Optreden Neurosis na anderhalf jaar online Optreden Neurosis na anderhalf jaar online

Walter Hoeijmakers: “Opnames werden keer op keer afgekeurd”

Optreden Neurosis na anderhalf jaar online

Walter Hoeijmakers: “Opnames werden keer op keer afgekeurd”

Neurosis staat niet bekend als de gemakkelijkste band wat betreft opnames. Walter Hoeijmakers van Roadburn kreeg toch de toestemming van Neurosis om hun optreden voor een 3VOOR12-webcast te gebruiken. Maar het perfectionisme van de mannen zorgde voor anderhalf jaar tussen concert en uiteindelijke opname. Hoeijmakers: “Ze hebben een bijzonder eigen idee over hoe hun opnames moeten klinken.”

Walter Hoeijmakers: “Opnames werden keer op keer afgekeurd”

Als de grote mannen achter Roadburn waren Walter Hoeijmakers en Jurgen van den Brand al ontzettend trots dat zij Neurosis wisten te regelen voor hun festival in 2007. Dat ze ook nog toestemming kregen om opnames te gebruiken voor een webcast, was de kers op de taart. De webcast staat nu anderhalf jaar later op 3VOOR12  en dat heeft alles te maken met hoe moeilijk Neurosis doet over opnames. Hoeijmakers: “Neurosis heeft een vast, omlijnd idee over hoe hun geluid moet klinken. Alles wat daarvan afwijkt, krijgt niet hun goedkeuring.”

Hoeijmakers was overdonderd door het concert. “Ik hoef maar mijn ogen te sluiten en ik beleef het opnieuw.” Meteen na het optreden benaderde Hoeijmakers geluidsman Marcel van de Vondervoort. “Marcel was een maand bezig om van het concert een mooie, warme mix te maken. We waren allebei ontzettend tevreden over het resultaat, maar zanger Steve Von Till tot onze grote schrik niet. Wij hadden echt het idee dat het resultaat recht deed aan het concert. Marcel had er veel tijd in gestoken, maar Steve moest met pijn in zijn hart vertellen dat de band de mix had afgekeurd. Er waren veel opmerkingen over technische zaken zoals frequenties, verhoudingen, decibellen en dat soort dingen.”

Hoeijmakers besloot daarop even een pauze in te lassen, maar was vastberaden om door te zetten. Geluidstechnici Dodd & Thomassen klopten toen aan de deur van Hoeijmakers. Cees Thomassen: “Wij zochten meer werkzaamheden voor onze studio en Walter kwam met het idee om de opname van Neurosis te doen. We hadden contact met Steve en hij zou onze mixen via de e-mail kunnen beoordelen. Steve had een heel A4 met opmerkingen voor de eerste mix. Bij de tweede had hij al een stuk minder aan te merken en de derde was twee weken geleden goedgekeurd.”

Heeft Thomassen hier ook iets van geleerd? “Het was vooral een fijne ervaring om een mix te doen van muziek waar we van houden. Uiteindelijk doen we het ook alleen maar om de roem en eer, want geld krijgen we hiervoor niet.”

Klik op de link rechts om het concert van Neurosis op Roadburn 2007 te beluisteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12