Paradiso wil HBO opleiding voor programmeurs

"Een plek waar je leert om formats te ontwikkelen die ertoe doen"

Ron van der Sterren ,

Paradiso directeur Pierre Ballings ziet het wel voor zich: een HBO studierichting waar leerlingen leren hoe een concept te ontwikkelen en uitvoeren voor podia als het zijne. En dus liet hij het ballonnetje voor een programmeursopleiding op, voor de tweede keer al. "Wie weet, lukt het deze keer."

"Een plek waar je leert om formats te ontwikkelen die ertoe doen"

Paradiso directeur Pierre Ballings heeft een aantal mensen binnen het hoger beroepsonderwijs benaderd om zijn idee voor een programmeursopleiding nader te bestuderen. Ballings stelde eerder al met een aantal mensen een curriculum samen voor zo'n opleiding, maar liep toen vast in de bureaucratische molen van het HBO. Toch probeert hij het nu opnieuw: "De behoefte is er nog steeds. We hebben een tekort aan mensen die een concept kunnen neerzetten, die een format ontwikkelen dat ertoe doet." Wie hij heeft benaderd, wil Ballings nog niet vertellen. Wel bevestigt hij dat er mensen vanuit HBO instellingen betrokken zijn bij het haalbaarheidsonderzoek.

De 'praktijkgerichte programmeursopleiding' moet zich niet uitsluitend richten op muziekprogrammeurs, aldus Ballings. Hoewel hij als podium nauw betrokken wil worden bij de "praktijk gestuurde opleiding waarbij, waarbij studenten concepten bedenken, produceren en verwezenlijken",is het volgens de podiumdirecteur zeker niet de bedoeling dat de opleiding Paradiso-programmeurs produceert. "Het gaat om een groter plaatje, dat ook buiten de popmuziek reikt. Er zijn veel podia en zalen die ruimte hebben voor goede concepten, maar de mensen die ze kunnen waarmaken, blijven uit. Een afgestudeerd programmeur van deze opleiding kan in principe natuurlijk overal terecht."

Een breed geschoolde conceptueel cultuurprogrammeur dus. Toch heeft Ballings bewust niet geprobeerd een concreet plan te lanceren namens alle poppodia, bijvoorbeeld in overleg met de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). "Het VNPF zou er in een later stadium wellicht betrokken bij kunnen raken, maar voor nu wil ik eerst proberen de bal aan het rollen te krijgen. De vorige keer ontbrak het ook niet aan enthousiasme en is het toch niet gelukt. Daarom hou ik nog even een slag om de arm. Want hoe graag ik dit ook wil, ik heb natuurlijk niet echt de behoefte om het HBO te reorganiseren."