Onrust binnen 013 neemt toe Onrust binnen 013 neemt toe

Directeur stelt opnieuw twee managementleden op non-actief

Onrust binnen 013 neemt toe

Directeur stelt opnieuw twee managementleden op non-actief

De onrust binnen het Tilburgse podium 013 neemt toe. Nadat eerder dit jaar bedrijfsleider Jan Buijs op non-actief is gesteld, is gisteren bij verschillende media het anonieme persbericht binnengekomen waarin de Ondernemingraad en het Management Team het vertrouwen in directeur Guus van Hove opzeggen. Het Management Team is inmiddels op non-actief gesteld, de OR heeft een spreekverbod gekregen.

Directeur stelt opnieuw twee managementleden op non-actief

De onrust binnen het Tilburgse podium 013 neemt toe. Nadat eerder dit jaar bedrijfsleider Jan Buijs op non-actief is gesteld, is gisteren bij verschillende media het anonieme persbericht binnengekomen waarin de Ondernemingraad en het Management Team het vertrouwen in directeur Guus van Hove opzeggen.

In dit bericht wordt de directeur ‘solistisch optreden’ en ‘onzichtbaar leiderschap’ verweten. Zo is te lezen: “Van Hove heeft zeker kwaliteiten, voornamelijk op het gebied van subsidies en de relatie met de gemeente. Hij mist echter de empatische kwaliteiten, het charisma en het tactische vernuft om een organisatie als 013 te leiden. Net als het bestuur wil hij leiden volgens de ‘verdeel & heers-methode’, door verschillende medewerkers tegen elkaar uit te spelen. Dat gaat vroeg of laat een keer verkeerd.”

Het Management Team is inmiddels op non-actief gesteld. Daarnaast heeft zowel de Ondernemingsraad als het Management Team een spreekverbod opgelegd gekregen. Bedrijfsleider en OR-lid Jan Buijs is in juli op non-actief gesteld en momenteel nog in onderhandeling met 013 over zijn ontslag. Officieel is hij dus nog in dienst, maar een spreekverbod heeft hem niet bereikt. Hij onderschrijft de inhoud van de mail en vertelt dat sinds het aantreden van Van Hove in 2003 al snel onrust binnen de organisatie is ontstaan.

Buijs: “Vanaf het begin hebben al drie verschillende ondernemingsraden het bestuur ingelicht over de mankementen van Van Hove. Externe rapporten over zijn bestuurlijk leiderschap bevestigen dat. Toch is daar nooit iets mee gedaan. Er is continue weerstand tegen hem geboden, dat heeft Van Hove ook aan het bestuur laten weten. In de hoop om de rust binnen de organisatie te herstellen, besloot het bestuur mij te ontslaan. Het klopt dat ik de beslissingen van Van Hove niet altijd heb gesteund, maar dat was ik niet alleen. Mijn ontslag was voor de OR de druppel. Het was voor hen aanleiding om in actie te komen.”

Directeur Van Hove spreekt van een interne tegenslag, maar wijst erop dat niet iedereen binnen de organisatie daarbij betrokken is. “Een groot aantal personeelsleden werkt nog met veel plezier en kunnen zich prima vinden in mijn visie, de koers die ik vaar en de leiding die ik geef.” Hij zegt zich dan ook niet te herkennen in de aantijgingen van de OR-leden.

Hij benadrukt daarbij dat het niet om een officieel persbericht gaat. “Het klopt dat het bestuur een brief van de ondernemingsraad en twee leden van het management team heeft ontvangen waarin zij het vertrouwen in mij opzeggen. Het bestuur heeft daarop de twee MT-leden op non-actief gesteld. Het vertrouwen moet van beide komen, is dat niet het geval dan is samenwerking onmogelijk.” Daarmee ontkent Van Hove dat het gehele team is ontslagen. Volgens Buijs klopt dit niet en betreft het wel alle leden. “Het hoofd Programma & Marketing, en het hoofd Financiën zijn ontslagen. Dan zijn er nog twee over: Van Hove zelf en een staflid van Hoofd P&O die nooit officieel deel uit heeft gemaakt van het management.”

Volgens Van Hove is het lid van Hoofd P&O een volwaardig lid. Het vertrouwen in zichzelf opzeggen, ziet hij ook niet zitten. “Dan zou ik ontslag moeten nemen en dat ben ik niet van plan. Ik heb nog het volledige vertrouwen van het bestuur.” Het spreekverbod heeft hij ingesteld om de rust te bewaren en de ruimte te nemen om met het personeel te praten. “Ook zullen de lacunes die zijn ontstaan worden opgevuld. 013 zit na een financiële reorganisatie duidelijk weer in de lift. Op korte termijn gaan we verder met onze professionalisering.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12