3VOOR12 draait (week 8): DM Stith, Gang Gang Dance, Staff Benda Bilili 3VOOR12 draait (week 8): DM Stith, Gang Gang Dance, Staff Benda Bilili

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 draait (week 8): DM Stith, Gang Gang Dance, Staff Benda Bilili

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

De Paradiso bovenzaal stond in brand tijdens het optreden van Gang Gang Dance. Helaas brandde later die nacht ook de onvervangbare apparatuur van de Amerikanen. Verder zetten sterren in wording DM Stith en Staff Benda Bilili de redactie in vuur en vlammen.


De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar  3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast.3VOOR12 Single van de week

Royksopp - Happy Up Here (EMI)

3VOOR12 Album van de week

Kyteman - Hermit Sessions (Kytetopia/Rough Trade)

3FM Megahit
Krezip - Sweet Goodbyes (Universal)


Top 10:

1. DM Stith - Heavy Ghost (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Ergens in een wereld tussen Antony en Patrick Watson zet David zijn kampement op” (Erik Zwennes)
“DM Stith wordt een grote ster” (Stephan van Peursem)
“Zoals dat gaat met liefde, als het er is, hou je het niet meer tegen” (Ron van der Sterren)

2. Gang Gang Dance live @ Paradiso 13 februari 2009
“Een hard, vreemd, dansbaar optreden van een van de meest eigenzinnige bands van Amerika” (Atze de Vrieze)
“Een van de beste dingen die ik dit jaar live heb gezien” (Stephan van Peursem)
“De brand maakt het toch al mooie optreden nog bijzonderder” (Fiona Fortuin)

3. Staff Benda Bilili - Tres Tres Fort (Crammed Disc/Coast To Coast)
“Vol energie en plezier, maar ook scherpe hooks en dwingende ritmes” (Erik Zwennes)
“Muzikaal, zomers en eigenzinnig. De wereldmuziekverrassing van 2009?” (Stephan van Peursem)
 
4. Dan Auerbach - Keep It Hid (CoOp/V2)
“Dan smeekt, kermt en brult over de meest smakelijke en rauwe gitaargeluiden die je kunt wensen” (Erik Zwennes)
“Mooie, rauwe liedjes die je mee terug nemen in de tijd” (Renee Hartog)

 5. Stuurbaard Bakkebaard - L’Amour (PIAS)
“Op een vreemdsoortige manier prettig” (Renee Hartog)
“Nu is er een nieuwe, een echte nieuwe” (Ron van der Sterren)

6. Roosbeef, live@Ekko, 14 februari
“Roosbeef heeft een ‘teringtyfushekel’ aan Valentijnsdag” (Renee Hartog)
“Te Heet Gewassen blijft in mijn hoofd hangen” (Bart Snoeren)

7. La Roux – Quicksand (single, Kitsune)
“Wat nou depressie?” (Atze de Vrieze)
“Hype van het moment, en terecht!” (Bart Snoeren)

8. These Are Powers - All Aboard Future (Dead Oceans/Konkurrent)
“All Aboard Future is een door electronica uiteengereten noiseplaat” (Fiona Fortuin)

9. De Staat live in Rotown 20 februari 2009
“Alleen nog De Staat zelf keert het tij” (Fiona Fortuin)

10. Dormant Carnivore - Promo (demo, eigen beheer)
“Tamelijk progressieve slamming death metal horen, vol rare, loodzware riffs, gurgelzang en verassende wendingen” (Jona Rovers)


De lijstjes:

JONA ROVERS DRAAIT:

Criminal - White Hell (album, Massacre Records)
Zonder al te veel opzien gebaard te hebben in de scene is dit toch alweer het zevende studioalbum van deze Chileense band. Met een half oog heb ik altijd hun releases in de gaten gehouden, omdat Criminal zelden meer dan aardige plaatjes maakte. Maar deze ‘White Hell’ verdient meer dan een terloopse blik. Wat een retestrakke CD hebben ze gemaakt! Met hun spitse iets meer thrash dan death metal nummers snijden ze je trommelvlies in kleine, gelijke partjes om vervolgens venijnig in je oor te brullen. Na de standaard krappe halfuurtjes ook wel weer eens leuk om een CD met een speelduur van vijftig minuten te horen. Tijd voor erkenning.

