3VOOR12 Draait (wk 9): Önder & FS Green, Fanfarlo en Zea 3VOOR12 Draait (wk 9): Önder & FS Green, Fanfarlo en Zea

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (wk 9): Önder & FS Green, Fanfarlo en Zea

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Deze week verschijnt ie eindelijk: De Kassier, het debuutalbum van Önder & FS Green, de 3VOOR12 Selecteert van deze maand. Maar nog eindelijker: het album van de Britse indiefolkies Fanfarlo ligt ein-de-lijk officieel in de Nederlandse winkels. En Zea is terug.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
Rox - My Baby Left Me (Konkurrent)

3VOOR12 album van de week
Onder & FS Green - De Kassier (PIAS)

3FM Megahit
Adam Lambert - Whataya Want From Me (Sony)


TOP 10:

1. Önder & FS Green - De Kassier (album, Noah's Ark/PIAS)
"Master is ie zeker op dit debuutalbum, niet in het minst dankzij producer FS Green." (Ingmar Griffioen)
"Önder, de man die net zo vaak het woord geld zegt tot de biljetten uit de lucht komen dwarrelen." (Atze de Vrieze)
"De Kassier is een enorm knap geproduceerd en sterk volgerapte plaat geworden." (Erik Zwennes)
"Goede flows, veel swag, sterke persoonlijkheden op de plaat en hele goede beats." (Stephan van Peursem)

2. Fanfarlo - Reservoir (album, Atlantic/Warner)
"Ben beetje fan fan Fanfarlo fanwege hun prachtig gezongen en gearrangeerde liedjes." (Menno Visser)
"Speciale popmuziek van de allerbeste soort!" (Bart Snoeren)

3. Zea/Kanipchen-Fit split release (7" vinyl, Makkum Records/Red Wig) 
"Van vijftal in een paar jaar naar solo-artiest geëvolueerd en eigenlijk alleen maar beter geworden." (Ron van der Sterren)

4. Titus Andronicus – The Monitor (album, XL)
"Epische, ingenieuze rocksongs met folkinvloeden en vuige rock ’n roll, met een zanger die in veel lijkt op Conor Oberst, alleen nog rauwer en wanhopiger." (Martijn van der Vlist)

5. Zwart Licht @ 3VOOR12 Nederpopshow Afterparty 10-3-2010
"3 woorden volstaan: wat een ENERGIE!" (Bart Snoeren)

6. Broken Bells - Broken Bells (album, Sony)
"Shins-zanger James Mercer en producer Danger Mouse doen niet zomaar een projectje." (Ingmar Griffioen)

7. Rox - Memoirs (album, tba RoughTrade/Konkurrent)
"Binnen 2 weken zal de eerste single 'My Baby Left Me' overal door de speakers van de radio schallen." (Bart Snoeren)

8. The DJ Producer & Pantha Du Prince op 5 Days Off
"Mijn 5 Days Off hoogtepunten van de zaterdag- en zondagavond konden niet meer verschillen." (Atze de Vrieze)

9. She & Him - In The Sun (single, Munich)
"Wat is Zooey toch lekker! Ik bedoel: wat is dit liedje toch lekker! Hmmm." (Casper Sikkema)

10. Girls live in Paradiso/liftsessie
"Het beste optreden dat ik dit jaar gezien heb werd voorafgegaan door een bijzondere liftsessie." (Erik Zwennes)


De lijstjes:


MENNO VISSER DRAAIT:

Fanfarlo - Reservoir (album, Atlantic/Warner)
Eindelijk is het debuut van deze Londense folkliedjespopband dan officieel uit in Nederland. Ben beetje fan fan Fanfarlo fanwege hun prachtig gezongen en gearrangeerde liedjes. En dat een heel reservoir lang.

Tinie Tempah - Pass out (single, Parlophone/EMI)
Spannend van het begin tot het eind, underground en superhit tegelijk. Je krijgt weer zin muziek te maken op een Atari computer...

