De Kelder in Amersfoort verhuist toch niet naar grotere zaal

Schaalvergroting poppodium van de baan, nieuwe naam gezocht

Ingmar Griffioen ,

De Kelder verhuist in 2013 niet naar het cultuurverzamelgebouw in aanbouw in het Eemhuis. Het Amersfoortse poppodium loopt op een tijdelijke locatie al jaren warm voor de beloofde nieuwbouw op het Eemplein, waarin het twee zalen zou bestieren. Cultuurwethouder Mirjam Barendregt zet vanwege de financiële risico's een streep door die plannen. Ze wil dat De Kelder in het huidige onderkomen blijft.

Schaalvergroting poppodium van de baan, nieuwe naam gezocht

De Kelder verhuist in 2013 niet naar het cultuurverzamelgebouw in aanbouw in het Eemhuis, zo staat in een collegevoorstel dat dinsdag aan de Amersfoortse gemeenteraad wordt gepresenteerd. Het poppodium loopt op een tijdelijke locatie al jaren warm voor de beloofde nieuwbouw op het Eemplein, waarin het twee zalen zou bestieren. Wethouder van Cultuur Mirjam Barendregt zet vanwege de financiële risico's echter een streep door die plannen. Ze wil dat De Kelder in het huidige onderkomen blijft.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan De Kelder zou moeten verdubbelen naar zes ton om te overleven in het Eemhuis. Dat ziet Barendregt niet zitten, zeker niet "in tijden van grote bezuinigingen en noodzakelijke herbezinning" voor Amersfoort. Andere overwegingen zijn dat Barendregt het Eemhuis geen logische locatie vindt voor een poppodium, niet teveel podia in de stad wil en dat ze graag Kunsthal KAdE de aan de Kelder beloofde plek laat innemen. KAdE zit nu in een pand van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een constructie die Amersfoort jaarlijks 293.000 euro aan huur kost.

Harold Oddens, directeur van De Kelder, reageert begripvol. "Ik ben niet boos, maar betreur het wel dat de verhuizing niet doorgaat. We hebben met elkaar gekozen voor die stap en die is belangrijk voor popmuziek in Amersfoort." De Kelder wordt al sinds 2002 een verhuizing naar het Eemhuis voorgespiegeld. "Het was een lang traject en dan wordt in vrij korte tijd duidelijk dat het niet doorgaat. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor wat er gebeurt en begrijpen goed hoe de gemeente dit aanpakt."

Bestuurslid Kees de Wit van De Kelder liet in de AD/Amersfoortse Courtant optekenen dat het nog maar om een plan gaat en stelde voorwaarden aan een eventueel akkoord. "Alleen als we er iets moois voor in de plaats krijgen. Denk aan geluidsisolatie en verdere professionalisering. We zijn nog niet uitgepraat." Toch komt het besluit De Kelder waarschijnlijk niet eens zo slecht uit, laat collega bestuurder Fons Dellen weten. Het bestuurslid betoogt dat de capaciteit in het Eemhuis (ca. 600 man + kleine zaal voor 200) te fors zou zijn voor De Kelder en ziet het podium liever op de huidige locatie (350 man) groeien naar een gezond podium. "In Amersfoort is absoluut plek voor een breed mainstream podium, waar mensen Dio en Go Back To The Zoo kunnen zien, maar ook wat meer alternatieve muziek als De Staat en Roosbeef."

Het bestuur vindt dat de organisatie verder moet professionaliseren en vervanging moet zoeken voor de vertrokken programmeur en marketing manager. Dellen: "En we willen af van de naam De Kelder. Daar zit toch de negatieve beeldvorming uit het verleden aan vast." De Kelder gold jarenlang als Nederlands kleinste kernpodium, met een capaciteit van zo'n 150 bezoekers in een kelder onder Theater De Lieve Vrouw. Voorlopig is 033 de werktitel. Helemaal zeker is het nog niet dat De Kelder een plek in het Eemhuis kan vergeten. Het collegevoorstel wordt morgen, dinsdag 8 februari, voorgelegd aan de gemeenteraad. Het college zet in op een overeenkomst met De Kelder over "een gezamenlijk traject waarin SCP De Kelder zich kan versterken en ontwikkelen op de huidige locatie".

Directeur Oddens gelooft daar wel in. "Ik heb er vertrouwen in dat we samen uitkomen op een resultaat dat past bij de stad." Daarvoor moet het huidige pand wel opgeknapt worden. "We zijn nooit ontevreden geweest over deze locatie, maar dat er het een en ander aan moet gebeuren is voor iedereen wel duidelijk." Dellen vult aan: "De locatie is inderdaad prima, alleen staat er nu een schuur. Maar we hebben net weer een goed gesprek gehad met de wethouder en die belooft ons dat ze het poppodium in Amersfoort wil tillen naar het niveau van podia in vergelijkbare gemeentes als Zwolle en Deventer." Harde garanties voor financiële steun van de gemeente voor een kwaliteitsinjectie liggen er nog niet, die hopen Oddens en Dellen morgen in de gemeenteraad te horen.