Dormant Carnivore - Promo (demo, eigen beheer)

Het klinkt als een slechte horror-parodie op ‘Sleeping Beauty’, maar hoewel dat best een vermakelijke film op zou kunnen leveren betreft het hier een brute Russische death metalband. Begonnen als eenmansproject is Dormant Carnivore in 2007 uitgebreid tot een heuse groep, en laten ze op deze drie nummers tamelijk progressieve slamming death metal horen, vol rare, loodzware riffs, gurgelzang en verassende wendingen. Denk aan Wormed met Malignancy; leuk!

Gorevent & Embryonic Depravity - Malignant Opus Of Inherited Depravities (split, Sevared Records)
Ik kan hier van alles over zeggen, maar het treffender verwoorden dan dit lukt me nooit:
“Brand new split CD from 2 of the most brutal guttural death metal bands around today. Japan vs. the United Kingdom. Fucking Sick Guttural Blasting Slamming Madness”. Aight!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

D.M. Stith - Heavy Ghost (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Wat een wereldalbum. Deze jongen gaat groot worden, en snel ook. Er moet dit jaar nog wel heel veel goeds uit komen, wil deze niet mijn eindejaarslijst halen. Ergens in een wereld tussen Antony en Patrick Watson zet David zijn kampement op. Elke luisterbeurt brengt weer nieuwe ideeën en emoties aan de oppervlakte. Prachtig intens! Als cadeautje en extra overredingsargument heb ik mijn sessie met David alvast op 3VOOR12TV gezet. Geniet er van.
 
Staff Benda Bilili - Tres Tres Fort (Crammed Disc/Coast To Coast)
Staff Benda Bilili is een groep door polio gehandicapte zwervers uit Kinshasa, Congo. Veel belangrijker: ze hebben een geweldig aanstekelijke plaat gemaakt. Tres Tres Fort zit zo vol energie en plezier, maar ook scherpe hooks en dwingende ritmes. Je T'aime is als een soort afrorave die zo nog een uur langer door mag gaan. 

Dan Auerbach - Keep It Hid (CoOp/V2)
De zingende helft van The Black Keys heeft een geweldig soloalbum gemaakt. Geen afdankertjes of nummers die net niet bij zijn band paste. Keep It Hid is een coherente bluesrockplaat. Dan smeekt, kermt en brult over de meest smakelijke en rauwe gitaargeluiden die je kunt wensen. Niet enkel op effect, maar ook ingehouden. Prachtige liedjes om nog maanden van te genieten.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

La Roux – Quicksand (single, Kitsune)

Ze is 20, heeft rood haar en komt uit Engeland. Met haar single Quicksand gaat ze de strijd aan met Little Boots wat betreft de leukste electropopsingle van het jaar. Wat nou depressie?

2562 – Embrace/Hijack (single, 3024)
In de clubs wordt ie al een tijdje gedraaid, deze absolute klapper van Dave Huismans op het label van Martyn (die andere jongen met die postcode). Hij mengde zijn dubstep altijd al met techno invloeden, maar nog niet eerder slaagde hij erin de drive van de vierkwartsmaat zo mooi te vangen als op Hijack.

Gang Gang Dance live @ Paradiso 13 februari 2009
Er hing een mooi soort spanning in de lucht bij Gang Gang Dance vrijdagavond laat, maar dat dat zou leiden tot de vernietiging van al hun instrumenten, zal niemand verwacht hebben. Een brand in de opslagruimte van Paradiso werd de band fataal, maar gelukkig waren wij nog getuige van een hard, vreemd maar ook dansbaar optreden van een van de meest eigenzinnige bands van Amerika. Zij is eng, trouwens, maar wel goed eng.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Gang Gang Dance live @ Paradiso 13 februari 2009
Vorig jaar haalde het album van Gang Gang Dance al mijn jaarlijstje, dit concert was ook erg goed, een van de beste dingen die ik dit jaar live heb gezien. In het begin moest ik wat wennen aan het gothische voorkomen van de frontvrouw. Maar het concert werd als maar beter en ik wende steeds meer aan haar. Subtiel, gelaagd en dansbaar. En wat zonde van de apparatuur!
 
