Minco Eggersman speelt zorgen van zich af in lege kerk

Frontman at the close of every day verkoopt genummerde stukjes tapijt

Atze de Vrieze ,

2009 kende voor frontman Minco Eggersman van at the close of every day een valse start. Hij werd ziek, kreeg heftige medicijnen, was twee maanden aan bed gekluisterd. Die vervelende periode speelde hij van zich af in een leegstaande Amerikaanse kerk. 26 april verschijnt het resultaat: het album Hamden.

Frontman at the close of every day verkoopt genummerde stukjes tapijt

2009 kende voor frontman Minco Eggersman van at the close of every day een valse start. Hij werd ziek, kreeg heftige medicijnen, was twee maanden aan bed gekluisterd. Als bijwerking van die medicijnen raakte hij ook nog een depressie, die gepaard ging met grote geloofstwijfels. Geen vrolijke boel dus, maar Eggersman besloot die lastige periode om te zetten in iets moois: een nieuw album. Dat album, Hamden, is zijn tweede onder de naam M.E. “Mijn beste vriend emigreerde dat jaar ook nog eens naar Chicago. Ik heb hem daar opgezocht, en heb me vervolgens vijf dagen teruggetrokken in een leegstaand kerkje in het stadje Hamden. Ik heb een domineespak aangetrokken en ben muziek gaan maken.”

Die muziek is zoals te verwachten donker en persoonlijk. Direct in het eerste nummer weerklinkt het droevige kerkorgel, dat in de kerk stond. Het moet een vorm van zelfkastijding geweest zijn om juist achter dat instrument plaats te nemen. “Het was zo’n groot orgel dat in de kerk ingebouwd was. Het klonk niet helemaal zuiver, maar dat was juist mooi. Verder hebben we de piano gebruikt die in de kerk stond. De muziek is inderdaad erg donker, maar gek genoeg krijg ik van de mensen die het tot nu toe gehoord hebben – vrienden, familie – erg goede reacties. Ze vinden het juist ontroerend. Ik ben kennelijk niet de enige die met dergelijke vragen rondloopt.”

Om ook de luisteraar iets mee te geven van de sfeer maakte Eggersman vijf videoclips,die ook op album te vinden zijn. “Het is – heel ouderwets – een enhanced cd”, zegt Eggersman. “Muzikaal gezien herken je misschien de late Talk Talk en David Sylvian, technisch grijpen we terug naar dezelfde tijd.” De clips zijn gemaakt door filmmaker Jaap van Heusden en diens vaste cameraman Jan Moeskops. “Ik heb vorig jaar een soundtrack gemaakt voor een film van Jaap”, vertelt Eggersman. “Hij hoorde over met plannen en was zeer geïnteresseerd. Ik wilde geen gelikte HD-kwaliteit. In plaats daarvan zijn de films geschoten met telefooncamera's, waardoor ze een ouderwetse home video sfeer uitstralen.” Vanaf vandaag zal Eggersman elke week een video naar buiten brengen op zijn website. De eerste – The Blind Man Leads The Deaf – staat nu op 3VOOR12TV.

Om de sfeer nog iets beter over te brengen verknipte Eggersman het vloerkleed dat in de kerk lag tijdens de opname van zijn album. Het wordt verdeeld over een limited edition van 200 hand-genummerde houten kistjes. Voor iets minder gefortuneerde liefhebbers verschijnt een soort leren etui, die geen beperkte oplage heeft. “Daarnaast zullen we het album gratis ter download aanbieden op onze site. Het is een experiment. We willen zien of dat mensen nieuwsgierig maakt, of dat ze juist alleen maar minder muziek kopen. Het is straks ook mogelijk een kleine fooi achter te laten op onze Bandcamp pagina.”

Hamden verschijnt 26 april op Eggersman’s eigen Volkoren label. 19 mei wordt het album gepresenteerd in Paradiso. Daarna zal Eggersman kort touren. “Met The Wagon Fair, mijn eerste album als M.E., durfde ik niet te touren. Die liedjes zijn zo persoonlijk dat het me niet in de koude kleren gaat zitten om ze live uit te voeren. Maar ondanks dat dit album persoonlijker is dan ooit, wil ik nu gek genoeg toch graag live spelen.”