London Burning maakt brandhout van Britpop London Burning maakt brandhout van Britpop

Nieuw festival richt zich op hardere Engelse bands

, Fiona Fortuin

London Burning maakt brandhout van Britpop

Nieuw festival richt zich op hardere Engelse bands

Fiona Fortuin ,

Met het nieuwe festival London Burning kent London Calling vanaf eind maart een tegenhanger. “Engeland in een dip? Er komen nog genoeg vernieuwende bands vandaan, maar dat zijn wel bands die zich in de hardere hoek bevinden.”

Nieuw festival richt zich op hardere Engelse bands

Britpop in een recessie? Jeps Salfischerberger van Mojo vindt van niet. “Engeland in een dip? Er komen nog genoeg vernieuwende bands vandaan, maar dat zijn wel bands die zich in de hardere hoek bevinden. Denk aan Rolo Tomassi en Enter Shikari, maar ook kleinere bands als Fellsilent en You Me At Six. Voor die bands is er zeker een markt, maar er is geen ruimte om ze te laten spelen.”

Dus begint hij zijn eigen festival met Engelse bands, London Burning. Inderdaad, met een knipoog naar dat andere festival. “Toevallig is het net als London Calling een nummer van The Clash, maar het is zeker niet de bedoeling om Paradiso een trap te geven. Het is alleen wel jammer dat er nooit iets met de hardere bands gebeurd op London Calling. De enige heavy band die ik daar ooit eens heb neergezet is The Darkness.”

London Burning moet “de tegenhanger van alle softe meuk uit de UK” worden. “Bands die je omver blazen”, zegt Salischerberger. Voor de bands zelf moet het festival als springplank dienen, vandaar dat ze een paar dagen door Nederland reizen. Op 27 maart is London Burning in Haarlem, de dag erna spreiden de acht bands zich tussen Sliedrecht en Schoonhoven, om op die zondag ernaar in 013 weer bij elkaar te komen. De organisatie hoopt nog dit jaar een vervolg te kunnen brengen. “En voor de langere termijn denken we aan een XL versie, waar we de grootste bands op het grote podium van 013 willen zetten.”

Op de eerste editie van London Burning  staan Burn Down Rome, Fellsilent, Bury Tomorrow, Shaped By Fate, Malefice, Romeo Must Die, Cinders Fall en Burning Skies.
27 maart: Patronaat Haarlem
29 maart: 013, Tilburg

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12