3VOOR12 draait (week 4): Kyteman, Guus en meer Eurosonic/Noorderslag 3VOOR12 draait (week 4): Kyteman, Guus en meer Eurosonic/Noorderslag

De favorieten van de redactie

, Renee Hartog

3VOOR12 draait (week 4): Kyteman, Guus en meer Eurosonic/Noorderslag

De favorieten van de redactie

Renee Hartog ,

De redactie is duidelijk nog aan het bijkomen van een groots en indrukwekkend weekend Eurosonic/Noorderslag in het Groningse. Zelfs de griep (ja, ook 3VOOR12 is de klos) mocht de pret niet drukken. Kyteman kwam, zeg en overwon, net zoals Steen en Daily Bread. Verrassingen waren er ook genoeg in het Groningse, zo was het voor sommige mensen Guus Meeuwis die de handjes op elkaar kreeg.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. Luister hier naar aflevering twee van 3VOOR12 Draait in audio.

3VOOR12 Single van de Week
Kyteman - She Blew Like Trumpets (Kyteman/ iTunes)

3VOOR12 Album van de Week
Franz Ferdinand - Tonight Franz Ferdinand (Domino/Munich)

3FM Mega Hit
U2 - Get On Your Boots (Universal)

TOP 10:

1. Kyteman @ Noorderslag 2009
"Ik zag alleen de laatste 10 minuten, maar toen wist ik genoeg: hier moet elke puber zijn CKV-bonnen de komende maanden aan besteden." (Bart Snoeren)
"Nou, wat mij betreft was dit hiphoporkest hét hoogtepunt, inclusief a-cappella uitvoering (met z'n 22en!) van het volledig uit stemmetjes opgebouwde 'Blow the Whistle on 'Em'." (Renee Hartog)

2. Guus Meeuwis live @ Cafe De Spieghel @ Eurosonic
"Nee dit is geen grapje, het optreden van Guus Meeuwis was simpelweg het beste optreden van Eurosonic." (Bart Snoeren)

3. Steen live in de 3VOOR12 zaal op Noorderslag
"Steen heeft een nieuwe boodschap: dacht je dat die gastjes lomp waren, check dit! En dat dan wel zo goed doen dat je de parodie bijna vergeet..." (Ron van der Sterren)

4. Donderdag en vrijdag 3FM uitzending vanuit VERA op Eurosonic
"Wat heb ik weer als een klein kind in een snoepwinkel genoten van onze jaarlijks terugkerende 'thuisfront' in VERA tijdens Eurosonic." (Silvy Broeren)

5. The New Earth Group - live op Noorderslag
"...veel te lang voor de radio en toch stond ik te trippen." (Menno Visser)

6. Nog meer (!!) Eurosonic/Noorderslag 2009
"Wat een weekeinde! Hoogtepunten: Kyteman's Hiphoporkest, Amenra, Micachu and The Shapes en natuurlijk onze eigen 3VOOR12 zaal!" (Stephan van Peursem)

7. Franz Ferdinand – Tonight (Domino/Munich)
Franz Ferdinand is een band die, in tegenstelling tot veel andere "Britse bands, het wel aandurft om hun sound verder te ontwikkelen en uit te kristalliseren." (Bart Snoeren)

8. Michachu & The Shapes - Jewelry (Accidental)
"...op het komende album geniaal gek zonder door te draaien." (Ron van der Sterren)

9. Antony The Johnsons – Epilepsy Is Dancing (videoclip)
"Het AFAS team heeft een prachtvideo afgeleverd, hysterisch mooi." (Silvy Broeren)

10. Intrusion - The Seduction Of Silence (Echospace)
"Zo'n beetje het enige dat nog werkt als je met griep onder de dekens ligt." (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

A.C. Newman - Get Guilty (Matador/V2)
Fraaie liedjesplaat van de frontman van The New Pornographers.

Intrusion - The Seduction Of Silence (Echospace)
Trage maar meeslepende dubtechno van de helft van Echospace. Zo'n beetje het enige dat nog werkt als je met griep onder de dekens ligt.

Neil Landstrumm - Lord For £39 (Planet Mu/Konkurrent)
Dubstep door de ogen van een technoproducer, met bassen die echt aankomen.

