Genomineerden maken zich op voor Nachttempel verkiezing Genomineerden maken zich op voor Nachttempel verkiezing

“We hebben alle special effects in huis. Vuurwerk voor de stemmers? Misschien wel”

Genomineerden maken zich op voor Nachttempel verkiezing

“We hebben alle special effects in huis. Vuurwerk voor de stemmers? Misschien wel”

Voor de vijfde maal vinden Revu’s Nachttempel verkiezingen plaats. De verkiezing is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een nachtsstrijd tussen de clubs. Het gaat tenslotte niet om zomaar iets: geld en eeuwige roem. Welke middelen worden deze maand ingezet door de nieuwkomers op de lijst? En hoe komt het dat Amsterdam met zoveel genomineerden nog nooit heeft gewonnen?

“We hebben alle special effects in huis. Vuurwerk voor de stemmers? Misschien wel”

Voor een jaar de beste club van Nederland zijn en als dank daarvoor een geldbedrag van 10.000 euro opstrijken. Voor de vijfde keer vindt Revu’s Nachttempel verkiezing plaats, met dit jaar een langere lijst met genomineerden: vijfentwintig in plaats van de normale tien.

De verkiezing is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een nachtsstrijd tussen de clubs, waar steeds vaker het doel de middelen lijkt te heiligen. De wedstrijd werd eerder al omstreden genoemd en vorig jaar deelde De Effenaar in Eindhoven gratis bier uit in ruil voor een stem, hetgeen andere kanshebbers tegen de borst stuitte.

Dit jaar staan er tien nieuwe namen op de lijst, waarvan een aanzienlijk deel buiten de Randstad ligt, zoals Club Rembrandt in Eindhoven, Manhattan in Arnhem, 013 in Tilburg en Bozzini in Kerkrade. Het publiek heeft nu een maand tijd om te stemmen op zijn favoriet. Wat zijn nu de nieuwkomers van plan om de prijs binnen te strijken?

Bozzini doet nog niet veel. Algemeen manager Dennis Fingerhut staat er momenteel alleen voor, zijn collega is momenteel vakantie aan het vieren op Ibiza. “Ik heb het druk, maar als mijn collega volgende week terug is gaan we de details van ons plan bespreken. Drie weken is niet veel, maar genoeg voor ons om stemmen binnen te halen. We hebben genoeg bezoekers.” In Bozzini is er namelijk ruimte voor vierduizend bezoekers. Niet dat er elk weekend zoveel man binnen zijn, maar toch zeker zo’n 2500 volgens Fingerhut. Voor wie de club niet kennen, Fingerhut: “We zijn een grote club die de sfeer ademt van een luxe huiskamer. We stoppen veel tijd en geld in de uitstraling. Alle special effects hebben we in huis, er is zelfs toestemming om vuurwerk af te steken. Dat doen we op speciale gelegenheden.” Komt er misschien ook vuurwerk als traktatie voor de stemmers? “Misschien, we gaan in ieder geval flink aan de slag. Verwacht iets bijzonders.”

Met Huize Maas en Club Noa is voor het eerst ook het hoge noorden vertegenwoordigd. Sebastiaan Hagewoud van Huize Maas: “Het was voorheen veel meer een Randstedelijk feestje met een paar uitzonderingen. Het Noorden zat er in ieder geval nooit bij, terwijl er hier genoeg gebeurt. Vervelend is dat we door een storing de afgelopen dagen offline waren, daar vind je dus nog niets over de nominatie. Maar er komt een stemcomputer, een ‘je stem is geld waard avond’ waar je stem gratis entree oplevert en met onze flyers en posters gaan we heel Noord-Nederland door.” Dat daarmee de club ook op het terrein komt van Club Noa, maakt Hagewoud niet uit. “We gaan er vol in. Samen ten strijde gaan is niet logisch. Eén zal er de beste zijn.”

Opvallend is dat in die vijf jaar de meeste stemmen nog nooit naar een Amsterdamse club zijn gegaan, terwijl de hoofdstad elk jaar met meerdere clubs ruim vertegenwoordigd is. Dit jaar zelfs met zes: Escape, Melkweg, Flexbar, Powerzone, Panama en Paradiso. Daarvan staat Panama zelfs voor de vijfde keer op de lijst. Volgens Johannes van Manen van Panama is het voor een Amsterdamse club moeilijker de prijs te winnen, doordat de concentratie clubs daar hoger ligt. “Waardoor de stemmen meer verspreidt liggen, lijkt mij. Ik zie wel een opvallend verband. Maar eigenlijk is dat gewoon een flauw excuus. Dit jaar moeten we hem gewoon winnen.”

Panama is dus al met een ‘plannetje’ bezig, maar veel wil Van Manen er niet over kwijt. “Aan het stemmen zullen we een beloning verbinden. Vorig jaar zeiden we al: alle stemmers nodigen we uit voor het feest. Dat blijft zo, maar er komt nog iets extra’s bij.”
Eerdere winnaars van de Revu’s Nachttempel verkiezing zijn Las Palmas (Rotterdam), Paard van Troje (Den Haag), Doornroosje (Nijmegen) en Patronaat (Haarlem).

Op 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Het geldbedrag is bedoeld om het Nachttempelfeest te organiseren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12