Platenlabel en distributeur Touch & Go op zijn gat Platenlabel en distributeur Touch & Go op zijn gat

Voorlopig geen nieuwe platen, einde distributie, indrukwekkende catalogus blijft beheerd

, Erik Zwennes

Platenlabel en distributeur Touch & Go op zijn gat

Voorlopig geen nieuwe platen, einde distributie, indrukwekkende catalogus blijft beheerd

Erik Zwennes ,

Een nieuwe klap voor de alternatieve muziekwereld. Het Amerikaanse Touch & Go stopt met de distributietak. Voorlopig zullen er geen nieuwe albums uit komen. Alle medewerkers zijn ontslagen. Het label hoopt in kleinere vorm in de toekomst weer albums uit te kunnen brengen.

Voorlopig geen nieuwe platen, einde distributie, indrukwekkende catalogus blijft beheerd

Het fameuze Amerikaanse Touch & Go Records maakt noodgedwongen enkele drastische keuzes. Het label van onder meer CocoRosie, Calexico  en oude label van Yeah Yeah Yeahs, Tv On The Radio en het Nederlandse The Ex stopt met de distributietak. Alle twintig medewerkers zijn ontslagen en voorlopig komen er geen nieuwe albums meer uit.

Touch & Go blijft als ‘dood’ label de indrukwekkende catalogus bestieren. In meer dan twintig jaar tijd heeft het een catalogus opgebouwd met onder meer gevierde platen van Blonde Redhead, Butthole Surfers en The Jesus Lizard. Van de laatste band komen in augustus als laatste wapenfeit nog wel enkele reissues uit.

De distributietak bestond uit enkele gewaardeerde onafhankelijke labels als Kill Rock Stars, Drag City en Merge Records. Het Nederlandse In The Fishtank werd onder licentie door Touch & Go gedrukt en gedistribueerd in Noord-Amerika.

Corey Rusk, een van de oprichters van het label geeft in een verklaring de economische situatie als verklaring voor de noodzakelijke beslissing. Na een rustperiode en schaalverkleining van het label hoopt Rusk weer nieuwe albums uit te kunnen brengen. Maar wat er bijvoorbeeld met het geplande derde album van CocoRosie zal gebeuren is nog onduidelijk. In april verschijnt het album van Chrystal Antlers, hierna zal het waarschijnlijk een tijd stil zijn in Chicago.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12