Buma Cultuur komt in 2010 met 3 nieuwe evenementen Buma Cultuur komt in 2010 met 3 nieuwe evenementen

Muzikantendag wordt geschrapt

, Fiona Fortuin

Buma Cultuur komt in 2010 met 3 nieuwe evenementen

Muzikantendag wordt geschrapt

Fiona Fortuin ,

Buma Cultuur start vanaf volgend jaar met drie nieuwe evenementen, gericht op Nederlandstalige muziek, r ’n b/hiphop en Multimedia. De stichting is het meest bekend van ADE en Eurosonic/Noorderslag.

Muzikantendag wordt geschrapt

Buma Cultuur start vanaf volgend jaar met drie nieuwe evenementen, gericht op Nederlandstalige muziek, r ’n b/hiphop en Multimedia. De stichting is het meest bekend van ADE en Eurosonic/Noorderslag. Het idee komt van de nieuwe directeur Frank Helmink, die in mei dit jaar aantrad. In zijn eerste beleidsplan presenteert hij zijn plannen.

Bij zijn aantreden kondigde Helmink het eigenlijk al aan: er gaat iets veranderen, Buma Cultuur wil zich breder gaan oriënteren. Hij zegt nu: “Buma Cultuur is er om het Nederlandse muziekrecht te promoten. We willen ervoor zorgen dat dat meer wordt gebruikt, ook in het buitenland. Met ADE en Eurosonic/Noorderslag richten we ons op dance en popmuziek, maar meer genres verdienen onze aandacht.”

De Buma Multimedia Awards- Helmink spreekt nog in werktitels- moet in het najaar van 2010 plaatshebben en is bedoeld om de sector voor toegepaste muziek erkenning te geven. “Dat gaat van muziek voor games tot aan muziek voor films en jingles voor radio en televisie. Deze sector is in Nederland groot en ook in het buitenland krijgen makers meer voet aan de grond. We willen op zo’n dag mensen bij elkaar brengen, zoals op ADE ook gebeurt. Dat  talent en koper elkaar ontmoeten.”

Aan het einde van 2010 moet er ook een tweedaags evenement komen voor r ’n b en hiphop. Helmink heeft een samenwerking met het Urban Culture Podium in Rotterdam voor ogen. Er zijn al gesprekken met de organisatie van UCP en de stad Rotterdam gaande. “Het moet een festival worden waar talentontwikkeling gekoppeld wordt aan een conferentie. Het Urban Culture Podium heeft laten weten graag mee te doen. De koppeling met het podium lijkt mij gevoelsmatig de meest logische. Zij focussen zich ook op het genre.  Daarbij is groei in Rotterdam mogelijk.” 

Want zegt Helmink, deze evenementen hebben de tijd nodig om te groeien. “Je begint niet meteen groot, ADE en Noorderslag/ Eurosonic hebben ook de tijd nodig gehad om uit te groeien tot gevestigde conferenties. Het zal niet eenmalig zijn, de festivals gaan een traject in.”   

Met het meerdaagse evenement voor Nederlandstalige muziek wil Buma Cultuur ergens in de provincie Brabant een plek bieden voor gearriveerde artiesten en nieuw talent en de industrie in het algemeen in dat genre. Showcases moeten het nieuwe talent presenteren, gedacht wordt om af te sluiten met een festival.

De nieuwe evenementenkalender van Buma Cultuur brengen ook een hogere kostenplaatje met zich mee. “De ambities zie je terug in de begroting, maar het is niet zo dat door de nieuwe plannen we tweemaal zoveel geld nodig hebben. We zijn efficiënt te werk gegaan.” Wel is besloten om de stekker uit Muzikantendag te trekken. “We denken er nog wel over na om de dag in een andere vorm te gieten, bijvoorbeeld een Muzikantendag On Tour. Maar daar zijn we nog niet helemaal uit.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12