Case Closed: De 12 beste muzikale twittermomenten van 2009

Lowlands, Buma/Stemra, de dood van Michael Jackson

Atze de Vrieze / @atzedevrieze ,

In de popmuziek bewees Twitter zich dit jaar als een handige en vermakelijke tool. Wie de juiste mensen volgde, was overal het eerst en het best van op de hoogte. De twaalf beste muzikale twittermomenten van 2009.

Lowlands, Buma/Stemra, de dood van Michael Jackson

Laat de sceptici maar kletsen. Op Twitter vertellen mensen elkaar dat ze op het toilet zitten, zeggen ze. Aanhangers van de social media tool weten beter. Wie zijn netwerk organiseert heeft een persoonlijke zoekmachine, waar je niet eens een zoekterm hoeft in te voeren. In de popmuziek bewees Twitter zich dit jaar als een handige en vermakelijke tool. Wie de juiste mensen volgde, was overal het eerst en het best van op de hoogte. Geen echte Case Closed dus, want voorlopig lijkt Twitter een blijvertje. De twaalf beste muzikale twittermomenten van 2009.

12. THX JHN
@johan4all is niet meer. Een van de meest geliefde bands van Nederland vond het mooi geweest. Of eigenlijk vond frontman en brein van de band Jacco de Greeuw dat. Het nieuws werd snel verspreid over Twitter. Melancholische fans hadden nog een paar maanden de tijd om hun verdriet te uiten, en 22 december speelde johan voor het laatst, in Paradiso. Wie te laat of te lui was om kaartjes te kopen kreeg van de aanwezige twitteraars onherroepelijk het gevoel iets te missen. Zo weten zelfs de thuisblijvers dat Johan op de valreep beloond werd met een gouden plaat voor Pergola en dat het laatste liedje dat de band ooit speelde Here was.

11. Twinterview met The Opposites
Twan van The Opposites was zijn stem kwijt, maar 3VOOR12 wilde hem toch bellen over zijn nieuwe album. De oplossing lag voor de hand: een twinterview. @3VOOR12 stelde vragen, @Bigtwee antwoorden, en wie beide volgde kon het gesprek live volgen. Het geeft aan hoe benaderbaar twitterende muzikanten zijn. Zeker rappers, die op Twitter met veel enthousiasme hun reputatie als getrainde one-liner-spuwers hooghouden. "In je tweets moet je net zo hard komen als in je verses", aldus Murda Turk.

10. Job de Wit teruggefloten om Vampire Weekend tweets
Drukdoenerij om belangrijke releases platen is niet nieuw. Van sommige albums wordt zo veel verwacht dat elk risico op een vroeg lek vermeden wordt. Van het nieuwe album van Vampire Weekend (uit in januari) werden geen promo-exemplaren verstuurd, maar journalisten mochten het album horen op een speciale luistersessie. Muziekjournalist @jobdewit wijdde één tweet aan elke track, een hypervroege microrecensie. Al snel kwam het verzoek: of hij zijn tweets wilde verwijderen. 
  
9. Joost van Bellen opgesloten in het toilet
31 mei, een uurtje of 1 's nachts. DJ @joostvanbellen twittert: "Doorknob of toilet fell out, the wrong way. Stuck here 4 over 20 minutes now, nobody can hear me. HELP!" Echt gebeurt, zo claimt hij, al dikte hij het verhaal in de hierop volgende tweets wel een beetje aan. En terecht, want Twitter is ook entertainment. Als er een prijs zou zijn voor de meest vermakelijker twitteraar, dan zou Joost van Bellen op zijn minst genomineerd zijn. @arnecoomans vatte een week twittertainment samen voor 3VOOR12/Amsterdam.

8. Dansen op straat met Dan Deacon
De beste twittermomenten zijn niet altijd groot. Sterker nog: de kleinste zijn vaak het leukst. Neem het optreden van Dan Deacon. De excentrieke Amerikaan speelde voor niet meer dan 500 bezoekers in de grote zaal van Paradiso, maar maakte daar een legendarisch spektakel van. De bezoekers vormden een lange rij tot buiten het podium, de armen om elkaar heen, bezoekers er onderdoor. De foto’s van aanwezigen waren schimmig, maar duidelijk genoeg om velen heel jaloers te maken. 

7. The Gasoline Brothers Tour-hype

Twitter als promotietool voor bands: de Utrechtse band The Gasoline Brothers (@gasolinebrother) creëerde zelfs een hype in het Tour de France peloton door slim in te spelen op de hoge twitterdichtheid bij de sporters. Wielrenner Koos Moerenhout (@kmoerenhout) liet via Twitter weten de muziek van de Utrechters goed te vinden. De band – van huis uit wielerfans – nam ode There It Goes (For Koos) op voor hun fietsheld . Het liedje werd opgepikt door de wielrenner, die een voor een zijn collega’s aanstak en zo The Gasoline Brothers aandacht uit onverwachte hoek bracht.

