Hoofdredacteur 3VOOR12 neemt na negen jaar afscheid Hoofdredacteur 3VOOR12 neemt na negen jaar afscheid

Dankjewel Leonieke

Hoofdredacteur 3VOOR12 neemt na negen jaar afscheid

Dankjewel Leonieke

Leonieke Daalder, hoofdredacteur van 3VOOR12, vertrekt. Vandaag geen uitspraken meer vanaf de redactie. Hierbij het woord aan een breed scala aan artiesten, collega's, strijdmakkers en incidentele opponenten. Over het geheim van Leonieke, haar donkere kanten en nog veel meer...

Dankjewel Leonieke

Leonieke Daalder, hoofdredacteur van 3VOOR12, vertrekt. Vandaag is na 18 jaar VPRO, waarvan ruim negen jaar 3VOOR12, het afscheid daar. Inmiddels maken de stapels platen, stickers, posters, post-it's en snuisterijen plaats voor bloemen op een verder leeg bureau. Vandaag geen uitspraken meer vanaf de redactie. Daarom het woord aan een breed scala aan artiesten, collega's, strijdmakkers en incidentele opponenten. Over het geheim van Leonieke, de donkere kanten en nog veel meer...

Leonieke begon haar VPRO loopbaan na een proefopdracht voor de radio. De Groningse punkers The Boegies, bekend van de hit Mèh uit '86, gingen uit elkaar en Leonieke sprak frontman Eddy "Piepke/Speedy" Huizing. Het emotionele portret wordt door sommigen nog steeds geroemd. Na achttien jaar kan Piepke de dag nog herinneren. "Wanneer ik aan die dag terugdenk, krijg ik er helemaal een kleur van. Dat gebeurt me nooit. Het was een heftige tijd." Dan moet de zanger ophangen. Hij moet weer aan het werk in de fabriek waar hij tegenwoordig zijn boterham verdient. 

Lucky Fonz III leeft juist tegenwoordig van de muziek. "Ik vind haar fantastisch, zij heeft -samen met anderen- 3VOOR12 groot gemaakt. Leonieke is voor mijn carrière natuurlijk heel belangrijk geweest. Ik had een demo opgenomen en vond het zo mooi dat ik besloot er mijn debuutalbum van te maken. Toen heb ik zelf een cd gekopieerd en een hoesje gemaakt. Dat heb ik samen met een brief aan Leonieke gestuurd. Daarbij de vraag of ze aandacht aan mij wilde besteden als Hollandse Nieuwe in Dubbel Check, omdat ik dat goed kon gebruiken. Toen belde ze me op en was ik voor het eerst op de radio."

"Wat me altijd zo is opgevallen aan Leonieke is dat ze zo’n overduidelijke ‘participating manager’ was, oftewel ook altijd zelf keihard meewerkte in het team. Met name op Noorderslag viel me dat altijd bijzonder op." (Arjen Davidse, Muziek Centrum Nederland, voorheen NPI)

"Ken je het geheim van Leonieke? Ze stelt zelf de meest kritische vragen aan iedereen in haar radio- en tv-programma’s en ze moedigt iedereen op de redactie aan om niet alleen objectief maar vooral ook kritisch te blijven. Maar stel je haar zelf een paar persoonlijke vragen voor een item op Rebelbass dan breekt het zweet haar uit! Kun je dagen wachten... En krijg je mails zoals: “Ik worstel nog maar mijn bijdrage komt eraan!” Leonieke staat zelf liever niet in de belangstelling. Binnenkort nemen we afscheid van haar. Met een borrel. Op mijn vraag: “krijgen we nog een speech dan?” was het antwoord dan ook: “ik beloof niks.” Het wordt dus afwachten. Maar misschien verrast onze stoere 3VOOR12 mama iedereen toch nog met een scherpe toespraak... die we de komende 10 jaar niet zullen vergeten. Je weet het niet...." (Lady Aida/Rebelbass, dj/journaliste/3VOOR12REBELBASS)

"In de verslaggeving van Lowlands is 3VOOR12 continu op zoek naar nieuwe technische mogelijkheden. Daar heb je als hoofdredacteur visie en overtuigingskracht voor nodig. Leonieke heeft dat. En Leonieke op het festival? Altijd opgewonden, vrolijk en er vol in." (Eric van Eerdenburg, directeur Lowlands Festival)

"In haar werk vaart ze haar eigen koers, ongeacht wat andere mensen willen en zeggen. Dankzij die houding heeft 3VOOR12 een eigen gezicht gekregen. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat Nederlandse popjournalisten aandacht aan Nederlandse artiesten schenken, maar ze hebben nu eenmaal een hang naar het buitenland. Bij 3VOOR12 krijgen Nederlandse bands wel ruim baan, wat Leonieke een betrokken imago geeft. Als vriendin zie ik na haar vertrek een toekomst voor ons weggelegd met veel concerten waar we sámen van kunnen genieten. Vaak was ze wel aanwezig, maar dan voor haar werk, waardoor we elkaar alsnog niet zagen." (Hester Carvalho, muziekjournaliste en vriendin)