Katell Keineg - The Arsehole Song (van album At The Mermaid Parade, Honest Jons/Konkurrent)
Van sommige artiesten ben je gewoon blij dat er ueberhaupt nog wat verschijnt. Van deze Ierse folky draaide ik in de jaren 90 haar cultklassieker O Seasons, O Castles regelmatig. Haar nieuwe album is helaas minder, maar deze song raakt je dan toch door de frele schoonheid.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Titus Andronicus – The Monitor (album, XL)
De laatste dagen last van een knallende koppijn. Kan komen door de kou of te veel drank. Maar niets van dit alles: het nieuwe album van Titus Andronicus schalt al enige tijd snoeihard door de speakers. Epische, ingenieuze rocksongs met folkinvloeden en vuige rock ’n roll, met een zanger die in veel lijkt op Conor Oberst, alleen nog rauwer en wanhopiger.  Vooral van de nummers A Pot In Which To Piss (nr. 5), Four Score And Seven (6) en Theme From ‘Cheers’ (7) druipt de absolute klasse af.  De ultieme zuipplaat volgens collega Erik Zwennes, en daar sluit ik mij bij aan, maar ook met een onschuldig bronwatertje smaakt The Monitor meesterlijk. 

The Bear That Wasn’t – And So It Is Morning Dew (album, TheShmoo)
Zoals wel vaker weet België te verrassen: na recent Isbells komt nu The Bear That Wasn’t met een album vol mooie, kwetsbare en zeer kleine liedjes. Ik ben overtuigd. Een akoestisch voorproefje bij onze vrienden van StuBru. 

The Morning Benders – Big Echo (album, Rough Trade)
Een paar maanden geleden wisten we al dat The Morning Benders’ Excuses wonderschoon is, en dat hoge verwachtingspatroon wordt op Big Echo volledig waargemaakt. Grootse, meeslepende en subliem gearrangeerde nummers.  Poppy, maar nergens glad.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Broken Bells - Broken Bells (album, Sony)
Plaat laat me sinds de recensie van maandag niet meer los. Shins-zanger James Mercer en producer Danger Mouse doen niet zomaar een projectje, maar leveren heerlijke indiepop, waarin de eerste veelzijdiger zingt (van Shins tot Damon Albarn en androgyne Molko) en de laatste erin slaagt niet alle nummers een vette Gorillaz-beat mee te geven.
 
Önder & FS Green - De Kassier (album, Noah's Ark/PIAS)
Yep zo klinkt Nederhop anno 2010. "Dit is du Kassier" en de kassa's mogen rinkelen voor de Amsterdamse Ark Boy. "Mijn naam is MurdaTurk, ik vind mezelf maaaasterr!" Zijn naam is dus Önder (Dogan), maar master is ie zeker op dit debuutalbum, niet in het minst dankzij producer FS Green. 

Forsophie - Forsophie
Utrechtse postrockgroep presenteerde 19 februari het debuutalbum, de vier tracks zijn gratis te downen op Bandcamp  Zeker geen doorsnee postrock. Eerder melancholisch, plechtig gezongen, donker spul in lange songs. Check het zeer spannende Worth It All The Way en het extatische slot van opener The Meeting.


BART SNOEREN DRAAIT:

Fanfarlo - Reservoir (album, Atlantic/Warner) 
Er er zijn er nog maar een paar van in Nederland: de betere pop speciaal zaak. Ren daar allen massaal heen dit weekend want het debuut van 'de Engelse Arcade Fire meets Midlake' is nu eindelijk officieel uit in Nederland. Degenen die daar heel vaak komen of juist helemaal niet meer wisten dat natuurlijk al, want die hadden Reservoir al lang op import gekocht of ergens van het www geplukt. Maar voor wie Fanfarlo nog niet kent: de betere pop speciaal zaak heet zo vanwege bands als Fanfarlo, dat is namelijk zeer speciale popmuziek van de allerbeste soort!

