De beste dj-sets van 2009: 2000 And One kiest Joris Voorn

"Eigenlijk was het een broekzakset"

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. 2000 & One over Joris Voorn: "Hij is goed in Traktor, hoe hij van bestaande tracks in zijn set geheel eigen versies maakt."

"Eigenlijk was het een broekzakset"

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.

Hij is zeker tevreden over zijn album Heritage dat dit jaar uitkwam. Maar wanneer Dylan Hermelijn aka 2000 And One vertelt over het afgelopen jaar, dan heeft hij het niet over zíjn 2009, maar dat van zijn stal: zijn label Planet Gong en haar sublabels. "Ik niet alleen, maar ook Boris Werner, Anton Pieete, Lauhaus, Makcim en alle andere gasten zijn een stapje verder gekomen. Het voelt alsof we het met zijn allen hebben gedaan. Daarom is dit ook zo'n goed jaar geweest, we hebben ons als een collectief gepresenteerd."

In 2010 hoopt hij met zijn collectief verder de wereld over te trekken. "Dat heb ik altijd gewild. Natuurlijk ook alleen, maar aan het buitenland laten zien we zijn lijkt me geweldig." Ook komt er een mix-album van zijn hand voor Voltt en sinds zijn dj-gig met Joris Voorn afgelopen zomer in Tokyo hebben de twee zoveel aanvragen voor een duo-optreden binnengekregen, dat ze 'er iets groots mee gaan doen'. Wat kan Hermeleijn nog niet precies zeggen.


Op 3VOOR12
Joris Voorn @ Awakenings 28-11-2009

"Eigenlijk was het een broekzakset, Joris gebruikte veel tracks van mijn label. Logischerwijs vond ik het dus een goede set, maar Joris doet meer dan alleen platen draaien. Hij gebruikt nu zo'n anderhalf jaar Traktor. Hij is daar erg goed in, hij maakt geheel eigen versies van bestaande tracks. Heel interessant. Plaatjes draaien is in basis eigenlijk iets statisch, Traktor is daarom een toegevoegde waarde. Niet alleen voor de dj zelf, maar ook voor het publiek."

Vrije keuze
Speedy J en Adam Beyer @ Melkweg, 20-2-2009
"Het is bij toeval dat ik deze avond in de Melkweg belandde. Adam Beyer is een vriend van me. Hij belde me die dag. Dat hij in Amsterdam was voor een optreden. Wist ik veel, ik hou niet altijd evengoed bij wanneer hij in Nederland draait. We zijn de stad in gegaan en 's avonds ging ik mee naar zijn gig. Ik was al lang niet meer naar een stevige technoavond geweest. Naast Adam stond Speedy J er ook, twee technomeesters dus. Ik was onder de indruk. Ik had verwacht het bekende werk te zullen horen, maar het was een energieke avond. Wanneer de situatie het toelaat, beweeg ik me sindsdien in mijn eigen sets ook iets vaker die richting op. Ik heb er weer plezier in."

Eigen set
2000 and One & Bart Skils DJ-set @ Awakenings 02-10-2009
"Een paar optredens dit jaar staken boven de rest uit. Die in Leeds, Rome, mijn back to back met Joris Voorn in Tokyo en mijn back to back met Bart Skils op Awakenings. Een goede set is erg afhankelijk van de feedback uit het publiek. Als ik die niet krijg, kom ik langzaam op gang. Bij deze vier was het vanaf het begin raak. Mensen in Leeds zijn muzikaal goed opgevoed. Ze kennen bijna alles daar, de waardering gaat ver. Het is een extreem publiek dat bovenop de muziek lijkt te zitten. Dat is wel anders in Zwitersland, waar ik vrijdag ben geweest. De mensen daar kijken je urenlang aan, pas bij de laatste 15 minuten van je set gaan ze uit hun dak. Als het dan tijd is om te stoppen, vragen ze je vooral om door te gaan. Ik kom vaker in Zwitserland, het zit in hun cultuur, want ze waarderen je zeker. En die laatste 15 minuten zijn weer zo tof, dat ik het toch leuk vind om daar te draaien."