3VOOR12 Draait Amsterdam Dance Event 3VOOR12 Draait Amsterdam Dance Event

De festivaltips van de redactie: Gaslamp Killer, Jon Hopkins, Laurent Garnier & Promo

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait Amsterdam Dance Event

De festivaltips van de redactie: Gaslamp Killer, Jon Hopkins, Laurent Garnier & Promo

Ingmar Griffioen ,

Amsterdam Dance Event is nog maar een etmaal weg. Dus geven we je in deze extra aflevering van 3VOOR12 Draait de tips van de redactie.

De festivaltips van de redactie: Gaslamp Killer, Jon Hopkins, Laurent Garnier & Promo

Amsterdam Dance Event is nog maar een etmaal weg en het programma puilt weer uit met live-acts en dj-sets in alle vormen en maten. Met vijf mooie dagen in het verschiet geven we je in deze extra aflevering van 3VOOR12 Draait de tips van de redactie. Zeg maar: 3VOOR12 gidst je door ADE 2009.

DE TOP 10

1. Viral Radio met o.a. The Gaslamp Killer, Bibio, Martyn & Clark in Trouw, woensdag 21 okt 22.00 - 05.00 uur
"De nummer 1 dubstep-emigrant van Nederland, een eigenwijs varcken en Gaslamp Killer op één podium. Wat mij betreft de beste avond van ADE. Nu al!" (Fiona Fortuin)
"Viral Radio heeft vanavond net zoveel headliners als normaal op drie avonden. Kan niet mis gaan." (Atze de Vrieze)
"Gaslamp Kiler plus Warp-artiest Clark en het Nederlandse talent Knalpot. Knalavond dus." (Menno Visser)

2. ADE special in Bimhuis, donderdag 22 okt 20.30 – 01.00 uur
"Intelligente elektronische drones van Oren Ambarchi, prachtige soundscapes van Jan Jelinek en sfeervolle, filmische klanken van Jon Hopkins." (Stephan van Peursem)
"De brede montuur-verantwoorde-dansavond in het Bimhuis. Met Jon Hopkins, wiens EP Seven Gulps of Air op 16 november uitkomt en echt heel tof en bizar is." (Erik Zwennes)
"Beter dan zittend in het Bimhuis kijken en luisteren naar Jan Jelinek en Jon Hopkins kun je je tweede ADE avond niet beginnen." (Fiona Fortuin)

3. Dave Clarke, Laurent Garnier en Joris Voorn in Melkweg, vrijdag 23 okt 22.00 - 06.00 uur
"Benieuwd of Laurent zich door Dave laat verleiden tot een andere, brutere set." (Menno Visser)
"Dave Clarke’s avond schijnt zo uitverkocht te zijn dat ze in de Melkweg naastig op zoek zijn naar extra vierkante meters vloer." (Atze de Vrieze) 
 
4. Studio MTV invites TopNotch, Studio MTV, vrijdag 23 okt 21.00 uur
"Vraag je niet af of grenzen vervagen, maar check deze gegarandeerd dans- en springbare avond met onder andere DJ Promo, Aux Raus en Zwart Licht." (Ron van der Sterren)
"Hiphop op ADE met held DJ Promo! Hardcore beats met pakkende raps. Ik schreeuw mee: "Pillen in je bek, heel je kaak naar de tyfus." (Stephan van Peursem)

5. Ovum Recordings-avond in Melkweg Oude zaal, woensdag 21 okt 22.00 – 05.00 uur
"Josh Wink, de man die acceptabel populisme eerder snapte dan menig dj/producer. Neem classic Higher State Of Consciousness of mijn eigen guilty pleasure Don’t Laugh. Dat is toch puur goud?" (Erik Zwennes)

6. Sonic Boom met Huoratron en Schlachthofbronx in Flex Bar, zaterdag 24 okt 23.00 - 05.00 uur
"Huoratron, een robuuste Fin met de bouw van een prijsvechter en een mathcore-kop. Zo gaat hij ook zijn apparatuur te lijf, met een extreem rauw en opwindend resultaat." (Atze de Vrieze)

7. All Is One, Dekmantel & Bar27 present: ADB 2009 in Westerliefde, donderdag 22 okt 22.00 - 05.00 uur
"Dekmantel zet de eigen stal neer: een Nederlievende line-up met Tom Trago, Makam, San Proper en Juju & Jordash. Doordat ze de zaal delen met All Is One en Bar27 pik je zo'n Nathan Fake toch ook mooi even mee."(Fiona Fortuin)

