De beste dj-sets van 2009: Thomas Martojo (Dekmantel) kiest Westcoast sound of Holland

“I-F is al het kopstuk van de electroscene, maar ik zou hem zo adopteren”

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Thomas Martojo over I-F: “Het liefst nodigen we hem weer uit, en dan in de grote zaal van Paradiso.”

“I-F is al het kopstuk van de electroscene, maar ik zou hem zo adopteren”

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.

Dekmantel organiseert reeds twee jaar feesten. Die lopen zo goed dat het collectief het tijd vond voor de volgende twee stappen: een boekingsbureau en een label. De eerste release op het gelijknamige label was meteen een langspeler van het nog relatief onbekende Juju & Jordash. Van die plaat is de tweede persing inmiddels uitverkocht, het aantal verkochte exemplaren ligt nu om en nabij de duizend, vertelt Dekmantel oprichter Thomas Martojo. “De release is heel goed opgepakt, precies zoals we wensten.”

Voor 2010 staat de helft van de plannen nog in de steigers. Maar dat er weer iets nieuws zal verschijnen, is zo goed als duidelijk. “Drie jaar lang hebben we kwaliteitshouse gepusht. We hoeven niet meer te schoppen of op te boksen tegen de rest. We hebben tijd en zin om nu de randjes van de techno aan bod te laten komen en ons te verbreden. Misschien dat we wel een nieuwe plek uitkiezen voor disco en diepe techno. Maar hoe en waar, is nog de vraag.” 

Op 3VOOR12
Westcoast sound of Holland @ ADE 2009
I-F stond er deze avond ook, ik vind hem fenomenaal. Op Lowlands moest ik na hem draaien in de X-Ray. Hij speelde de tent kapot. Ook heeft hij een keer op onze Dekmantel avond in Paradiso gestaan, toen in de bovenzaal. Maar het liefst nodigen we hem weer uit, en dan in de grote zaal. Hij draait heel breed, maar toch herkenbaar. Hij is al het kopstuk van de electroscene, maar als ik de kans kreeg zou ik hem zo adopteren.”

Vrije keuze
Jeff Mills @ Awakenings 28-11-2009

“Een minuut voordat Jeff Mills begon, kwam ik binnen. Ik was daar speciaal voor hem. De dj is resoluut van stijl gewisseld. Twee uur lang heeft hij gestoorde science-fiction techno op het publiek afgevuurd. Iedereen stond stil, de tribune puilde uit. Ik vond hem altijd al wel goed, maar wat Mills nu doet is nog zoveel beter. Waarschijnlijk was 85 % van het materiaal dat hij draaide van hemzelf, dingen die nooit zijn uitgebracht. Mijn grootste droom is hem ooit op mijn eigen feest te hebben staan.”

Eigen set
Thomas Martojo @ Dekmantel Studio 80 9-10-2009
“Het is nu ongeveer een jaar dat het altijd druk is in Studio 80, ongeacht de avond. Wij hebben ook onze eigen avond daar, dat maakt het voor ons soms wel moeilijk. We willen graag minder gangbare artiesten programmeren. Daarom is voor ons het kleine zaaltje achterin ook fijn. Als er 150 man staan, is het al aardig vol. Jus-Ed was onze speciale gast in de grote zaal, achterin deed ik een set van 4 uur. Dan heb je zolang de tijd. Ik dacht niet teveel na, maar ben vooral op mijn intuïtie gaan draaien. Dat pakte heel goed uit. Ik heb weinig disco gedraaid en ontdekte dat strikte techno voor de afwisseling ook weer erg leuk is om te draaien.”