De beste dj-sets van 2009: Maarten van Beusekom kiest Adam Beyer & Joel Mull @ Awakenings

"Het gebeurt zelden dat zo weinig mensen voortijdig weggaan om de trein te halen"

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Oke, op een uitzondering na. Awakeningsboeker Maarten van Beusekom over zijn favoriet. "Mensen bleven schreeuwen dat we door moest gaan."

"Het gebeurt zelden dat zo weinig mensen voortijdig weggaan om de trein te halen"

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.

Dit jaar breidde het Awakenings festival uit van vijf naar zes areas. Sinds jaar en dag hét technofestival besloot een uitstapje te maken, naar house. Al jaren liep de organisatie met het idee rond, maar door 'niet zulk goed gras' op dat deel van het terrein was uitbreiden tot de editie van 2009 niet mogelijk. "En de stroming is bij een te klein publiek populair om artiesten als Ame & Dixon voor een grotere tent te programmeren", vertelt boeker Maarten van Beusekom. "Het klinkt misschien niet heel spannend, maar voor ons was de komst van de nieuwe tent dat wel. Zou er wel publiek komen, of werd het een kijktent? Maar de tent was afgeladen en de sfeer goed." Wellicht dankzij de iets minder ruige beats, is het gras weinig kwaad gedaan. Volgend jaar komt de area terug.


Op 3VOOR12
Adam Beyer & Joel Mull DJ-set @ Awakenings 12-04-2009
"Met Pasen hadden we drie avonden achter elkaar iets speciaals neergezet. Op 10 april een 10 jaar Japan Special, de elfde stond in het teken van de periode 1997-2001 en op de afsluitavond draaiden alle dj's back to back. Deze set van Adam Beyer en Joel Mull is van de laatste avond. Ze waren de perfecte afsluiters van het Paasweekeinde. Met de ene na de andere plaat wisten ze iedereen te pakken. Om 7.15 uur de volgende morgen gingen de lichten aan, toen zag je dat de hele ruimte nog bijna vol stond, tot aan de tribunes toe. Het gebeurt zelden dat zo weinig mensen voortijdig weggaan om de trein te halen. Mensen schreeuwden dat we door moest gaan. Adam Beyer draait al bijna tien jaar voor Awakenings, hij weet precies hoe hij mensen moet raken. De back to back met Joel was een grappige. Er werd met handdoeken gegooid, champagne gedronken en grappen gemaakt. Na drie dagen was ik kapot, maar na deze set zat ik weer vol energie."


Vrije keuze
2000 & One en Joris Voorn b2b in Womb, Tokyo, 28-9-2009
"Met de Awakenings crew gingen we afgelopen zomer naar Tokyo op vakantie, maar we waren er deels ook wel voor werk. Tijdens ons verblijf was het Wire festival, in een stadion waar ongeveer 20.000 Japanners op afkomen. 2000 And One en Joris Voorn draaiden daar. Die dag deed elk een solo set, maar de avond daarvoor deden ze een back to back in de Womb, dé technotent van Tokyo. Eigenlijk waren we wat moe, maar zoiets wil je toch niet missen. Het was een set van drie uur, we hebben hem helemaal gehoord. De muziek, de ambiance en de mensen maakten van deze set de beste van dit jaar. Joris, die in Japan onwijs populair is, werkt al lang met een laptop, maar ik geloof dat het voor 2000 And One de eerste keer was. Die werden aan elkaar gesloten, samen met controllers om live de tracks te bewerken. Het was geweldig om te zien hoe iedereen zo uit hun naad ging op de Hollanders. In Nederland zie je mensen vaak in groepjes dansen, of nog wel eens met elkaar kletsen. In Tokyo dansen ze veel meer alleen, iedereen gaat er individueel vol gas in. De ogen dicht en bij elke break wordt er geschreeuwd. Toch ontstaat ook zo nog een gevoel van saamhorigheid."