De beste dj-sets 2009: Daniel Sanchez kiest Olene Kadar

"De Nederlandse boys geef ik voorrang, zij zijn mijn homies"

Fiona Fortuin ,

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Daniel Sanchez over Olene Kadar: "Hij blijft lekker schots en scheef en is wars van trends."

"De Nederlandse boys geef ik voorrang, zij zijn mijn homies"

Het 3VOOR12 archief met dj-sets is op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Ook dit jaar zijn er tal van dj/live-sets aan toegevoegd. Welke zijn nu de beste van 2009? We vroegen het de dj/producers zelf. Er zijn drie sets te kiezen: Eentje die op 3VOOR12 staat, één vrije keuze en de beste set dit jaar van henzelf.

Twee jaar na zijn Bla Bla feesten in Studio 80, startte Daniel Sanchez begin dit jaar het gelijknamige label. "Dat plan is er altijd al geweest, maar ik wilde eerst de feesten stevig verankeren. Daarna zou ik er een label aan koppelen. Januari was het moment. Al zijn we er nog lang niet, het gaat wel super goed. Elke maand komt er een release uit en ik krijg veel feedback van buitenlandse artiesten die ook graag iets op Bla Bla uit willen brengen."

Het liefst wil Sanchez dat Bla Bla een platform is voor Nederlandse artiesten, maar sommige tracks opgestuurd door buitenlandse producers zijn zo goed dat hij die niet kan negeren. Daarom kwam de negende release op zijn label op naam van het Duitse duo Alex Niggemann & Superlounge te staan. Om het toch gescheiden te houden, gaat er vanaf 2010 wat veranderen: Bla Bla blijft er om Nederlanders te pushen, zoals Olene Kadar, Wouter de Moor en Mulder. Er komt een sublabel Be Real voor producers buiten de landsgrenzen. "De Nederlandse boys geef ik voorrang, zij zijn mijn homies."

Het geloof in zijn jongens gaat ver. De labelbass vertelt dat wanneer clubs in het buitenland hem na een succesvolle gig terugvragen, hij graag weer komt op voorwaarde dat hij een paar van zijn artiesten mee mag nemen. "Het mooiste is wanneer zij daar onderdeel van uitmaken, dat ze je op die manier verder kunt helpen." Vandaar ook dat hij in het nieuwe jaar als het even kan elke maand in het buitenland een label showcase wil gaan geven. Dat lijkt hem nog te gaan lukken ook. Voor nu zijn Sonar, Sonne Mond Sterne en Sziget al geboekt.

Niet dat Sanchez zich sinds zijn label niet meer buiten de Bla Bla zone begeeft. "Voor mijn jaarmix 2009 op 3VOOR12 heb ik express geen Bla Bla of eigen releases gebruikt. Ik hou ook nog goed in de gaten wat zich buiten Bla Bla afspeelt. Maar het mooiste is natuurlijk wanneer alles samenkomt, Bla Bla met de rest van de wereld."


Op 3VOOR12
Olene Kadar live @ 5 Days Off 2009
"In Olene Kadar geloof ik sinds hij is begonnen met produceren. Hij is de Nederlandse Aphex Twin, al is hij het laatste jaar wel wat toegankelijker geworden, hij blijft lekker schots en scheef en is wars van trends. Dat raad ik ook iedereen aan: gewoon je eigen ding doen."

Vrije keuze
Mulder live @ Welcome To The Future festival 2009
"Mulder bracht als eerste een track uit op Bla Bla. Die is meteen goed opgepakt, ook internationaal. Mulder liep met zijn hoofd in de wolken. Hij is nog niet zo lang bezig, maar wat hij maakt is supervet. Zijn tracks en sets kennen een stoere, funky sound. In de clubs knalt hij altijd."

Eigen set
Karotte & Daniel Sanchez DJ-set @ Awakenings 12-04-2009
"Karotte en ik zijn goede vrienden, het was niet de eerste keer dat we samen draaiden. Maar de set back to back op Awakenings was wel een speciale. Van begin tot einde ging iedereen loco. We vormen de perfecte combinatie. Karotte is een echte publieksdj. Hij gooit zijn handen in de lucht, zoekt de interactie met de mensen, terwijl ik me concentreer op de techniek. Dat vind ik niet erg. Hij kreeg mij zelfs nog mee in zijn gekte. Op een gegeven moment sprong hij op de dj-booth en trok mij mee omhoog. Dat was mooi, ik ging er in mee. Omdat we zo verschillend zijn, werkt het heel goed. Je hebt geen last van haantjes de voorste."