Goud Graven met Job de Wit: Joost van Bellen, Scritti Politti, Sandeman Goud Graven met Job de Wit: Joost van Bellen, Scritti Politti, Sandeman

"Als ik de stem van Green Gartside hoor, smelt ik helemaal"

Goud Graven met Job de Wit: Joost van Bellen, Scritti Politti, Sandeman

"Als ik de stem van Green Gartside hoor, smelt ik helemaal"

Muziekjournalist Job de Wit bracht onlangs het boek 'RoXY en de Houserevolutie' uit, over het begin van de housescene in Nederland. Daarin vertellen gerenommeerde namen als Joost van Bellen en Eddy de Clercq over hun ervaringen in de tijd dat house nog in zijn kinderschoenen stond. De Wit graaft naar gouden fragmenten in het 3VOOR12-archief.

"Als ik de stem van Green Gartside hoor, smelt ik helemaal"

Zijn boek ‘RoXY en de Houserevolutie’ zet volgens de geïnterviewde housepioniers een prima beeld neer van de housescene toen het nog maar net begon in Nederland. Ook de recensies zijn lovend. “En dat terwijl ik die periode niet eens bewust heb meegemaakt”, zegt muziekjournalist Job de Wit. Hij moest het doen met de houseklassiekers die Gerard Walhof en Luc Janssen op de VPRO draaiden. De Wit zocht in het 3VOOR12-archief naar muzikale fragmenten die veel voor hem betekenen.

Joost van Bellen dj-set op een OWAP-avond in The Power Zone

“Ik vind het leuk om iets te vinden wat samenhangt met mijn boek. Er zijn natuurlijk geen DJ-sets uit die tijd te vinden, maar je hoort vooral in het begin van deze set dat Joost het gevoel van die begintijd weet over te brengen. Hij is een mooi voorbeeld van een DJ uit die tijd die nog steeds midden in het brandpunt staat van de dancescene. Hij was dan ook de eerste die ik interviewde voor mijn boek en ik heb veel aan hem te danken. Hij is een centraal figuur en zonder hem zou het heel vervelend zijn geweest om mijn boek te schrijven. Maar niemand heeft nee gezegd.”

3VOOR12XL uitzending van 24-8-2007

“3VOOR12XL was heel lang mijn favoriete radioprogramma. Ik vind het ontzettend jammer dat het er niet meer is. De combinatie van Kees de Koning, Mister Wix en Andrew Makkinga was altijd leuk. Ze waren ook heel snel met dingen en hadden een heel goed oor voor goede muziek. Kijk bijvoorbeeld naar The Cool Kids; dat is nu pas echt bekend en draaiden ze al lang. Ik ben zelf ook een paar keer ingevallen en heb daar goede herinneringen aan. Zo zaten ze ooit nog op de donderdag en kwam ik voor 3VOOR12FM even wat vroeger. Dan riepen ze mij en werd ik als ‘hiphopprofessor’ nog even ingeschakeld.”

Laatste uitzending van 3VOOR12BPM 2-9-2006

“Dat was mijn allerlaatste 3VOOR12BPM. Ik wist al een half jaar dat ik moest stoppen en was erg teleurgesteld. Maar ik vind dat ik het goed heb afgesloten. Alles ging goed, er kwamen vrienden over de vloer en ik wilde toch een soort statement maken door niet een speciaal afscheidsprogramma te doen, maar gewoon weer lekkere, goede muziek laten horen. De laatste plaat was van de Junior Boys, So This Is Goodbye. Met die woorden sloot ik het programma dan ook af.”

Song van het Jaar 2005: The Sandeman Remix

2005 was een goed jaar voor muziek. Sandeman is een goede vriend van mij en hij maakt echt goede mashups op zijn computer, die live niet te doen zijn. Dat begin met De Jeugd van Tegenwoordig en Coparck, dat vind ik fantastisch. Hij is heel creatief en zet je altijd op het verkeerde been met gekke combinaties.”

Green Gartside (Scritti Politti) in de lift van het Vondel Hotel 11-5-2006

“Mijn favoriete groep. De eerste LP die ik kocht was die van hen uit 1985. Ik was niet zo kapot van de platen en albums die ze in de tussentijd uitbrachten. Maar toen kwam dat album uit 2006 uit en dat vond ik echt fantastisch. Ik heb toen ook een optreden gezien in de kleine zaal van Paradiso dat een beetje knullig maar ook erg sympathiek was. Ik had ze nog nooit live gezien. En dan die liftsessie waarbij de camera er bovenop zit, dat vind ik prachtig. Onversterkt, grapjes tussendoor en als ik die stem van Green Gartside hoor, dan smelt ik helemaal. Zo intiem. Dat is echt een speciaal beeldmoment dat ik ook heb gedeeld met liefhebbers in Amerika. Die vonden het ook erg bijzonder. Binnenkort komt er ook een album uit met Gartside en Alexis Taylor van Hot Chip. Daar ben ik heel benieuwd naar.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12