SILVY BROEREN DRAAIT
:

Donderdag en vrijdag 3FM uitzending vanuit VERA op Eurosonic

Wat heb ik weer als een klein kind in een snoepwinkel genoten van onze jaarlijks terugkerende 'thuisfront' in VERA tijdens Eurosonic. Elk jaar mogen we daar onze radiostudio opbouwen in de illustere Kemenade, de legendarische huiskamer van VERA om radio te maken met heel veel live sessies en interviews: De prachtige Selah Sue die ons inpakte met haar stem, de altijd charmante Nina Kinert met haar murder-song, nog meer mooie meisjes zoals Marit Larsen wiens ogen Eric stotterend zijn interview lieten doen, de woest aantrekkelijke mannen van Triggerfinger met vuilbak en lepeltjes, de enthousiaste Wallis Bird met haar grasmaaier horror verhaal, de zenuwachtige jongens van Polarkreis 18 die Eric in het Duits moest interview waardoor Eric ook zenuwachtig werd, de geniale sessie met nog meer lepeltjes, bierdoppen, stokjes en afval van Esser, en serieus grappige casio dominerende sessie van de schatjes van De Staat. Vrolijkmakend, geniaal, legendarisch en altijd goed! Luister en kijk wat ik bedoel: Donderdag uitzending en Vrijdag uitzending

Antony The Johnsons – Epilepsy Is Dancing (videoclip)
Het AFAS team heeft een prachtvideo afgeleverd, hysterisch mooi.

Eerste "Club" 3VOOR12RADIO Live 22-1-2009
Tjonge, weer die radio? Ja! Want laten we eerlijk zijn, ook dat was
handjes samen knijpend goed. Jong honden avond, ik hou ervan. Lief, rockend, zwetend en bevlogen, geldt voor... alle drie de bands. Check 3voor12.tv waar De Staat, Dewolff en Most Unpleasant Men te zien zijn, in onze eigen (jaja) eigen kijkpaal.


MENNO VISSER DRAAIT:

The New Earth Group - (live @ Noorderslag, 17 januari)
Zou het helemaal niet mooi mogen vinden want de nummers zijn veel te lang voor de radio en toch stond ik te trippen. Swingt, verrast, origineel, bijna jazz. En toch pop ook. Knap.

Bodi Bill (live @ Simplon up, Eurosonic 16 januari)
Berlijner electropop met echte passie via de electrische gitaar en hoge zang. En een tractatie op een sublieme Prince-cover. Echt ganz gut.

Christian Falk feat. Robyn - Dream On (cds, NEWS)
Lijkt op een kinderdeuntje maar zeer geraffineerde en toch simplele compositie, en o zo verslavend....


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Eurosonic/Noorderslag Weekeinde:
Wat een weekeinde! Hoogtepunten: Kyteman's Hiphoporkest, Amenra, Micachu and The Shapes en natuurlijk onze eigen 3VOOR12 zaal! Check 3VOOR12.tv voor de hele concerten in onze zaal.

Action Beat - The Noise Band From Bletchley (Southern/Konkurrent)
Nooit van gehoord voordat ik de cd in handen kreeg. Maar wat een fijne herrie! Collosale drums (ze hebben geloof ik ook vier drummers) en lekkere noisy gitaren. Denk aan een losgeslagen mix van Sonic Youth. Liars en Unsane. Prachtig! Gebruik het vaak om 's ochtends lekker wakker te worden.

Most Unpleasant Men - Nothing Moves Slower (Cubicle Records) Eindelijk is ie uit: het debuutalbum van deze Utrechtse mannen. Stijlvol en melancholisch. Rustige nummers zijjn het sterkst en grijpen naar de keel. Deden het volgens collega's prima als invallers in de club.


BART SNOEREN DRAAIT:

Guus Meeuwis live @ Cafe De Spieghel, Eurosonic
Nee dit is geen grapje, het optreden van Guus Meeuwis was simpelweg het beste optreden van Eurosonic. Waarom? Omdat Guus en zijn band deden, wat alle andere bands eerder op de dag niet lukte. Guus pakte de zaal volledig in! Een zaal vol zure journalisten van zogeheten kwaliteitskranten, programmeurs van de grote podia des lands, van wie de meesten een nogal elitaire en obscure muzieksmaak hebben, en sommigen zelfs helemaal niet meer van muziek houden. Allen sceptisch bij binnenkomst, en uitgelaten bij het verlaten van het pand zo’n 2 uur later. Guus zijn geheim?! Ik denk dat hij dezelfde bril als Erland Oye heeft.

