TV On The Radio gelooft weer in de toekomst TV On The Radio gelooft weer in de toekomst

“Het onbekende is een opwindend vooruitzicht, vroeger was ik er bang voor”

TV On The Radio gelooft weer in de toekomst

“Het onbekende is een opwindend vooruitzicht, vroeger was ik er bang voor”

Het nieuwe, derde album van TV on the Radio klinkt opvallend luchtig. Met een beetje fantasie kun je op sommige nummers zelfs dansen. Wat is er gebeurd in de wereld van TV on the Radio? "Er zijn de afgelopen tijd veel dingen gebeurd die van Dear Science, een veel donkerder album hadden kunnen maken."

“Het onbekende is een opwindend vooruitzicht, vroeger was ik er bang voor”

“Stel je voor: je valt van een gigantisch hoge rots. Je gilt heel hard, want je bent bang. Op een gegeven moment ben je uitgeschreeuwd, maar je valt nog steeds. En dus begin je opnieuw te gillen. De derde schreeuw heeft al wat minder kracht, de vijfde schreeuw wordt naar alle waarschijnlijkheid een lach. Je denkt: goh, de Apocalyps is een stuk langzamer en vriendelijker dan ik hem me had voorgesteld.” Met deze wonderlijke beeldspraak legt zanger Tunde Adebimpe uit waarom het derde album Dear Science, van zijn groep TV On The Radio toch zoveel lichter klinkt dan de eerste twee.

TV On The Radio is een vreemde band. De band uit Brooklyn, New York bestaat uit vier zwarte muzikanten en de blanke multi-instrumentalist David Sitek. De groep brak in undergroundkringen door met de donkere, experimentele albums Desperate Youth, Blood Thirsty Babes (2004) en Return to Cookie Mountain (2006). Moeilijke, vooruitstrevende albums, die een unieke mengeling lieten horen van dreigende postpunk, elektronica en typische zwarte vocalen. David Bowie herkende iets van zijn eigen identiteit in de band en leende zijn stem aan het tweede album. TV On The Radio-lid David Sitek werkte eerder dit jaar met Hollywood-actice Scarlett Johansson, die een album met Tom Waits-covers opnam dat zelfs goedkeuring kreeg van de meester zelf.

Op Dear Science, dat deze maand verschijnt, is ruimte voor speelse disco-elementen en een aanstekelijke nieuwe energie. Single Golden Age is zelfs ronduit euforisch. “We hebben ons voorgenomen veel plezier te beleven aan het maken van dit album”, beaamt Adebimpe. “We wilden muziek maken die wij op een dansvloer zouden willen horen. Er zit veel licht in de plaat, al is de inhoud nog steeds vrij zwaar. Er zijn de afgelopen tijd veel dingen gebeurd die van Dear Science, een veel donkerder album hadden kunnen maken. Maar uiteindelijk bepaal je zelf of je een situatie als goed of slecht beschouwt.”

Dat is een dappere uitspraak, gezien de gebeurtenissen die hem begin dit jaar overkwamen en die een grote rol speelden in het creatieve proces. Binnen drie dagen overleden twee mensen die hem na aan het hart gingen. “De een was 33, net zo oud als ik. De ander 35. Deze mensen zijn belangrijk geweest bij het bepalen waar ik als artiest naartoe wilde. Door die vreselijke gebeurtenissen ben ik me gaan realiseren hoe gelukkig ik ben met de mensen die ik op het moment om me heen heb. Ik ben gelukkig met het feit dat ze er voor me zijn op het moment dat ik ze nodig heb. Ik ben gelukkig met het feit dat we onze kunst kunnen maken. Dat mensen het ook nog willen horen, is de kers op de taart. Als hetzelfde me vier jaar geleden was overkomen, was ik zonder twijfel in een depressie terecht gekomen. Waarschijnlijk had ik zelfs overhaaste beslissingen genomen over de vraag of ik nog wel op deze planeet wilde zijn. Ik realiseerde me niet dat het mogelijk is om situaties van een afstand te bekijken en te analyseren. Voorheen dacht ik dat de ondraaglijke situatie voor altijd zou blijven, maar inmiddels weet ik dat dat niet zo is. Het onbekende is altijd een opwindend vooruitzicht, vroeger was ik er bang voor.”

Die verandering loopt in de pas met de sfeer in thuisstad New York. Niet toevallig werd TV On The Radio opgericht in de periode vlak na 11 september 2001. New York was in shock en zag even geen licht meer door de rookwolken. Maar sinds die dag is in de stad geen bom meer ontploft. “Voor Dave (Sitek, AdV) was 9-11 het moment dat we besloten onze banenjacht te staken. Stel je voor: de glasscherven dringen je lichaam binnen en jij bent bezig een map in de juiste kast op te bergen. Ik herinner me dat iemand vlak naar 9-11 in een speech zei: ‘Welkom in de rest van de wereld’. En zo is het ook: overal ter wereld leven mensen continu met de angst dat er elk moment iets vreselijks kan gebeuren. Dat is de wereld. Ik heb het gevoel dat New York inmiddels gewend is aan een bepaald soort dreiging. 9-11 was ook het moment dat het gordijn open ging en George Bush overal ter wereld zijn dansje deed. Ik kijk er in elk geval erg naar uit dat daar een einde aan komt.”

Dear Science, van TV On The Radio komt uit op 4AD/V2. 3VOOR12 zendt vanaf zaterdag 4 oktober elke dag om 19:00 uur een exclusief optreden van de band uit op 3VOOR12TV/CENTRAL. TV On The Radio speelt op 3 december in de Melkweg (Amsterdam) en op 6 december op Bazar Curieux (Rotterdam).
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12