Rox - Memoirs (album, tba RoughTrade/Konkurrent)
Binnen 2 weken zal de eerste single 'My Baby Left Me' overal door de speakers van de radio schallen en dat is terecht. Op het album staat nog veel meer moois! Wil de Amy Winehouse/Lauryn Hill/Adele van 2010 nu opstaan?

Zwart Licht @ 3VOOR12 Nederpopshow Afterparty 10-3-2010
3 woorden volstaan: wat een ENERGIE!


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

The Soft Pack - Answer To Yourself (album: The Soft Pack, V2)
Ik had onderweg naar Venlo opeens ruzie in de trein. Met oude mensen nog wel! Dat kwam vrijwel zeker door The Soft Pack. Tijdens die rit luisterde ik een keer of duizend naar Answer To Yourself en al meeknikkend vond ik opeens ook  dat het leven maakbaar is. En stilte in treincoupes dus ook. Ondanks mijn vriendelijke glimlach (slim hintend naar een spiritueel rijk innerlijk leven) vonden de oude mensen me homo, heel erg homo en een vieze flikker. Tja.

Grizzly Adams - Hello Dan (Dying Giraffe)
Boy Ler, u waarschijnlijk volledig onbekend, was mijn lievelingsband uit Utrecht. Ze zijn terug, heten inmiddels Grizzly Adams en deze maand verschijnt het album Hombre Grande.  Daarop te horen: donkere shit. Lucht, licht en hoop zijn aardige stijlmiddelen, geschikt voor de frisse jongens en meisjes met onbevlekte zieltjes . Grizzly Adams doet liever verslag van een wereld waarin crackheads over vergeving dromen en spijt allang is verruild voor een beter werkend substituut. Sweet!

She & Him - In The Sun (single, Munich)
Dit is wel licht, lief en positief. Misschien niet superbijzonder, maar damn: wat is Zooey toch lekker! Ik bedoel: wat is dit liedje toch lekker! Hmmm.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The DJ Producer & Pantha Du Prince op 5 Days Off

Mijn 5 Days Off hoogtepunten van de zaterdag- en zondagavond konden niet meer verschillen: The DJ Producer draait een snoeiharde set met hardcore, breakbeats en industriële noise. Zondagavond een de rijke techno vol organische geluidjes en mini-percussie van Pantha du Prince. 

Önder & FS Green - De Kassier (album, Noah's Ark/PIAS)
Het is een strijd tussen die twee: wie is het meest zelfverzekerd? Murda Turk alias Önder, de man die net zo vaak het woord geld zegt tot de biljetten uit de lucht komen dwarrelen, of F.S. Green, beatmaker die soul en machine perfect in balans heeft. Hiphop history in the making.

Jamie Lidell – Compass (album: Compass, Warp/V2)
De titelnummer van het album dat in mei verschijnt geeft aan waar Jamie Lidell heen wil. De soulfluisteraar in hem heeft nog steeds een prominente plek, maar Compass wil ongrijpbaarder zijn dan JIM. Een liedje met twee gezichten, maar bovenal een heel mooi liedje.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Zea (7" split single met Kanipchen-Fit)
Van vijftal in een paar jaar naar solo-artiest geëvolueerd en eigenlijk alleen maar beter geworden. Misschien ook dankzij zijn nieuwe rol in de The Ex, misschien ook niet. Hoe dan ook, Arnold Engels is nog steeds zo Nederlands dat je er een beetje om moet lachen en zijn liedjes nog steeds als een speeltuin van geluid.
 
Joanna Newsom - Have On Me
Ja, ik weet het, elke week wat nieuws. Ik kan het gewoon niet. Twee uur geweldige muziek verdient meer aandacht dan 1 weekje. Daarom ook deze week gewoon weer.
 