Franz Ferdinand – Tonight (Domino/Munich)
Franz Ferdinand is een band die, in tegenstelling tot veel andere Britse bands, het wel aandurft om hun sound verder te ontwikkelen en uit te kristalliseren. En dat doen ze met verve!

Kyteman @ Noorderslag
Ik zag alleen de laatste 10 minuten, maar toen wist ik genoeg: hier moet elke puber zijn CKV-bonnen de komende maanden aan besteden. En alle mensen die geen CKV-bonnen krijgen moeten bij wet verplicht worden dit te zien.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Michachu & The Shapes - Jewellery (Accidental)
Live de beste uit haar winterslaap ontwakende ijsbeer die je ooit kunt zien, op het komende album geniaal gek zonder door te draaien.

Awkward I - I Really Should Whisper (album, Excelsior/V2)
Awkward Department Of Eagles on an Alamo Race Track. Ik kan er niks aan doen, maar we hadden deze week weer een heeeele goede Hollandse Nieuwe.

Steen live in de 3VOOR12 zaal op Noorderslag
Vorig jaar was er een batterij rappers die zo lomp waren dat de overheid ervan schrok: ontspoorde jeugd, hoe moet dat nu! Per rap een kamervraag was zo'n beetje de score. Steen heeft een nieuwe boodschap: dacht je dat die gastjes lomp waren, check dit! En dat dan wel zo goed doen dat je de parodie bijna vergeet...


RENEE HARTOG DRAAIT:

Kyteman live @Noorderslag, 17 januari
Ja, geweldig! Ik word hier heel erg blij van, wat een muzikaliteit. Kyteman geldt als een van de hoogtepunten van Noorderslag, en terecht. Nou, wat mij betreft was dit hiphoporkest hét hoogtepunt, inclusief a-cappella uitvoering (met z'n 22en!) van het volledig uit stemmetjes opgebouwde 'Blow the Whistle on 'Em'. Ik hoop dat we hier nog ontzettend veel van gaan zien en horen.

Eurosonic/Noorderslag sessies en concerten op
3VOOR12 TV
Tijdens Eursonic Noorderslag heb ik zelf veel te weinig gezien, wegens stukjes tikken enzo. Dus ik heb van de week van de nood (thuis want, hoe origineel, griep) een deugd gemaakt en online dit geweldige weekend nog eens dunnetjes over gedaan.

Oasis live @Heineken Music Hall, 22 januari
Ik gok dat Oasis wel eens beter heeft gespeeld, Liam was nogal slecht bij stem. Verder was het hier en daar ook een beetje zouteloos, als ik eerlijk ben. Maar goed, Liam verontschuldigde zich voor z'n 'crappy vocals' en ja, zij kunnen er ook niets aan doen dat ik gewoon een hekel heb aan de HMH. Tsja, ik heb me eerlijk gezegd stiekem toch wel erg goed vermaakt. De band heeft nu eenmaal wel wat goede nummers gemaakt.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Jay-Z – My President is black (remix, online)
Ff in elkaar geflanst denk ik. Niet bijster scherpe tekst, maar toch: ik voel 'm wel. Nog nooit zo gelaten en fragmentarisch de Amerikaanse verkiezingen gevolgd, maar het Yes, We Can!-gevoel begint nu toch echt te komen. Raar hoor.

Eurosonic/Noorderslag 2009 op 3VOOR12TV
Persoonlijke favorieten: Steen, Daily Bread, Madensuyu en Dinosaur Pile-Up. Maar er is nog zoveel meer moois te (her)ontdekken op het nieuwe 3VOOR12TV. Top audio, top beeld en lekker simpel in gebruik. ...en dan volgende week ook nog Franz Ferdinand in Watt op 3VOOR12TV.

John Frusciante - The Empyrean (EMI)
Zou ik gitaarsolo's gaan waarderen? Het moet niet veel gekker worden. Op elke soloplaat stond al wel wat bijzonders, maar nu gaat het denk ik toch gebeuren: een hele plaat smullen van Frusciante. En ik houd niet eens van dat bandje van 'm.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12