg mooi." (Stephan van Peursem)
"Op Powerpoints, zijn 10e alweer, doet de man uit Portsmouth hele spannende dingen met elektronica en minimal music. Een bizarre en intrigerende luisterervaring. Gewoon doen." (Ingmar Griffioen)

6. FIY filmt Heathers op Eurosonic 2010
"De verwachtingen werden weggeblazen met veel meer vuur dan alles wat er online te vinden is. Tot nu toe dan, want FIY filmde twee nummers." (Ron van der Sterren)

7.
Nikoo live op Eurosonic 12-01-2011
"Onder de noise kwamen na een tijdje ploegen ineens heel sterke liedjes tevoorschijn." (Atze de Vrieze)

8.
The Crookes live op Eurosonic, Huize Maas, 13-1-2011
"Ondanks geluidsproblemen en een publiek dat nog uitgebreid de voorgaande band staat te bespreken weet deze jonge band fans te maken." (Christiaan Walraven)

9.
Hundreds live op Eurosonic, 13-1-11 Grand Theatre
"Warme, broeierige lo-fi elektronica die wel wat aan The XX doet denken, zonder de terughoudendheid en afstandelijkheid van die laatste. Frontvrouw Eva had de zaal vanaf de eerste seconde in haar zak." (Tomas Delsing)

10.
Hollandse Nieuwe 14
"Check 'm nu: met 21 volvette tracks, boordevol nieuw talent en aangevuld met enkele ervaren klasbakken als Phantom Frank, Rudeboy, No Turning Back en NeonRainbows (de nieuwe Feverdream). Met de nieuwe band van Death Letter Duende, een berg Grote Prijs-uitschieters en veel danceQ. Lees er hier alles over.


DE LIJSTJES:

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

FIY filmt Heathers op Eurosonic 2010

Saaie verveelde zusjes, zou je kunnen zeggen na het zien van de talloze YT-jes. Wie dat had gezien, wist wat te verwachten. En die verwachtingen werden weggeblazen met veel meer vuur dan alles wat er online te vinden is. Tot nu toe dan, want FIY filmde twee nummers.

FIY filmt T Raumschmiere op Eurosonic 2010

T Raumschmiere is de definitie van "wasted", maar ook een beroepsperformer. Niemand twijfelde en durfde zichzelf te laten gaan, "net als hem". Bijna brak hij zijn nek, zijn installatie en de stagelampen. Maar toen ie klaar was, liep ie in een verbazingwekkend rechte lijn van t podium, onderweg schouderklopjes ontvangend van bekenden. Geen FIY gig, maar toch gefilmd. Binnenkort ergens online ;-)

Balthazar in sessie bij 3VOOR12 op Eurosonic
Het was voor mij de live band van 2010. In de vier keer dat ik ze zag groeiden ze zo hard dat je er eng van werd. Ik heb goede hoop dat het in 2011 nog even zo doorgaat.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Ducktails - Ducktails III: Arcade Dynamics (album, Woodsist/Konkurrent)
Fascinerende plaat die net te raar is om lief te zijn, maar mij in ieder geval ontroerd in zijn naïviteit. Fragiel, melancholisch en warm. Mooi hoor.

The Gasman - Powerpoints (album, Planet Mu/Konkurrent)

Spannende electronische muziek met invloeden uit de minimal music (Reich, Riley. etc.). Soms heel erg arty; vaak heel erg mooi.

Keith Canisius - This Time It's Our High (album, Darla Records)
Frisse mengvorm van dance, glofi, experiment en pure pop. Voor liefhebbers van Neon Indian, Animal Collective en Toro Y Moi.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Hundreds live op Eurosonic, 13-1-11 Grand Theatre

Duits duo (broer-zus) dat aan het begin van mijn avond de lat eigenlijk meteen te hoog legde. Warme, broeierige lo-fi elektronica die wel wat aan The XX doet denken, zonder de terughoudendheid en afstandelijkheid van die laatste. Frontvrouw (en zus, uiteraard) Eva had de eigenlijk iets te ruime zaal vanaf de eerste seconden in haar zak.

Selah Sue live op Eurosonic, 13-1-11 Stadsschouwburg
Eerlijk is eerlijk, ook ik was erg sceptisch over de band van Selah Sue. Want die wilde net iets te nadrukkelijk aanwezig zijn, maakte de shows net iets te gelikt en uitwisselbaar en deed het ragga-karakter geen goed. Onterecht, blijkt nu. Gisteravond vielen de kwartjes. De band was strak, enthousiast en dienstbaar, er was zichtbaar plezier op het podium en bij doorbraakhitje Raggamuffin ging de grote zaal - die makkelijk twee keer gevuld had kunnen worden - lekker los.

