Lucky Fonz III tekent bij Top Notch

Eerste Nederlandstalige single Ik Heb Een Meisje verschijnt op 14 mei

Erik Zwennes ,

Lucky Fonz III tekent bij Top Notch. Na drie albums via zijn eigen label, die werden gedistribueerd door PIAS, is het tijd voor een nieuwe stap. "Ik vind het een grote eer om bij de indrukwekkende lijst Top Notch artiesten te horen," aldus Otto Wichers. In de herfst van dit jaar verschijnt het vierde album van Lucky Fonz III, zijn eerste Nederlandstalige album.

Eerste Nederlandstalige single Ik Heb Een Meisje verschijnt op 14 mei

Lucky Fonz III tekent bij Top Notch. Na drie albums via zijn eigen label, die werden gedistribueerd door PIAS, is het tijd voor een nieuwe stap. "Ik vind het een grote eer om bij de indrukwekkende lijst Top Notch artiesten te horen," aldus Otto Wichers. In de herfst van dit jaar verschijnt het vierde album van Lucky Fonz III, zijn eerste Nederlandstalige album. Vanaf 14 mei is de eerste single te koop. Een splitsingle op vinyl van zijn livehit Ik Heb Een Meisje, gecombineerd met een Zuid-Afrikaanse versie Ek Het 'n Meisie.

Op dinsdag 20 april zette Lucky Fonz III zijn handtekening onder een contract met platenmaatschappij Top Notch. Net als met zoveel artiesten op dit label was ook dit een persoonlijk project van labelbaas Kees de Koning. Deze raakte gefascineerd door de zanger vanwege diens maandelijkse optredens in De Wereld Draait Door. "Ik was zeer van hem gecharmeerd, maar ik was zo benieuwd hoe hij in het Nederlands zou klinken. Ik mis Nederlandstalige zangers in de traditie van Boudewijn de Groot en Armand," zegt De Koning. "Op een gegeven moment sprak ik Tjeerd (Bomhoff) van Voicst, een goede vriend van Otto, en zei hem dat wanneer Otto ooit in het Nederlands zou gaan zingen hij me moest bellen. Later speelde Lucky Fonz een aantal maal het nummer Ik Heb Een Meisje. Ik heb de audio geript en grijsgedraaid."

Tjeerd Bomhoff koppelde de twee, omdat Lucky Fonz begon met het schrijven aan een Nederlandstalig album. De hierop volgende koffieafspraak werd een vier uur lang bevlogen gesprek over Amerikaanse dichters, gabber en de Nederlandse chansonnier Jaap Fischer. De Koning legt uit hoe hij tijdens het gesprek een bijna religieuze klik ervoer met de zanger: "Ik had daarna de overtuiging dat we samen gingen werken. In welke vorm en onder welke voorwaarden was allerminst duidelijk."

Vanwege die persoonlijke band voelde het voor beiden logisch om de samenwerking onder Top Notch onder te brengen in plaats van direct bij Universal. De samenwerking behelst een traject dat verder gaat dan één album. De Koning: "Voor veel mensen is Top Notch nog steeds een hiphoplabel. Met Damaru, Aux Raus en Promo heb ik al laten zien de breedte in te willen. Lucky Fonz III is hier een volgende stap in." Voor de labelbaas is de samenwerking dus allerminst vreemd. "Bij onze eerste ontmoeting zong hij Kempi's Zoveel Stress op een manier dat het weer een compleet nieuwe lading kreeg. Otto heeft een tegendraadse mentaliteit en past heel goed bij dit label. Wanneer we het hebben over videoclips noemt hij Opslaan Als en Teemong, om maar aan te geven hoe hiphop Lucky is."

Op De Koning's verjaardag, 14 mei, verschijnt niet helemaal toevallig de eerste single van Lucky Fonz III bij Top Notch. Het is de voorbode van een album waarover Wichers maar niet meer teveel gaat zeggen. "Dan roep ik dat het een donkere plaat wordt en merk ik dat ik allemaal vrolijke liedjes heb liggen, of andersom." De opnamen voor de plaat zijn nog niet afgerond. "Ik heb nog kneiterveel te doen, maar dat Nederlandstalig bevalt me heel goed. Het niveau van Nederlandstalige muziek is de laatste jaren steeds hoger. Neem een hoop rappers en Roosbeef, maar ik luister de laatste tijd ook veel Boudewijn de Groot en Armand." Overigens blijf Wichers zijn Engelstalige nummers gewoon zingen.

Voor de vele fans die Lucky Fonz III inmiddels rijk is, heeft de zanger ook nog drie nieuwtjes: "Mijn album Life Is Short komt zeer waarschijnlijk uit in Amerika via een label in New York. De deal kwam tot stand na mijn optreden op SXSW in Texas eerder dit jaar." Tevens verschijnt binnenkort in Nederland en in Denemarken de film De Weg naar Cadiz van regisseurs Jonathan Herzberg en Shariff Korver in de bioscoop. Lucky Fonz III schreef voor deze film de soundtrack. Voor deze muziek verwijst Wichers gewoon naar de film: "De muziek hoort bij de beelden." Tot slot verklapt Lucky dat hij dit jaar weer naar zijn tweede thuisland Zuid-Afrika gaat voor een tour om in het najaar weer een Nederlandse clubtour te doen.