8. Innervisions in Trouw, donderdag 22 okt 22.00 - 05.00 uur
"De aaizachte mixmeisters Henrik Schwarz en Âme voor de vanilledisco." (Menno Visser)

9. The Westcoast Sound of Holland in Melkweg, zaterdag 24 okt 22.00 - 05.00 uur
"Met I-F, Legowelt, TLR, Rude 66, Cosmic Force, Alden Tyrell en Orque Electronique staat zo'n beetje de hele electro-scene rond het Haagse Bunker Records en daarmee de NL-top op het podium." (Ingmar Griffioen)

10. Rocket Cinema: The Blair Witch Project vs. Carl Craig in Vondelkerk, zaterdag 24 okt 20.00 uur
"Benieuwd of de hysterisch hijgende hoofdrolspeelster en het geritsel van de bomen met een spooky set van Carl Craig  je mijlenver van enig realiteitsbesef brengt." (Silvy Broeren)


DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Viral Radio met o.a. The Gaslamp Killer, Bibio, Martyn & Clark in Trouw, woensdag 21 okt 22.00 - 05.00 uur
Als een fruitmachine die maar blijft ratelen: Viral Radio heeft vanavond net zoveel headliners als normaal op drie avonden. De psychedelische beats van The Gaslamp Killer zijn het hele jaar overal al een sensatie (o.a. 5 Days Off en Lowlands), maar echt thuis is hij in Trouw. Bibio maakte de meest soulvolle indietronicaplaat van het jaar en Martyn maakte een internationaal toonaangevende dubstepplaat. Kan niet mis gaan. Debutant Trouw staat sowieso na dit jaar meteen internationaal op de kaart, want ook de andere avonden kun je er uitstekend slijten.

Dave Clarke, Laurent Garnier en Joris Voorn in Melkweg, vrijdag 23 okt 22.00 - 06.00 uur
Ja, in de kleine clubs is dit jaar behoorlijk wat ruimte voor experiment en vernieuwing. Toch bestaat het hart van het festival uit massieve avonden met de groten der aarde. Dave Clarke’s avond in de Melkweg schijnt zo uitverkocht te zijn dat ze in de Melkweg naastig op zoek zijn naar extra vierkante meters vloer. Laurent Garnier zal eerst live spelen in de Rabozaal en later op de avond afsluiten als DJ in de Max.

Sonic Boom met Huoratron en Schlachthofbronx in Flex Bar, zaterdag 24 okt 23.00 - 05.00 uur
Ik had een lange avond, half januari in Simplon. De ene voorspelbare Goose- of Boys Noize rip-off volgde op de andere. Eén producer onttrok zich aan de malaise: Huoratron, een robuuste Fin met de bouw van een prijsvechter en de kop van een mathcore-frontman. Met die benadering ging hij ook zijn apparatuur te lijf, met een extreem rauw en opwindend resultaat.


SILVY BROEREN DRAAIT

De ADE Pre-ren-je-rot-route
Altijd met een vooropgezet ambitieus plan denken dat je de stad die ADE heet, kunt time managen en je van Melkweg naar Studio 80 naar Trouw naar Paradiso en Bitterzoet en weer terug kunt fietsen. NOT! Maar ik begin vol goede moed met de volgende pre-route programma’s, voordat de echte ren-je-rot-route begint.

The exhibition PRUNE – Abstracting Reality in FOAM, woensdag 21 okt 10.00 - 18.00 uur
Visioneel pellen van de foto’s tot de imaginaire schellen van je ogen vallen en je de realiteit van de fotograaf of het gefotografeerde
vindt?

The Stolichnaya Kommunity Invades Amsterdam in Bright Young Things Gallery, donderdag 22 okt 18.00 uur
Amsterdam-in-USSR-stijl expositie. Mij dunkt dat na een paar Stoli’s dit geen fictie, maar rode realiteit is.

Rocket Cinema: The Blair Witch Project vs. Carl Craig in Vondelkerk, zaterdag 24 okt 20.00 uur
Benieuwd of het hysterische gehijg van de hoofdrolspeelster en het geritsel van de bomen met een spooky set (ting) van Carl Craig  je mijlenver van enig realiteitsbesef brengt.


MENNO VISSER DRAAIT

Innervisions in Trouw, donderdag 22 okt 22.00 - 05.00 uur
De aaizachte mixmeisters Henrik Schwarz en Âme voor de vanilledisco.

Dave Clarke Presents in Melkweg, vrijdag 23 okt 22.00 - 06.00 uur
Ben zo benieuwd of Laurent Garnier zich door onze Dave laat verleiden tot een andere, brutere set.
 