6. Lil' slippertje van Gregory van der Wiel
Ajax-voetballer @GregoryvdWiel kon niet mee naar Australië voor een oefeninterland van Oranje. De rechtsback had een hersenschudding opgelopen tijden een wedstrijd. Hij vond het zelf ook heel jammer, maar hij kon er ook niets aan doen. Verplichte rust was cruciaal, aldus de clubarts. Van der Wiel verraadde zichzelf door backstage in de Heineken Music Hall op de foto te gaan met hiphopster Lil’ Wayne en die foto vrolijk te versturen. Sindsdien zit er een slotje op de twitteraccount van Van der Wiel. 

5. Secret act Them Crooked Vultures
Amper een noot was er nog te horen van Them Crooked Vultures – de supergroep van Dave Grohl, Josh Homme en John Paul Jones – toen de band 19 augustus in de Melkweg speelde. De kleine hoeveelheid informatie die over de band bekend was, kwam voornamelijk via twitter (@crookedvultures) naar buiten. Onze eigen @ericcorton twitterde dat hij zijn schoen op zou eten als Them Crooked Vultures NIET als surprise act op Lowlands zou spelen. Via Twitter was vervolgens live te volgen dat de rij voor de kaartverkoop bij de Melkweg liep tot op het Leidseplein en dat ’s avonds om 22:00 uur toen de rij weg was gewoon nog tickets beschikbaar waren. Om nog maar te zwijgen over de hysterische tweets van de mensen die bij het concert aanwezig waren. De voorbeeldige microblogcampagne dus.

4. So So Lobi
Die Broodje Bakpao hit, die kon je op Twitter al maanden zien aankomen. Gewoon een kwestie van de juiste rappers volgen. En soms kun je zelfs een complete movement zien ontstaan. Rapper @mc_winne bouwde een paar maanden lang aan een poging om heel de hiphopscene samen te brengen. Het motto – ‘So So Lobi’, oftewel ‘Alleen maar liefde’ – klonk steeds vaker op Twitter, en deze maand was daar het concrete resultaat: een mixtape met tracks van de meest uiteenlopende rappers, van Sticks & Rico tot Kempi, van RBdjan tot Gers Pardoel. So So Lobi is the movement, Twitter een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen.

3. De kwestie Buma/Stemra
Eerder deze maand vertelde Buma/Stemra baas Cees Vervoord dat zijn organisatie overvallen was door de kracht van het internet. Daarmee bedoelde hij vermoedelijk niet alleen vlammende artikelen op Geen Stijl, Nu.nl en 3VOOR12, maar ook de enorme golf van verontwaardiging die over Twitter raasde. De discussie over Buma/Stemra’s omstreden embedlicenties laaide daar het eerste op, en verspreidde zich als een olievlek over de rest van het internet, en uiteindelijk zelfs tot in traditionele media als tv en kranten. Het meest twitterwaardige moment was de persconferentie op het hoofdkantoor van Buma/Stemra. Wie er niet bij was, bleef via Twitter en een stiekeme livestream op de hoogte. Digitale burgerrechtenorganisatie @bitsoffreedom stond voor de deur, maar was niet welkom. Hun vragen belandden via Twitter bij de aanwezige journalisten.

2. Lowlands festival experience
Bij Springsteen op Pinkpop werd veel getwitterd, het hele jaar door stonden mensen met telefoontjes in hun hand bij concerten, maar Lowlands was het absolute hoogtepunt. Stond je je te vervelen bij Them Crooked Vultures? Dan kon je op Twitter zien dat het er bij Buraka Som Sistema heet aan toe ging. Via Twitter hoorden we dat @diorno zenuwachtig was, dat Dave Grohl en Josh Homme backstage rondreden in een minibusje en dat gabber-dj The Darkraver een sensatie was als afsluiter. Van nuchtere analyses tot dronken gebazel, Twitter bood de complete festival experience. We hebben alvast zin in Eurosonic/Noorderslag (#eu10? #ns10?).

1. De dood van Michael Jackson
Er waren mensen die op het toilet bij de Popquiz in Tivoli hoorden dat Michael Jackson dood was. Ja, stiekem twitteren op het toilet is wel degelijk een favoriete bezigheid van veel mensen, maar het hoeft niet altijd over kak te gaan. De dood van Jackson (#MJ) verspreidde zich razendsnel over Twitter, vanaf het moment dat hij afgevoerd werd naar het ziekenhuis tot de definitieve bevestiging door grote mediastations. Tot diep in de nacht zaten mensen aan het nieuws gekluisterd, CNN en Tweetdeck naast elkaar open. En toen het doek voor de King Of Pop eenmaal gevallen is gonsde het nog dagen van de jeugdherinneringen. “Wereldnieuws gebeurde voor je ogen”, aldus @antiroos.

Dank voor de tips: @derique, @vrijmoed, @antiroos, @youngdjef, @passetti, @tonvanhoof, @pindsvin, @diegozer, @tinusg, @hilvarenbeek, @onderinvloed, @krisjelena, @jasper_van_vugt, @upsidedaan, @pac00, @jochemgeerdink, @bentebollmann, @raaphorst, @jack_nl, @diggydex, @pimvandewerken, @sylviawink, @bartnijman, @vanhooft, @brutuzz, @betlem, @ehpo, @danielverlaan, @fred3012, @grauenhaft. Bekijk ook 3VOOR12's Guide to NL Muziek Op Twitter.