De beste dj-sets van 2009: Joost van Bellen kiest Das Glow

"Zijn producties hebben een gekte in zich. Ze werken als een delirium"

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf. Joost van Bellen over vondeling Das Glow: "Ik testte hem eens door iets in het Russisch te vragen, maar daar verstond hij niets van."

"Zijn producties hebben een gekte in zich. Ze werken als een delirium"

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.


Dit jaar vierde Joost van Bellen zijn 25-jarig jubileum, dat deed hij met een groots Rock ’n Rave circus waarmee hij door het hele land trok. “Dat ging op zich hartstikke goed”, vertelt hij. Maar al om al is het voor de dj een –in zijn woorden- kutjaar geweest. “Ik ben mensen verloren, dat heeft er ingehakt. En er heerste over het algemeen een negatieve sfeer. Mensen leefden in onzekerheid, raakten hun baan kwijt.” 

Hij hoopt dat 2010 het jaar van bezinning wordt. “Dat we terug naar de basis gaan. Zelf wil ik dat ook.” Zo vertelt hij dat zijn feest Rauw gaat veranderen. “Ik ben dit jaar misschien te veel met andere dingen bezig geweest. Ik wil weer helemaal voor Rauw gaan, we gaan het feest reorganiseren.” 


Op 3VOOR12
Das Glow pre-set @ Rauw 2009
“Das Glow is een bijzondere jongen. Zijn producties hebben een gekte in zich. Ze werken als een delirium. Twee weekenden heeft hij op Rauw gestaan, in februari en september. Hij draait nog veel breder, van obscure techno tot Kuduro, en neemt veel risico. Dat maakt hem heel onvoorspelbaar. Er is weinig over hem bekend, in zijn bio staat dat hij een Russische vondeling is, opgegroeid door monniken die sieraden maken. In een reis naar Parijs vanwege een beurs heeft hij asiel aangevraagd in de Franse hoofdstad. Als ik hem was, zou ik die biografie houden, maar er is geloof ik weinig van waar. Hij doet er althans vaag over. Ik testte hem eens door iets in het Russisch te vragen, natuurlijk van tevoren op geoefend. Maar dat verstond hij niet.”

Vrije keuze
Todd Terry @ OWAP 2009
“Tot mijn verbazing staat de set van Todd Terry wel op 3VOOR12. Nooit gedacht, hij geeft zijn sets nooit vrij. Dat zegt wel iets over de avond. Met lood in mijn schoenen ging ik naar de Melkweg. Het zou weer zo’n ‘oude koeien uit de sloot’-avond worden. Daar ben ik niet tegen, maar na het Roxy feest en het oud Hollands Acid feest had ik zoiets van ‘daar gaan we weer’. Maar ik kwam binnen en er heerste een prettige stemming. Het publiek was gelukkig een stuk jonger dan verwacht en Todd Terry draaide de sterren van de hemel. Zijn bijnaam is God. Todd=God. Je hoort toch wel eens dat housemuziek je tot religieuze hoogtes kan brengen? Nu wil ik niet zeggen dat ik God zag, maar hij was wel dichtbij. Zijn set stond als een huis, met een non-stop te gekke groove. Todd Terry kan een Nubische  ijskoning zijn. Maar hij stapte later op me af met een grijns van oor tot oor.”

Eigen set
geen
“Ik kan me helemaal vinden in de tweet van Karl Lagerfeld eerder deze maand. Daarin schreef hij: ‘I'm never content with what I do. I live in a sort of permanent dissatisfaction. I think that's the secret to doing things well’. Ik ben nooit tevreden over mijn sets. De paar goede van dit jaar waren op housefestivals, waar ik niet edgy kan draaien, maar wel het meeste succes heb.  In mijn sets op Rauw zoek ik de grenzen op, die zijn nooit goed genoeg. Ik weet dat perfectie niet bestaat, maar ik streef er wel naar.  Een set is pas echt goed, als ik op het niveau ben van de allerbeste. Maar dat lukt me nooit. Ze zijn prima, maar een muziekkenner valt er niet flauw door. Wil ik dat laten gebeuren, moet ik er meer tijd aan besteden. Ik ben druk geweest met muziek voor modeshows, feesten organiseren, het opzetten van mijn Rock ’n Rave show. Dat waren wel ultieme circusavonden; het was totaaltheater met toeters en bellen. En dat is ook wat Joost van Bellen is, het is meer dan alleen draaien. Toch is mijn Grote Streven in 2010 om aan het einde van het jaar wel de allerbeste mix van mezelf in het archief te kunnen vinden.”