Moke treedt op met Metropole Orkest en tourt met Paul Weller

In april Long And Dangerous Sea uit in Duitsland

Fiona Fortuin ,

De clubtour na de release van The Long And Dangerous Sea zit erop voor Moke. Maar lang hoeft de band niet stil te zitten. Dit weekend start op Paaspop voor hen het festivalseizoen. Ook doen ze een tour met Paul Weller en brengen ze samen met het Metropole Orkest een album uit.

In april Long And Dangerous Sea uit in Duitsland

Nadat vorig jaar september Moke het tweede album The Long And Dangerous Sea uitbracht, begonnen ze direct aan hun clubtour door Nederland. Deze zou eigenlijk tot kerstavond duren, maar vanwege het succes werden er tien optredens aan vastgeplakt. Het bleek de perfecte verlenging voor een winnend team, want met een pauze van twee weken maakt de Amsterdamse britpopband zich nu op voor het festivalseizoen, een tour met Paul Weller én de release van het album in Duitsland.

 “Weet je wanneer het Pasen is?”, vraagt gitarist Phil Tilli. Hij wacht antwoord af, maar omdat hij dit niet krijgt, geeft hij het zelf. “Op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Op zijn vroegst kan dat 22 maart zijn. Hoe ik dat weet? Dat heb ik op school geleerd. Zo kon het dat we twee jaar geleden op Paaspop in de sneeuw speelden. ” Aanstaande zaterdag staat de band weer op het podium in Schijndel, waarna ze zeker nog zo’n dertien festivals aan zullen doen. Hoe het weer te voorspellen heeft Tilli niet op middelbare school meegekregen, maar de kans op sneeuw acht hij klein.

In april komt tegelijkertijd The Long And Dangerous Sea uit in Duitsland. Eerder is de band al in het buurland op bezoek geweest voor de promotie van het album.  Momenteel bevat de Duitse Rolling Stone al een vinyl split single met Paul Weller, waarop het nummer Love My Life staat. Samen met Weller doet de band een korte tour door Europa, waarbij ze ook Duitsland aandoen. “De headline tour zal later dit jaar in Duitsland plaatsvinden, zodat er wat meer ruimte tussen release en optredens zit”, vertelt Tilli.

Maar het belangrijkste, want het meest bijzondere, dat Tilli kan melden is toch wel de samenwerking met het Metropole Orkest. Begin februari zijn de twee partijen de studio ingegaan om een album op te nemen met remakes en covers. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid na de zomer uit. Op Pinkpop treedt de band met het orkest op. “Bij de albumpresentatie van The Long And Dangerous Sea speelden we met strijkers. Toen is het idee ontstaan om een op zichzelf staand project op te zetten. Daarbij dachten we aan het Metropole Orkest. Maar voordat we contact met ze hadden gezocht, klopten zij al bij ons aan. Dit is heel uniek, nog niet eerder heeft zo’n project op een festival als Pinkpop gestaan. De opnames verliepen heel goed. Tijdens het spelen hebben we vooral contact met de dirigent, een jonge jongen die eruit ziet alsof hij ook in Moke speelt. Hij voelt perfect aan wat wij willen, hij is een soort van zesde bandlid. Zijn instrument zijn de vijftig poppetjes die hij aanstuurt.”

 Voor het optreden moet nog wel op de tekentafel worden uitgemeten hoe straks op Pinkpop iedereen, en dus ook het orkest, goed zichtbaar is voor het publiek. “Maar ik denk wel dat dat goed komt”, zegt Tilli. “We staan op het hoofdpodium, dat is zo groot. Twee jaar geleden speelden we daar ook. Ik wissel vrij vaak van gitaar. Mijn roadie Buffel moest een halve marathon lopen om me mijn gitaren aan te geven.”

Of het project na Pinkpop nog een keer live tot uitvoering wordt gebracht, is nog maar zeer de vraag. “Met zoveel man is het niet heel makkelijk om langs de clubs te gaan. Ook financieel is het moeilijk haalbaar. Maar laten we Pinkpop afwachten, wie weet komt er daarna alsnog een vervolg. We sluiten het in elk geval niet uit.”