Staff Benda Bilili - Très Très Fort (Crammed Discs/Coast To Coast)
Na heel veel tegenslag hebben deze gehandicapte straatmuzikanten een album gemaakt dat wel eens de wereldmuziekverrasing van 2009 kan worden. Muzikaal, zomers en eigenzinnig. Massive Attack, Damon Albarn, De La Soul en collega Erik Zwennes zijn al fan; het lijkt me sterk als er niet veel meer bijkomen.
Nieuwsgierig? Kijk lees of luister.
 
DM Stith - Heavy Ghost (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

Ooit dacht ik dat Antony het niet bij het grote publiek zou gaan maken omdat hij te excentriek was...
Deze fout gaat ik nu dus niet meer maken. DM Stith wordt een grote ster. Waarom? Als je een plaat maakt die eigenlijk te vol en te groots is, tegen de pathos aanhangt maar toch zo intiem en persoonlijk klinkt heb je veel in je mars. Voor fans van Patrick Watson, Jeff Buckley en Antony zeg maar. Ontroerend en vervreemdend tegelijkertijd. Luister ook naar de mooie sessie die onze collega's van Dwars met hem opnamen.


RENEE HARTOG DRAAIT:

Roosbeef, live@Ekko, 14 februari

Roosbeef heeft een ‘teringtyfushekel’ aan Valentijnsdag. Zo, dat het even duidelijk is.... Jaja. dat vertelde ze aan een meer dan uitverkocht Ekko, om vervolgens het hilarische ‘Bouwvakkers’ in te zetten. Roosbeef blijft leuk, hoe vaak je haar die liedjes ook al hebt horen zingen. Briljante teksten. Ik vind Valentijnsdag ook echt heeeel stom, maar dit jaar was’t best goed te doen….

Dan Auerbach – Keep it Hid (CoOp/V2)

Dan Auerbach klinkt als een oude man, in de goede zin van het woord, en ik hou wel van 'ouwe mannenmuziek'. Het doet er dan ook niet toe dat Dan Auerbach helemaal geen oude man is, maar misschien wel dat hij de ene helft is van The Black Keys. Een bijzondere plaat vind ik dit; mooie, rauwe liedjes die je mee terug nemen in de tijd, ergens richting de jaren zeventig en soms nog verder…En ook al was ik er helemaal nog niet in de seventies, krijg ik toch haast heimwee naar 'toen'. Heel fijn om naar te luisteren.

Stuurbaard Bakkebaard - L’Amour (PIAS)
Eerst dacht ik ‘he, wat is dit’ toen ik de nieuwe plaat van Stuurbaard Bakkebaard hoorde. Vervolgens dacht ik ‘mwoah’. Maar nu ik L’Amour wat vaker heb gehoord, vind ik em steeds leuker. Dj/producer DNA (ex-Urban Dance Squad) is tegenwoordig ook lid van de Stuurbaard Bakkebaard Club en dat klinkt als vuige en scheurende gitaren versus beats en scratches. Dat is cool. En op een vreemdsoortige manier prettig ofzo.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

Bijlmer Style Presenteert - Ondergronds Koninkrijk (Download)
Wegens het part-time vertoeven op de 101.TV redactie moest ik dit luisteren van collega Dret, die zelf ook verschijnt op de compilatie.
Alweer deel 3 van de Bijlmer Style presenteert reeks, werd me verteld.
Agressie, heftige disses en metaforen maken deze compilatie tot iets wat met recht ondergronds koninkrijk genoemd mag worden. Alleen is het mij net iets te heftig allemaal, hoewel Steen een leuke verse dropt op de track Vieze meid van Kiddo Cee.

