Alleen James Brown mist nog op album N.A.S.A. Alleen James Brown mist nog op album N.A.S.A.

Waar een joint in je achtertuin wel niet goed voor kan zijn

, Erik Zwennes

Alleen James Brown mist nog op album N.A.S.A.

Waar een joint in je achtertuin wel niet goed voor kan zijn

Erik Zwennes ,

N.A.S.A. staat voor North America South America; de twee continenten waar Squeak E. Clean en dj Zegon vandaan komen. Samen benaderden ze enkele groten en mindere goden en produceerden het indrukwekkende album Spirit of Apollo. "...huh...wat? Sorry, ik viel denk ik even in slaap."

Waar een joint in je achtertuin wel niet goed voor kan zijn

Interview N.A.S.A
Sam "Squeak E. Clean" Spiegel
Epitaph kantoor Amsterdam
17:06 uur


Enkele minuten in het gesprek zet dj Squeak E. Clean zijn retro Oakley zonnebril op. De nacht ervoor draaide de dj met zijn Braziliaanse N.A.S.A. kompaan Ze "Zegon" Gonzales in een club in Parijs. Na een wilde nacht en Thalys-rit naar Amsterdam schuiven de twee zonder nachtrust aan voor een serie interviews en later een optreden in de Melkweg. Tegen het einde blijft het na een vraag seconden lang stil. Door de getinte brillenglazen zijn twee gesloten oogleden te zien. "...huh...wat? Sorry, ik viel denk ik even in slaap. Ik ben heel moe."

De afkorting N.A.S.A. staat voor North America (Squeak E. Clean) South America (Zegon). Het idee voor een allstar-album ontstond toen de twee homies een joint aan het roken waren in Squeak E's achtertuin. Ze hadden er net een track met Karen O., Fatlip en Ol' Dirty Bastard op zitten en geloofden ineens weer in de bindende kracht van muziek. Gevolg is een album met meer dan veertig participerende grootheden als John Frusciante, David Byrne en Tom Waits.

Inmiddels is het adresboekje van Squeak E. dus behoorlijk gevuld, maar dat was voor dit project zeker nog niet het geval. "We hebben nooit genoegen genomen met minder dan we wensten. Als we een grootheid nodig achtte voor de track dan gingen we er achteraan. Maar er waren maanden dat er niets gebeurde. Dat niemand die we benaderden reageerde. En dan weer een moment dat iedereen ineens kon en we op een grote high zaten."

"Mijn grootste teleurstelling is dat het niet gelukt is James Brown te strikken. Ik heb hem regelmatig benaderd, maar hij was echt constant op tour. En toen overleed hij." Een grootheid die wel meedoet op het album is Tom Waits. Het heeft de twee dj's nog veel overredingskracht gekost om hem enthousiast te krijgen. "Hij had best wat argwaan naar het project toe. Maar toen we hem eenmaal wisten te overtuigen, gaf hij ook echt alles."

De twee togen naar Noord-Californie om Waits' partijen op te nemen. "We zaten daar in zijn maffe blokhutstudio. Tom moest er piano bij spelen, omdat hij nu eenmaal zo werkt. Maar hij was echt indrukwekkend. Met elke vezel in zijn lichaam spande hij zich in voor het nummer. Nu is hij trots op het resultaat. Hij belde zelfs met ideeën voor een videoclip."

Het project heeft in totaal zo'n zes jaar in beslag genomen. Squeak E. Clean zegt eerlijk dat hij niet snel opnieuw aan een dergelijk project zal beginnen. Maar wat is hij trots op het resultaat. Het einde kwam in zicht toen die ene ontbrekende hit bijna uit toeval ontstond. Het cross-over nummer Gifted was de kers op de taart. Het vormde zich toen Squeak E. Clean op tour was met Kanye West. West zette hem klem in een hoek totdat hij beloofde dat de rapper mee mocht doen op de plaat. West trok zijn adressenboekje waarna hot ’n happening Santogold en Lykke Li de track completeerden.

Squeak E. Clean en dj Zegon hebben zich in de zes jaar tijd regelmatig afgevraagd waarom niemand eerder op het idee kwam zo diverse artiesten op één album te verenigen. "Je voelt dat je iets belangrijks aan het maken bent. Iets dat nog nooit gemaakt is. Dat gaf met elke stapje weer zo'n energie."


N.A.S.A.’s The Spirit of Apollo is al te koop en verschijnt via ANTI/Epitaph.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12