Goud Graven met Machinefabriek: Low, soccer Committee, Sonic Acts

“Ik had de puberale drang om enorm veel lawaai te maken, de zaal liep leeg”

Fiona Fortuin ,

Rutger Zuydervelt, ofwel Machinefabriek, vertrekt zaterdagochtend naar Engeland voor vijf optredens in zes dagen. “Niet eerder heb ik er zoveel achter elkaar gedaan. Spelen, slapen, treinen, spelen... Ik hoop niet dat ik gestressed raak.” Als verzetje graaft hij naar goud in het 3VOOR12 archief.

“Ik had de puberale drang om enorm veel lawaai te maken, de zaal liep leeg”

Behalve andere artiesten de tracks toesturen, heeft Machinefabriek weinig aan zijn nieuwe album Redrawn (nu op de Luisterpaal!) samen met soccer Committee hoeven doen. Redrawn is namelijk een remixalbum, waar twintig muzikanten de nummers van het samenwerkingsduo onder handen hebben genomen.

Voor Rutger Zuydervelt begint dit weekend het echte werk weer. In zijn eentje vertrekt hij zaterdagochtend naar Engeland voor vijf optredens in zes dagen. “Niet eerder heb ik er zoveel achter elkaar gedaan. Spelen, slapen, treinen, spelen... Ik hoop niet dat ik gestressed raak.” Niet dat hij nou zo’n stresskip is. “Ik improviseer, dat houdt het spannend, maar het brengt ook een zeker risico met zich mee. Afhankelijk van mijn inspiratie is pas op het moment zelf duidelijk welke kant het opgaat. Als de eerste desastreus verloopt, maak ik me wel meer zenuwachtig voor de volgende.” Als verzetje graaft hij naar goud in het 3VOOR12 archief.

Artikel: Utrecht Boft! is avontuurlijk rariteitenkabinet
“Een van mijn eerste optredens was op Utrecht Boft! Daar heb ik de zaal leeg gespeeld. Ergens in de recensie staat ook ‘stoorzender in bikkelharde noisejas’. Ik had toen nog de puberale drang om enorm veel lawaai te maken. Vroeger luisterde ik veel metal en was benieuwd of ik ook in mijn eentje zoveel herrie kon maken. Als ik er naar terugluister, sta ik er nog versteld van: wow, dat ik dat in mijn eentje voor elkaar kreeg. Een vriend belde me later nog bezorgd op: wat ik in godsnaam had gedaan en of mijn muziekcarrière nu niet om zeep is geholpen. Al zitten er echt nog wel toffe stukken bij, zo hard als toen zal ik niet meer klinken.”

Crossing Border 2000: Low (4-11-00)
“Op Crossing Border heb ik Low niet gezien, wel een paar dagen daarvoor in Paradiso. Een tijdje daarvoor had ik een cd van ze gekocht. Ik kende de band nog niet, maar zag het hoesje liggen in de platenzaak en moest het hebben. Het was een van de mooiste concerten die ik ooit heb gezien. Het was stil, maar heftig. Echt een openbaring. Zij weten diezelfde kracht als metal te bereiken, maar dan wel met een minimaal aan middelen. Sindsdien koop ik alles van ze.”

Soccer Committee - Fish Chest
“Fish Chest is een nummer van het eerste album van Mariska Baars, soccer Committee dus. Ik las er een recensie over in de Oor, waarna ik haar meteen een mailtje stuurde dat ik haar erg interessant vond. Zo is de samenwerking ontstaan. In het begin deed ze alleen de zangpartijen tijdens mijn concerten, maar dat is snel meer geworden. Nu is onze inbreng 50-50. Ze heeft me in zekere zin beïnvloed. Ze heeft een minimalistische kijk op muziek, ze gebruikt alleen het strikt noodzakelijke. Dat is super knap.”

Artikel: Sonic Acts Festival laat computerkunstenaars samenvloeien
“Mijn bezoek aan Sonic Acts in 2004 heeft veel invloed gehad op mijn muziek, en dan vooral het optreden van BJ Nilsen. Toen ik hem zag, wist ik meteen: dit is wat ik ook wil doen. Vanuit het niets kan hij enorme lagen geluid op elkaar stapelen of naar een immense drone overgaan. Hij is super gedetailleerd, hij brengt zijn muziek als een reis.”

Recensie: Tien jaar 'Mort Aux Vaches'
“Vanwege Colleen heb ik toentertijd Mort Aux Vaches bezocht. Daar zag ik toen ook Tape, net als bij Low was ik meteen verkocht. Het is een trio dat experimentele, maar warme muziek maakt. Geen andere act kan dat zo goed, zonder goedkoop te worden.”