Viral Radio in Trouw, woensdag 21 okt 22.00 - 05.00 uur
Onze vrienden van Viral Radio hebben ene Gaslamp Kiler aan de haak geslagen op hun avond – daar heb ik al zo veel over gehoord dat het niet te missen valt. Ook nog Warp-artiest Clark en de Nederlandse talenten van Knalpot. Knalavond dus.


ERIK ZWENNES DRAAIT

08Bar in Bitterzoet, woensdag 21 okt 20.00 – 03.00 uur
Met Live Beat Session, Full Crate, FS Green, Tom Trago en O'Boogie
Ik heb een zwak voor 08Bar. Tom Trago is these days meer met andere dingen bezig, maar heeft (mede) een mooie naam neergezet waaronder morgen een goede ADE avond geprogrammeerd staat. Ook met FS Green de man die o.a. Jiggy Djé en Turk van harde beats voorziet. 

Ovum Recordings-avond in Melkweg Oude zaal, woensdag 21 okt 22.00 – 05.00 uur
Josh Wink punt. Ik heb al jaren een zwak voor deze Amerikaan. Ik vrees dat ik hem grotendeels zal moeten missen, maar wil toch oproepen allemaal te gaan. De man die acceptabel populisme eerder snapte dan menig dj/producer. Neem classic Higher State Of Consciousness of mijn eigen guilty pleasure Don’t Laugh. Dat is toch puur goud? Dacht ik ook.
 
Amsterdam Dance Event special in Bimhuis, donderdag 22 okt 20.30 – 01.00 uur
Met Oren Ambarchi (GB) & Robbie Avanaim (AU), Jan Jelinek (DE) en Jon Hopkins (GB) & Davide Rossi (IT).
Dit is de brede montuur-verantwoorde-dansavond in het Bimhuis. Ik ga mijn best doen minimaal Jon Hopkins mee te pakken. Zijn nieuwste EP Seven Gulps of Air komt op 16 november uit en is echt heel tof en bizar. Met medewerking van o.a. Tunng, Geese op het label Domino. 


RON VAN DER STERREN DRAAIT

Rednose Distrikt in Winston Kingdom, vrijdag 23 okt 23:59 uur
De eerste keer dat ik Rednose Distrikt als act zag, verklooiden ze een show in toen nog Club 3VOOR12. Later zag ik ze op Lowlands. Heel grappig. Lag het aan mij? Hoe dan ook, Rednose Distrikt is overeind gebleven en inmiddels een merknaam die staat voor weird stuff. Op ADE serveert Rednose Distrikt je o.a. Cinnaman en Aardvarck, in de buurt die past bij de naam, nearby the red light... nee, da's te flauw. Of is dat weer heel erg Rednose Distrikt :-P

Studio MTV invites TopNotch in Studio MTV, vrijdag 23 okt 21:00 uur
TopNotch, dat is hiphop ja. En toch heeft het label een avondvullend programma op het Amsterdam Dance Event. Terecht wat mij betreft. Vraag jezelf niet af of de grenzen vervagen, maar check deze gegarandeerd dans- en springbare avond met onder andere DJ Promo, Aux Raus en Zwart Licht.

Jimmy Woo presents: Junkie XL, Jimmy Woo, zaterdag 24 okt 23:00 uur
In de categorie oude doos kun je tijdens ADE los op Fatboy Slim of Faithless in Panama. Maar als je toch in die doos grabbelt, check dan ook onze eigen constante factor van de overkant eens: Junkie XL. Dat petje is en blijft natuurlijk een ramp. Maar live is en blijft 't leuk. Zeker nu hij niet meer elke maand door het land crosst om zijn vingertje in de lucht te steken.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

WME presents Chase and Status live, Pendulum in Paradiso, donderdag 22 okt 21.30 - 05.00 uur
Ah breaks, drum 'n' bass en meer van dat lekkers. Geserveerd door Britse meesters als Pendulum, Chase and Status (live-set) en Stanton Warriors. En daarbij wordt de Hollandse trots niet vergeten! Noisia dus, het Groningse producerstrio dat internationaal extra in het oog sprong met het remixen van Prodigy's The Omen.

SuperRauw & Decked Out in Melkweg, donderdag 22 okt 22.00 - 05.00 uur
Joost van Bellen zit 25 jaar in het vak en in die jaren heeft hij heel veel stijlen voorbij horen komen en vooral: gesignaleerd. Die schotelt hij voor op zijn Rauw-avonden, waarop het eigenlijk altijd knallen is. SuperRauw is dus.... juist. Zeker met naast Van Bellen in de MAX o.a. de Duitse electro-act Boys Noize (checken op de Luisterpaal) en Dj Mehdi van Ed Banger Records. Het onvolprezen Franse label host deze avond ook het andere podium in de Oude Zaal.

