Ravebaar Nederland is er ook voor de conservatoriumstudent Ravebaar Nederland is er ook voor de conservatoriumstudent

Partij to be wil af van beleid dat creatieve sector tegenwerkt

, Renee Hartog

Ravebaar Nederland is er ook voor de conservatoriumstudent

Partij to be wil af van beleid dat creatieve sector tegenwerkt

Renee Hartog ,

Het zou zomaar kunnen dat Nederland er binnenkort een nieuwe politieke partij bij heeft, en wel een die op komt voor de belangen van de creatievelingen des lands. “Het begon als grap, maar het is bittere ernst”, aldus Pitto, medeoprichter van Ravebaar Nederland.

Partij to be wil af van beleid dat creatieve sector tegenwerkt

Het begon als grap, maar inmiddels is het ‘bittere ernst’. Neerlands nieuwste politieke partij in wording, Ravebaar Nederland, gaat voor  één zetel, of meer. “Wil Nederland zichzelf profileren als creatief land, dan moet het eens afgelopen zijn met het bewind dat creatieve ontwikkeling juist tegenwerkt”, aldus medeoprichter Pitto.

Ravebaar Nederland heeft in ieder geval al een duidelijk standpunt. "Het betuttelende gedrag van de overheid, met het te ver doorgevoerde rookbeleid en kinderachtige sluitingstijden, maakt het niet alleen onmogelijk om goede ravefeesten te organiseren  maar werkt de hele creatieve sector tegen", zegt Pitto, een van de drie krachten achter de partij. "Het zero tolerance beleid zoals dat nu wordt uitgevoerd, remt het creatieve proces af. Terwijl Nederland zich juist zou kunnen profileren als creatieve economie, er gebeurt namelijk genoeg.”

Pitto is nog wel enigszins terughoudend. De vereniging die nodig is om een politieke partij te starten, is er namelijk nog niet. “Het staat echt nog heel erg in de kinderschoenen. We zijn nu vooral aan het kijken of onze standpunten worden opgepikt en of er draagvlak zou zijn in Nederland”, zegt hij. “Het belangrijkste is dat we gehoord worden. En als dat betekent dat we er een politieke partij voor moeten oprichten, dan doen we dat.” Vooralsnog bestaat Ravebaar Nederland pas vier dagen. Meer dan 500 mensen hebben zich inmiddels aangemeld, niet als lid, maar als 'vriend' op de Ravebaar Nederland hyve. “Het leek ons voor de grap leuk een revolutie op gang te brengen. Maar het blijkt nogal te leven.”  

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Ravebaar Nederland echt niet alleen voor ‘feestvierende, drugsgebruikende figuren die naar vage muziek luisteren’, vindt Pitto. De partij is er voor iedereen die er creatief gezien belang heeft bij “Het gaat ons om raven in de breedste zin van het woord”, aldus Pitto. "Dat betekent inderdaad festivalpubliek en muziek en wellicht een feestje. Maar op festivals komen heel veel verschillende mensen. Een conservatoriumstudent zou zich bijvoorbeeld ook heel goed in onze ideeën kunnen vinden."

Om aandacht te vragen en leden te werven, gaan Pitto en aanverwanten onder meer tijdens het komende festivalseizoen pamfletten uitdelen. Of Ravebaar Nederland dan over twee jaar, als er weer verkiezingen zijn, in staat is één of meer zetels binnen te halen, dat weet Pitto niet. “Maar ik ben wel realistisch. We zullen het zien.”  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12