Hollandse Nieuwe Sonja van Hamel is het liefst solo, maar dan met band

“Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik alleen beslissingen moet nemen”

Dood is Bauer nog niet, maar voorlopig zal het duo de ijskast nog niet uitkomen. Zo is Sonja van Hamel nog te druk bezig met…, tja, haarzelf eigenlijk. Ze is druk bezig met haar soloproject. Eind dit jaar brengt ze een album uit. Deze week is ze, helemaal alleen, Hollandse Nieuwe.

“Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik alleen beslissingen moet nemen”

Je hoort gitaar, drums, cello, banjo, een piano. “Ik speel niet alles zelf hoor”, zegt Sonja van Hamel. “De banjo en piano wel, maar de cello, bas en drum niet.” Sonja van Hamel vormt samen met Berend Dubbe Bauer, maar dat duo ligt voorlopig nog in de ijskast. Beide zijn namelijk nog te druk met hun soloprojecten. Al klinkt Sonja van Hamel solo wel minder solo en meer als een band. Deze week is ze, helemaal in haar eentje, Hollandse Nieuwe. 

WIE IS SONJA VAN HAMEL?
“Dat ben ik dus. Sommige mensen kennen mij misschien nog wel van Bauer, het popduo dat ik vormde met Berend Dubbe. Of beter gezegd: vorm, want we zijn even tijdelijk gestopt. We willen eerst ieder ons eigen ding doen. Zo ben ik bezig met een solo-cd, dat stond al tijd op de planning. Ook maak ik momenteel muziek voor een film genaamd Winterland. Deze komt aan het einde van dit jaar uit. Ik heb genoeg te doen dus.” 

3VOOR12 OORDEEL: ZOLANG BAUER OP SABBATICAL IS, IS ER MET SONJA’S KNAP GEBORDUURDE MELANCHOPOP IN IEDER GEVAL EEN WAARDIGE ZIJSPRONG.
“Dat vind ik mooi. Ik heb lang samengewerkt met Berend, maar ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik zelf beslissingen zou moeten nemen. Dat weet ik nu: daar komen best goede liedjes uit.”

KEUZES:

BAND OF SOLO?
“Solo, maar dan met band.” 

POP OF EXPERIMENT?
“Pop, het liedje blijft voor mij de kern van alles.”

SOUNDTRACK OF ALBUMSUCCES?
“Ik kan niet kiezen. De liedjes van mijn solo-album komen namelijk ook in de film terecht. Dus als er iets met de een of de ander gebeurt, zal dat samen gaan.”

WAAROM MOETEN WE JE LIVE GAAN ZIEN?
“Omdat het live nog leuker is. Mijn zusje doet tweede stem en het klokkenspel, dat is wel speciaal. Er wordt geswitcht tussen cello en banjo en er gebeurt meer.”