Lola Kite - Lights (album, Excelsior/V2)

Normaal gesproken helemaal niet zo'n geweldige fan van elektropop, maar Lola Kite is de uitzondering op de regel. Fris album van eigen (Amsterdamse) bodem, met in Everything's Better gewoon een heus hitje.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

James Blake live op Eurosonic 13-01-2011

Ondanks technische flaws maakte James Blake de verwachtingen meer dan waar. Zijn stem, zijn timing, zijn band, fenomenaal optreden.

Guido Belcanto live op Eurosonic 12-01-2011
Het kwam nog niet helemaal uit de verf in deze setting, maar persoonlijk vond ik Belcanto's optreden buitengewoon charmant. "En dan nu een liedje over een meisje dat heel sexy was, maar een heel slecht karakter had", kondigt Belcanto Dat Katholieke Denken aan, een liedje over seksuele macht en prostitutie. "Een echt kutwijf dus."

Nikoo live op Eurosonic 12-01-2011

Nikoo speelde hard en schel in het lelijke rock 'n roll hol Shadrak, en had te kampen met technische problemen, maar maakte toch indruk. Want onder de noise kwamen na een tijdje ploegen ineens heel sterke liedjes tevoorschijn.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT

Pulled Apart By Horses live op Eurosonic, Huize Maas, 13-1-2011

Wat een optreden! Zowel de zanger als de gitarist duiken meerdere malen het publiek in, zonder te vergeten strak te blijven spelen. Een kotsende zanger die onverstoord door het met gitaarspelen en aan het einde van het optreden nog even alle in een hoekje gepropte jassen, truien en mutsen van de toeschouwers aantrekt voor een group hug. Het zal mij benieuwen of er nog iemand hier overheen gaat dit weekend.

The Crookes live op Eurosonic, Huize Maas, 13-1-2011
Het optreden van Pulled Apart By Horses lijkt alle volgende te gaan doen vergeten, maar The Crookes (die vlak daarna moeten optreden) blijft rustig en maakt er toch een memorabel optreden van. Ondanks geluidsproblemen en een publiek dat nog uitgebreid de voorgaande band staat te bespreken weet deze jonge band fans te maken.

3VOOR12 Podium op Eurosonic, Vera, 12-1-2011

Met een live-uitzending op 3FM en 101.TV en louter sterke optredens van Ben Howard, Vinnie Who, Crystal Fighters, Krach en Delorean was deze openingsavond divers en spannend. Erg fijn dat zo'n groot publiek een dagje eerder richting Groningen is gekomen om deze extra Eurosonic dag met ons te komen vieren.


MENNO VISSER DRAAIT:

Mrs Jinx - Shark Carrousel (album, Planet Mu/Konkurrent)

Sit back, relax and enjoy the trip. Een warme deken van lieve elektronica. Vandaag of morgen op de Luisterpaal, check it out.

3VOOR12RADIO vanuit de Vera
De mooiste radiouitzendingen van het jaar, boordevol langskomende nieuwe artiesten. Toppertje donderdag waren de Ierse tweelingzusjes Heathers met perfecte samenzang.

Clare MaGuire - Ain't Nobody (liveclip)
Van alle tips van BBC's Sound Of 2011 heeft deze Iers/Britse zangeres de grootste mass appeal. Wat een stem, wat een performance. Wanneer is het dit jaar eigenlijk moederdag?


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Belgenroute + Palmbomen op Eurosonic donderdag
Goed begin van Eurosonic met een handvol prima bands uit het vruchtbare Belgische land, en een tropische verrassing uit Amsterdam/Berlijn. De Belgische route is heel geen straf, met sterke rockshows van The Sore Losers en The Van Jets en powertrio Wallace Vanborn dat er nog wat tandjes bijzette. De folknoir van Kiss The Anus Of A Black Cat was niet alleen balsem voor de getroubleerde zielen van de David Eugene Edwards fans en tussendoor was er ook nog tijd voor Palmbomen in een snikheet Simplon. De net naar Berlijn verhuisde Amsterdammer gaf live een spannende uitvoering van zijn tropische discomelange.

Hollandse Nieuwe 14
Door vakantie kan ik 'm nu pas draaien. Bij deze: Hollandse Nieuwe 14! Check 'm nu: met 21 volvette tracks, boordevol nieuw talent en aangevuld met enkele ervaren klasbakken als Phantom Frank, Rudeboy, No Turning Back en NeonRainbows (de nieuwe Feverdream). Met de nieuwe band van Death Letter Duende, een berg Grote Prijs-uitschieters en veel danceQ. Lees er hier alles over.

The Gasman - Powerpoints (album, Planet Mu/Konkurrent)
Meerdere keren per dag begint collega StephanvanP luid te bulderen of te jubelen. Of hij heeft een foute grap ontdekt of een fijne nieuwe plaat binnen voor zijn Luisterpaal. Gasman was zo'n mooie en terecht bejubelde verrassing. Op Powerpoints, zijn 10e alweer, doet de man uit Portsmouth hele spannende dingen met elektronica en minimal music (modern klassiek a la Philip Glass). Een bizarre en intrigerende luisterervaring. Gewoon doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12