"3VOOR12 doet niet alleen verslag van Motel Mozaique. De redactie is verweven met het festival en veel meer een programmaonderdeel. De eerste keer dat 3VOOR12 kwam, koos Leonieke expliciet voor een glazen middenzaal in TENT als redactieruimte waar mensen naar omheen kunnen lopen en naar binnen kunnen kijken. Dat is tekenend voor haar manier van werken: ze wil zichtbaar zijn, zo van 'kom maar op!'." (Harry Hamelink, o.a. Motel Mozaique)

"Leonieke wist in een omgeving die dat niet gewend was doortastend leiding te geven mét behoud van commitment. Dit is een belangrijk onderdeel van het succes van 3VOOR12 gebleken. Ze is kordaat in haar besluiten. Dat gaat op voor personeel, wel of niet naar festivals etc. Je kunt niet overschatten wat ze voor 3VOOR12 betekend heeft. Leonieke is een heel prettig mens. Ze heeft de zeldzame kwaliteit zichzelf ter discussie te stellen. Dat zie je maar bij heel weinig mensen." (Peter Schrurs, directeur VPRO)

“Ze stond aan de basis van 3VOOR12, in een tijd dat het nog niet evident was dat een omroep op zo’n grote schaal en met die ambitie een website lanceert. Dan heb je iemand met een vechtersmentaliteit nodig om ver te komen. Leonieke heeft dat. Ze is vastberaden, een doorzetter en ze zoekt met beperkte middelen naar mogelijkheden. Als het niet anders kan, zet ze zo de camera op haar schouder.” (Ron Euser, MOJO)

"Leonieke is de moeder van 3VOOR12; een echte moedergans waar iedereen bij terecht kan. Haar zwak is haar liefde voor kleine, jongen jongetjes. Neem bijvoorbeeld Arctic Monkeys. Dit is waarschijnlijk een direct gevolg van haar wens om zich jong te blijven voelen. Voorheen lukte het haar regelmatig om artiesten het bed in te lullen, maar dat is steeds moeilijker gegaan. Een klap was het feit dat Alex Turner (Arctic Monkeys) niet meer met haar naar bed wilde. Daarom heeft ze nu de knoop doorgehakt en stopt ze. Op een gegeven moment hadden wij met Spider Rico de top bereikt op dat interview met Leonieke na. Het plafond was in zicht toen we werden gevraagd voor een interview met haar. We hebben een week niet kunnen slapen en bleven onderling maar antwoorden op lastige vragen oefenen. Als jong groentje; een original punk, kwam ik aan in Hilversum en toen bleek dat iemand anders dan Leonieke het interview ging doen. Het was een gigantische tegenslag. Dit heeft een flinke wig tussen mij en Leonieke geslagen en heeft altijd tussen ons in gestaan. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook nooit gevraagd voor 3VOOR12TV. Ik zou het programma hebben gered. Tjah en als het dan niet kan bij 3VOOR12, dan maar bij de commerciëlen (Rock Nation, RTL5). Verder houd ik wel van haar en hebben we ons recent verzoend. Het is natuurlijk te laat, maar we hebben wel bijna seks gehad op het strand." (Dennis Weening, tv presentator/oud-3VOOR12/persoonlijkheid)

"Leonieke heeft een aperte mening over wat goeie en slechte popmuziek is, met haar hele body ging zij er pontificaal voor liggen om zo’n kutgroep van de VPRO-buis te weren. En daar kun je het dan met haar niet over eens zijn, maar je kunt niet zeggen dat ze geen mening heeft. Gekker nog: ik denk dat Leonieke er sterk over na zou moeten denken om haar nieuwe programma te noemen “Moeders Wil Is Wet”. (Willem Venema, The Alternative)

"Leonieke is het levende bewijs dat de Rock-'n-Roll je jong kan houden. Natuurlijk, er zijn er een hoop van het toneel verdwenen: journalisten, handelaren in muziek en muzikanten ook...cynisch geworden of, nog erger, verdwenen in de non-profit sector. Nee, dan liever zo'n Leonieke die oprecht en onbevangen de nieuwe platen draaide en dan juichend melding kon maken van de nieuwe Scram C Baby. Of de prachtplaat van Meindert en zZz. Want da's toch waar het om gaat - nietwaar, dokter? - dat je oprecht kan bewonderen en dat je als je ergens enthousiast over bent, dat van de daken wilt roepen. Zo iemand is Leonieke dus. En nou gaat ze weg. Het gaat 'r vast heel goed. En dat 3VOOR12? Dat blijft wel.

Leonieke Daalder

- een gedicht van weinig woorden -

Leoniekes daden waren
altijd
een Daalder waard"
(Ferry Roseboom, Excelsior Recordings)Dankjewel Leonieke

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12