Ziggi houdt reggae fris Ziggi houdt reggae fris

“Alle Jamaicaanse reggaesterren willen naar Europa”

Ziggi houdt reggae fris

“Alle Jamaicaanse reggaesterren willen naar Europa”

Met zijn tweede album In Transit en zijn nieuwe labeldeal bij VP/Greensleeves zet Ziggi een goede stap op weg naar de internationale top. En dus spreekt hij de pers in een hotel op Schiphol. "Je spreekt nu met een internationale artiest die straks weer terug gaat naar Rotterdam."

“Alle Jamaicaanse reggaesterren willen naar Europa”

Hotels op Schiphol zijn bekend decor voor haastige zakenlui en sterartiesten die voor interviewdagen van het ene naar het andere land doorjakkeren. Niet voor Nederlandse muzikanten. Reggaezanger Ziggi woont gewoon in Nederland, maar hij voelt zich internationaal genoeg om op de luchthaven af te spreken. Met zijn tweede album In Transit, dat deze maand uitkomt, hoopt de Rotterdamse Antilliaan dan ook definitief aansluiting te vinden bij de internationale top. Hij is hard op weg: met name in de grote Duitse scene is hij een graag geziene gast en deze maand werd hij als eerste niet-Jamaicaan getekend op het toonaangevende label VP/Greensleeves.

Mensen kennen, daar draait het om als je wilt slagen in de reggae. Ziggi slaagde erin de Jamaicaanse ster Anthony B te strikken voor zijn album. “De reggaewereld is klein”, vertelt Ziggi. “In Jamaica hoef je niet eens afspraken te hebben om bij artiesten over de vloer te komen. De meesten kom je gewoon tegen. Overal zijn studiootjes, Jamaica leeft van de muziek! Maar het is nog veel beter als mensen jou ook kennen en weten dat je goed bezig bent. Veel Jamaicaanse artiesten willen eigenlijk in Europa zijn, zeker met de festivals. Een beperkte groep komt elke zomer over om al het geld op te halen. Daar proberen wij gebruik van te maken. We overdrijven niet, maar vertellen wel wat mijn status in Europa is.”

De sound van Ziggi’s nieuwe album sluit aan bij het hedendaagse geluid. Want wie denkt dat reggae al veertig jaar hetzelfde is, heeft het mis. “Ik wil geen reggae maken zoals Bob Marley en Burning Spear”, zegt Ziggi. “Ik gebruik de basis, de echtheid van die muziek, en daar probeer ik een modern tintje aan te geven. Bijna alle grote reggaehits van de laatste jaren vermengen verschillende stijlen. Je maakt een reggae riddim en laat bijvoorbeeld een hiphopproducer er een beat onder zetten. Zo hou je het fris.”

Belangrijk zetje in de rug kwam van Gentleman, een populaire Duitser, die zelfs in Nederland de Heineken Music Hall vol trekt. Ziggi tourde als zijn voorprogramma. Duitsland is gek op reggae, dus het is een belangrijk land voor Ziggi. Zijn meest opvallende tourherinnering komt dan ook niet toevallig uit dat land. “We speelden als afsluiter op een festival. Het was al avond en we moesten over een hoge heuvel om bij het podium te komen. Mijn achtergrondzangeres had alle moeite om met haar slippers naar boven te klimmen. Toen ze aan de afdaling begon, ging het mis. Ze viel en viel en onderaan de berg hoorden we krak. Haar enkelbot stak bijna naar buiten. We waren in shock en moesten een half uur later al spelen. We hebben uiteindelijk opgetreden met één zangeres. Het werd de beste show die we ooit in Duitsland gedaan hebben!”

Ziggi’s album In Transit komt 22 september uit op Rock ‘n Vibes/PIAS. 3VOOR12 nam een exclusieve showcase op met Ziggi, die vanaf 20 september elke dag om 19:00 uur wordt uitgezonden op 3VOOR12TV/CENTRAL.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12