Joe Jackson - Rain
Mijn eerste live concert ooit. In Gent. Daarna achter me gelaten als iets van vroeger. Maar na het horen van Rain toch weer goed bevonden.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Önder & FS Green - De Kassier (Noah's Ark/PIAS) 
“Ik geef je scènes waarin succes wordt gevierd,” aldus Önder over zijn debuutalbum De Kassier. Volgens de mc en zijn producer FS Green is er al genoeg hiphop over hoe kut het leven is. De Kassier is een enorm knap geproduceerd en sterk volgerapte plaat geworden. Deze plaat gaat de internationale doorbraak van FS Green betekenen en de vaderlandse doorbraak van een van de leukste en meest creatieve mc's van het moment:Önder Dogan.

Girls live in Paradiso/liftsessie
Het beste optreden dat ik dit jaar gezien heb werd voorafgegaan door een bijzondere liftsessie. Girls covert onder meer Miley Cyrus en Radiohead. Christopher Owens red het soms net niet, maar dat maakt het juist een erg fascinerende sessie.

Zea/Kanipchen-Fit split release (7" vinyl, Makkum Records/Red Wig) 
Een nieuwe 7" van Zea! Arnold zingt tegenwoordig bij The Ex, maar heeft ook nog tijd voor zijn eigen project. Een lekker rauwe split release met een andere vette band Kanipchen-Fit. Beiden komen de komende tijd met volwaardige LP's.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Önder & FS Green - De Kassier (Noah's Ark/PIAS)
Goede flows, veel swag, sterke persoonlijkheden op de plaat en hele goede beats. Album waar het talent en plezier van af spat. Gaan we veel van horen.

White Hinterland - Kairos (Dead Oceans/Konkurrent) 
Fris, licht maar ook heel erg slim. Met een mooie melancholische track over Amsterdam. 

Gonjasufi - A Sufi and a Killer (Warp/V2)
Echt niet dat je binnen een week klaar bent met dit album. Vorige week al favoriet, zal het nog wel een tijdje blijven...


JONA ROVERS DRAAIT:

Hour Of Penance - Paradogma (promo, eigen beheer)
Als teaser voor het album dat op 31 maart via Unique Leader uit moet komen zijn nu alvast de nummers 1 en 3 van dat album vrijgegeven. Hour Of Penance heeft snel naam gemaakt in de scene, door hun Pools aandoende razende en technische death metal; en ook nu weer blaast het spervuur van noten je haast omver. De teller op de MySpace die de dagen, uren, minuten en seconden tot de release aftelt is nogal pretentieus, maar ook ik zie ‘Paradogma’ met liefde tegemoet.
 
Tentacles – Tentacles (album, eigen beheer)
Werkelijk niets is serieus aan deze band: de naam, de songtitels (neem ‘Dr. Jelly Fingers’, ‘Fur-Burgler’ of ‘Nipplepotomous Brobarian’), de MySpace (de naam is ‘!!!Tentacles is a real band!!!’ en een filmpje van een sprekende hond staat prominent op de site), de bandleden (‘Scott "soon to be a logo" Savaria’) en zelfs de muziek is niet helemaal serieus te nemen. Maar als vorm van hoorspel met een fundament van wel degelijk interessante slamming death metal is het heel aardig!
 
Scarab - Blinding the Masses (album, eigen beheer)
De paar bands die ik uit Egypte ken zijn eigenlijk onuitgezonderd bagger; ik begreep dat de overheid extreme uitingen van metal niet tolereert en blijkbaar is het vrijwel onmogelijk drummers te vinden, zodat veel bands die het toch aandurven de autoriteiten te tarten gedwongen zijn een drumcomputer te gebruiken. Platenlabels uit Egypte zijn me evenmin bekend en des te groter is de bewondering die ik voor deze band heb, die naast een bijzonder goede drummer ook zelf voor een sterke productie heeft weten te zorgen. De naam is minstens zo cliché als die van de overbekende band Nile en de thematiek is opnieuw het oude, spirituele Egypte, maar voor iedereen die Nile even helemaal beu is (waaronder ondergetekende) is er nu Scarab. Geen gelikte tierelantijntjes, maar duistere, ronkende en spannende death metal vol pakkende riffs, inventieve overgangen en een oprechte ‘ancient’ sfeer.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12