Redman - Whut? Thee Album (Def Jam/Universal)
Lekker, onder het koken terwijl de vrouw van huis was even met volume op 11 van ouderwetse P-Funk-Hiphop genieten, althans, tot de buurman aanbelde of het iets zachter kon....ach, tracks als Time 4 Sum Aktion mogen niet op laag volume gedraaid worden.

Disrupt - The Bass Has Left The Building (Jahtari/Painted Dog)
Leukleuk, nintendodance, ook wat dubby...ik luister hier liever naar dan de wat hardere stijlgenoot (mag ik dat zo noemen) Horse The Band, die toch wel wat harder zijn, misschien daarom ook het label Nintendocore meekrijgen...
Maar Disrupt, nogmaals, leuk om bij te tikken.....pliep-boink-8bit


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Gang Gang Dance live in Paradiso 13 februari 2009
Erg voor de band, een geluk voor hen die erbij waren. Een dag na het optreden heeft een brand(je) in de opslagruimte van Paradiso de apparatuur van Gang Gang Dance verwoest. Onvervangbare apparatuur, waardoor ze de tour hebben moeten cancellen. En dat terwijl Paradiso pas de start ervan was. Het maakt het toch al mooie optreden nog bijzonderder. Gang Gang Dance weet een geheel eigen, transcendentale danswereld te scheppen.

These Are Powers - All Aboard Future (Dead Oceans/Konkurrent)
These Are Powers weten live, zij het met net iets andere middelen, eenzelfde soort sfeer neer te zetten als Gang Gang Dance. Wat ze dan ook weer goed op album weten over te brengen. Iets met een cirkel en rond ja. All Aboard Future is een door electronica uiteengereten noiseplaat.

De Staat live in Rotown 20 februari 2009
Van de klif afgedonderd
Een rots voor je willen zijn
Maar al door de golven meegenomen
Alleen nog De Staat zelf keert het tij


Ron van der Sterren

The Global Song, gezongen door Johan (live in my living room)
Oude vriend op bezoek. Ooit deden we samen een studie en richtten we een 'schoolband' op. Het lijflied was de global song. Vandaag is hij aangekomen. Hij heeft zijn laptop mee. Ik heb geoefend: "global global global!". Dit weekend gaan we hem opnemen. En dan? Dromen mag altijd toch :)

Stuurbaard Bakkebaard - L'Amour (PIAS)
Ja! Groei!!! Ik was al fan bij de eerste, bleef dat bij de tweede, werd een beetje aan het twijfelen gebracht bij nummer drie. Niet omdat het niet goed was, wel omdat ik er al twee van dat soort muziek had. Nu is er een nieuwe, een echte nieuwe. Met herkenbare bakkebaarden, maar wel duidelijk gerestyled naar huidige standaard. Veel nieuws raars waar ik misschien nog aan moet wennen, maar me wel weer aan het luisteren heeft gezet!

DM Stith - Heavy Ghost (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ik draaide hem eerder al "te vroeg", want te ver voor de releasedatum. Maar zoals dat gaat met liefde, als het er is, hou je het niet meer tegen. Maar nu mag het van de daken geschreeuwd: DM Stith, check IT!! Want maandag komt ie uit en nu staat hij op de Luisterpaal.


BART SNOEREN DRAAIT:

Roosbeef, live@Ekko, 14 februari
Hate it or love it zegt men. Ik ben geen groot fan, maar haat het al helemaal niet. Haar nieuwe single Te Heet Gewassen bleef echter wel heel lang in mijn hoofd hangen na afloop. En dan doe je toch iets goed!

LA Roux - Quicksand (EP, Kitsune)
Hype van het moment, en terecht! Dit gaat een grote naam worden, let maar op!

MSTRKRFT - 1000 cigarettes, albumtrack van het nieuwe album Fist Of God (release half maart)

MSTRKRFT gaat nu definitief doorbreken als de AC/DC van de Electro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12