Liveband GEM volledig vernieuwd Liveband GEM volledig vernieuwd

Utrechtse band speelt nieuw album integraal

, Atze de Vrieze

Liveband GEM volledig vernieuwd

Utrechtse band speelt nieuw album integraal

Atze de Vrieze ,

3 September presenteert de Utrechtse band GEM zijn nieuwe album Hunters Go Hungry op festival Into The Great Wide Open. Trouwe volgers zullen even met hun ogen knipperen, want de band is volledig vernieuwd. Uit de oorspronkelijke line-up is alleen frontman Maurits Westerik nog over.

Utrechtse band speelt nieuw album integraal

3 September presenteert de Utrechtse band GEM zijn nieuwe album Hunters Go Hungry op festival Into The Great Wide Open. Trouwe volgers zullen even met hun ogen knipperen, want de band is volledig vernieuwd. Uit de oude line-up is alleen frontman Maurits Westerik nog over. De nieuwe band bestaat uit lead-gitarist Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize), bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski), drummer Bram Hakkens (Kyteman, Illicit), rhythm gitarist Michiel Bel (Illicit, Mdungu) en toetsenist Arjen de Bok (Wooden Saints).

De nieuwe bandleden deden nog niet mee in de studio, waar Westerik de beschikking had over onder meer toetsenist Matthijs van Duijvenbode, bassist Reyer Zwart, drummers Ben Bakker en Jeroen Kleijn en gitarist Jeroen Kikkert. Kikkert was het enige overgebleven bandlid uit de oorspronkelijke line-up. "Jeroen speelt nog wel mee op de plaat, maar het touren zag hij niet meer zo zitten", vertelt Maurits Westerik. "Maar dat wist ik eigenlijk al twee jaar. Hij was ook degene die tegen me zei: Maurits, volgens mij moet jij nu even precies doen wat je zelf wilt."

Eerder al, aan het slot van de GEM United tour, verlieten bassist Vincent Lemmen en drummer Wouter Rentema de band. "Ik heb aangegeven wel met nieuwe nummers bezig te zijn, maar er graag de tijd voor te willen nemen. Een jaar niet spelen en dan opnemen. Dat hebben we nooit gedaan, een nieuwe plaat was altijd een reactie op wat gaande was. Dat was leuk, maar nu wilde ik het anders. Die keuze viel zwaar bij sommige jongens. Die wilden gewoon door spelen. Wouter speelt nu met Laura Jansen. Met Vincent was het toch anders, daar ben ik op mijn 23ste een band mee begonnen. We woonden op een gegeven moment zelfs samen, we ging all the way. Toch ben ik achteraf blij dat het zo gelopen is, want ik denk dat ik met de band niet de gevarieerde gitaarplaat had kunnen maken die ik wilde maken."

Opvallend: de nieuwe jongens kennen we opvallend genoeg vooral uit de hiphop-, jazz- en wereldmuziekhoek. "Dat spreekt me heel erg aan", zegt Westerik. "Dat was de link. Het nieuwe werk swingt meer, het is meer groove, minder overstuurde gitaren. Ik vond het wat dat betreft ook een goed teken, dat de meeste jongens pas overtuigd waren dat ze mee wilden doen, toen ze de plaat hoorden. Ze moesten het niet doen, omdat ik het wilde." Op Into The Great Wide Open zal GEM 3 september het nieuwe album ten doop houden, en meteen integraal spelen. Voor die tijd is er vanaf donderdag een aantal try-outs in Den Haag, Leeuwarden, Groningen, Den Bosch en Hoorn. "Deze plaat leent zich er heel erg voor om integraal gespeeld te worden. Op Great Wide Open spelen we op het Bospodium. Dat is fijn, want daar kan het, op het hoofdpodium kun je het niet maken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12