Del-Toros: rauwe surfpunk uit Alkmaar Del-Toros: rauwe surfpunk uit Alkmaar

Hollandse Nieuwe trio wil volgend jaar album uitbrengen

, Atze de Vrieze

Del-Toros: rauwe surfpunk uit Alkmaar

Hollandse Nieuwe trio wil volgend jaar album uitbrengen

Atze de Vrieze ,

Rock ’n roll band del-Toros is een typisch geval van de som der delen: bassist Sicco Roukema heeft een metalachtergrond, drummer Ton Gaarthuis zat samen met gitarist Guido Bruin zaten samen in The Remones, een coverband van The Ramones. Bruin heeft bovendien een voorliefde voor surf, de rauwe variant van Dick Dale en Link Wray.

Hollandse Nieuwe trio wil volgend jaar album uitbrengen

Rock ’n roll band del-Toros uit Alkmaar is een typisch geval van de som der delen: bassist Sicco Roukema heeft een metalachtergrond, drummer Ton Gaarthuis zat samen met gitarist Guido Bruin zaten samen in The Remones, een coverband van The Ramones. Bruin heeft bovendien een voorliefde voor surf, de rauwe variant van Dick Dale en Link Wray. Afgelopen maand verscheen hun eerste EP op Undertow Records, waarvan één nummer op Hollandse Nieuwe Compilatie 9 belandde. “Surf is nieuw voor mij”, vertelt Sikko Roukema. “Het is verbazingwekkend hoe goed het past bij de andere stijlen die ons beïnvloeden.”

De drie bandleden van del-Toros zijn zeker geen groentjes. Ze zitten al jaren in bands, en Roukema runt zelf naast zijn betaalde baan het label Undertow. “Daarop heb ik vooral Australische bands getekend. Wat me aanspreekt bij die Australische bands? Rauwheid en eenvoud. Mijn band met de Australische scene ontstond via via met The Drones, een band die geen distributiedeal had in Europa. Daarna liep het verder met bands als Digger & The Pussycats.” Ook del-Toros ontstond een klein beetje in Australië. “Ik was daar voor mijn label en kreeg zin om een nieuwe band te beginnen. Toen heb ik Guido gemaild. Meteen nadat ik terug kwam, zijn we aan de slag gegaan.”

Roukema werkt in een muziekscene waarin bands bij vrienden op de bank slapen. Hij maakt zich geen illusies over een grootse carrière met veel geld. “Als Nederlandse band is het sowieso haast onmogelijk om geld te verdienen. Wij doen het uit liefde voor de muziek. We willen gewoon goede songs schrijven.” Daarvan staan er nu zeven op de EP, meer werk is onderweg. “We zijn bezig met het schrijven van nieuwe liedjes, maar een album komt wel pas in 2011. In het najaar willen we veel spelen. Die nieuwe nummers zullen nog niet op de setlist staan. Je moet niet te veel weggeven.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12