The Westcoast Sound of Holland in Melkweg, zaterdag 24 okt 22.00 - 05.00 uur
Stel je hebt de laatste decennia weinig of niks meegekregen van de rijke Nederlandse electro-scene rond het Haagse Bunker Records. Zonde, maar geen probleem want dat lossen we in één avond op. Met I-F, Legowelt, TLR, Rude 66, Cosmic Force, Alden Tyrell en Orque Electronique staat zo'n beetje de hele NL-top en alles wat je moet weten op het podium.


FIONA FORTUIN DRAAIT

Viral Radio met Gaslamp Killer, Martyn, Clark, Aardvarck, Knalpot e.a in Trouw, woensdag 21 okt 22.00 - 05.00 uur
De nummer 1 dubstepemigrant van Nederland, een eigenwijs varcken en - oh mijn God - een (wel of niet?) gekortwiekte freaky Gaslamp Killer op een podium. Wat mij betreft de beste, niet te overtreffen avond van ADE. Nu al!

All Is One, Dekmantel & Bar27 present: ADB 2009 in Westerliefde, donderdag 22 okt 22.00 - 05.00 uur
Het jonge collectief Dekmantel heeft zich in een paar jaar tijd weten neer te zetten als belangrijk platform voor het Amsterdamse, nee Nederlandse dancecircuit. Niet alleen zetten ze als organisator nieuwe en oude - maar nog altijd urgente - namen op hun eigen feesten neer (zo stond laatst nog Jus Ed op hun avond in een overvolle Studio 80), ook weten ze als boeker en als label het hoogste soort elektronische specimen aan zich te binden. Zetten ze een paar namen uit hun eigen stal neer tijdens ADE dan krijg je logischerwijs dus ook een Nederlievende line-up met Tom Trago, Makam, San Proper en Juju & Jordash, het duo dat vorige week nog hun nu al succesvolle album op Dekmantel heeft uitgebracht. Dat ze de zaal delen met All Is One en Bar27 is alleen maar meegenomen. Pik je zo'n Nathan Fake toch ook mooi even mee. 

Oren Ambarchi & Robbie Avanaim, Jan Jelinek en Jon Hopkins in Bimhuis, donderdag 22 okt 20.30 – 01.00 uur
Beter dan zittend in het Bimhuis kijken en luisteren naar Jan Jelinek en Jon Hopkins kun je je tweede ADE avond niet beginnen: Duitser Jan Jelinek met zijn knisperende elektronica en de Engelsman die het vast iets zwaarder aan zal pakken. Perfecte combinatie. 


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Viral Radio met o.a. The Gaslamp Killer, Bibio, Martyn & Clark in Trouw, woensdag 21 okt 22.00 - 05.00 uur
Onze eigen mannen van Viral Radio met wat mij betreft de leukste avond van ADE. Bibio maakte met Ambivalence Avenue wat mij betreft één van de beste platen van 2009. Naast Bibio ook nog eens Clark (lekker gekke Warp artiest), Martyn (één van mijn favoriete Nederlandse acts), en natuurlijk the motherfucking Gaslamp Killer, die ik nog nooit gezien heb, maar graag wil zien vanwege alle goede verhalen.

ADE special, Bimhuis, donderdag 22 okt 20.30 – 01.00 uur
Met Oren Ambarchi (GB) & Robbie Avanaim (AU), Jan Jelinek (DE) en Jon Hopkins (GB) & Davide Rossi (IT).
Waarschijnlijk de minst dansbare avond van ADE. Even weg van alle hectiek met de intelligente elektronische drone-klanken van Oren Ambarchi (werkt samen met de doom metal-mannen van Sunn O)))), de altijd prachtige soundscapes van Jan Jelinek, en de sfeervolle, filmische klanken van Jon Hopkins en een voor mij onbekende Italiaan. Topavond! "Dance" met een wijntje erbij...

Studio MTV invites TopNotch, Studio MTV, vrijdag 23 okt 21.00 uur
TopNotch? Ja Topnotch! Hiphop op ADE! Gewone Hiphop? Nee! Hiphop met held DJ Promo! Hardcore beats met pakkende raps. Ik schreeuw mee: "Pillen in je bek, heel je kaak naar de tyfus."


Amsterdam Dance Event 2009 is van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 oktober op diverse locaties in Amsterdam. 3VOOR12 doet verslag van het festival. Voor het programma per dag, per locatie en festivalonderdeel kijk je op de ADE-site.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12