Goud Graven met Vox von Braun: British Sea Power, MGMT en Appie Kim Goud Graven met Vox von Braun: British Sea Power, MGMT en Appie Kim

"Met zulke geweldige songs vergeef je MGMT een slecht optreden"

Goud Graven met Vox von Braun: British Sea Power, MGMT en Appie Kim

"Met zulke geweldige songs vergeef je MGMT een slecht optreden"

Begin september presenteerde de Groningse indieband Vox von Braun hun debuut Something ain't Wrong op bekend terrein, in Vera. Vanavond, vrijdag 26 september, doen ze het nog een keer over, maar dan in De Nieuwe Anita in Amsterdam, samen met Hospital Bombers en Appie Kim. Zanger/gitarist Wymer Vaatstra graaft naar zijn goud in het 3VOOR12 archief.

"Met zulke geweldige songs vergeef je MGMT een slecht optreden"

Begin september presenteerde de Groningse indiepopband Vox von Braun hun debuut Something ain't Wrong op bekend terrein, in Vera. Vanavond, vrijdag 26 september, doen ze het nog een keer over, maar dan in De Nieuwe Anita in Amsterdam, samen met Hospital Bombers en Appie Kim. Verhuizen naar de hoofdstad zal de band niet doen, daarvoor wonen ze te graag op 'het eiland', zoals zanger/gitarist en bedenker Wymer Vaatstra zijn stad noemt. "Maar Amsterdam is toch de place to be. Ik heb er de leukste optredens", zegt hij. Op het debuut schakelt de band van melodieuze indie naar shoegaze en noise. Niet echt standvastig dus, die Vaatstra. "Soms lijkt het wel of muziek voor mij soort van tegengas of tegenwicht moet bieden aan hoe ik mij voel op zo'n moment. Ik was eens twee weken op wandelvakantie in Oostenrijk, zonder gitaar. Bij thuiskomst was ik super relaxt, toch wilde ik alleen maar snoeiharde muziek maken. Ik moest echt overweldigd worden door het gitaargeluid." Voordat het vanavond zover is, presenteert hij eerst nog zijn favoriete audio uit het 3VOOR12 archief.

British Sea Power sessie Lowlands 2008
"British Sea Power zag ik in Vera. Verkleedt in kostuums stonden ze op het podium. Met hun fantastische, maffe sound zorgde dat voor een surrealistische sfeer. Dat werd nog eens versterkt door enkele fans die zich net zo hadden uitgedost als de bandleden. Het was een weirde, maar bijzondere avond. Bij British Sea Power bekruipt je niet het gevoel dat je naar een kinderverkleedpartij staat te kijken, de band komt gewoon naturel over. Dat komt doordat zij het met Engelse humor weten te brengen. Zo'n verkleedpartij zou niets voor ons zijn, daar zijn we veel te schuchter voor."

MGMT - Electric Feel live op Lowlands 08
"Op Lowlands was ik er niet bij, maar ik zag een filmpje van het optreden op internet en ik hoorde deze opname. En ik moet eerlijk zeggen: ik vind het niet zo goed. Ik weet niet wat ze gebruiken tijdens hun show, maar het spul moet wel van bijzonder goede kwaliteit zijn. In een interview hadden de jongens het over acid, dat zou een hoop verklaren. Het komt hun optredens alleen niet ten goede. Het klinkt vals, traag en energieloos. Maar wat maakt het uit, als je zulke geweldige songs hebt. Ik ben fan van MGMT, zo'n optreden vergeef je ze."

Appie Kim live op ZXZW 2008
"Verse audio, want dit is een optreden in 013 tijdens ZXZW van vorige week. We waren erbij. Althans, bij de laatste vier nummers. Zelf speelden we iets later 100 meter verderop. Appie Kim stond geprogrammeerd tussen hardcore- en metalbands uit de verste uithoeken van Europa/US. En dat was te merken ook getuige het straatbeeld: als je als nietsvermoedende toerist in de stad liep, dacht je dat je in een hardcoremekka terecht was gekomen. Dat was wel grappig, bij ons optreden stonden ze ook. Het optreden van Appie Kim was zoals altijd charmant en leuk."

The Dears - We Can Have It (live op London Calling '04)
"Ik ken een paar Canadezen. Zij sturen mij af en toe wat muziek op, vaak van Canadese bands. En het is altijd goed. Ik wist helemaal niet dat er zoveel goede muziek daar vandaan komt. Wat me opvalt is dat al die bands een beetje eigenwijs zijn. Een tijd lang lieten veel Engelse bands zich beinvloeden door de eighties. The Dears gebruiken ook veel elementen uit die tijd, maar gebruiken heel anders. Daardoor klinken ze niet cliché."

Broken Social Scene - Almost Crimes
"Broken Social Scene komt ook uit Canada. Dit nummer hoorde ik ooit ergens in een club. De dj wist jammer genoeg vijf minuten later niet meer wat hij had gedraaid. Dat kwam omdat het nummer afkomstig was van zo'n compilatiecd met mp3'tjes. Maar gelukkig hoorde ik het drie maanden later weer bij een vriendin thuis. Op, jawel, een compilatie-cd met mp3tjes. Dus nu weet ik het en voor wie het nog niet weet: het nummer staat op You Forgot It In The People uit 2002. Mooie plaat!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12