Festival deBeschaving kijkt terug op geslaagde vernieuwing Festival deBeschaving kijkt terug op geslaagde vernieuwing

“Lowlands had vijftien jaar geleden ook die houtje-touwtje charme”

Festival deBeschaving kijkt terug op geslaagde vernieuwing

“Lowlands had vijftien jaar geleden ook die houtje-touwtje charme”

Afgelopen weekend presenteerde een hernieuwde deBeschaving zich aan het publiek in Utrecht. Door een innige samenwerking met boekingskantoor The Alternative en de verhuizing naar een nieuwe locatie hoopt het festival de komende jaren te groeien naar een plek naast Pinkpop en Lowlands. Hoe is die eerste stap verlopen?

“Lowlands had vijftien jaar geleden ook die houtje-touwtje charme”

Na vijf jaar vond het Utrechtse festival deBeschaving het tijd voor een koerswijziging. Door een innige samenwerking met boekingskantoor The Alternative en de verhuizing naar een nieuwe locatie hoopt het festival de komende jaren te groeien naar een plek naast Pinkpop en Lowlands. Afgelopen zaterdag 30 augustus presenteerde het hernieuwde festival met bands als Babyshambles, The Cribs, en The Dodos zich aan het publiek.

Op internet komt in de nabeschouwing vaak de naam Lowlands langs: deBeschaving is een mini-Lowlands, deBeschaving is het Lowlands van vijftien jaar geleden, waar in tegenstelling tot zijn grote broer nog het nodige is te ontdekken. Het zijn mooie vergelijkingen voor een festival, dat zonder een alliantie met The Alternative zich failliet had moeten verklaren. “Het voelde inderdaad net zo”, zegt The Alternative directeur Willem Venema. “Lowlands had toen, net als wij nu een houtje-touwtje charme. Dat is ook wel mooi, je moet niet te veel poppenkast willen.” 

Het exacte aantal is nog niet bekend, maar geschat wordt op ruim 5.000 bezoekers. Met 15.000 man zou het festival uitverkocht zijn, de organisatie had zijn zinnen gezet op tienduizend. “Maar een maand voor het festival besloten we niet meer naar de verkoop te kijken, maar ons geheel te richten op de kwaliteit. Er stonden geen namen die in hun eentje Ahoy uitverkopen, maar wel die voor het eerst in Nederland speelden. Met een avant-garde programma moet je dan ook niet verwachten tienduizenden mensen aan te trekken.” Dus kijkt Venema terug op een geslaagde dag. “Het was uitermate relaxed, het was een goed begin.”

Daar werd in beginsel nog aan getwijfeld. Vanuit verschillende hoeken mocht het vernieuwde deBeschaving vooraf op kritiek rekenen. Venema: “Sommigen zagen al lijken drijven door Babyshambles te vragen. Anderen twijfelden over het terrein dat naast een snelweg ligt. Daar merk je niets van, maar om dat te geloven moet je het wel met eigen ogen zien.” 

Aldo Perotti van distributeur Konkurrent heeft dat gedaan. Hij was voor het eerst op deBeschaving. “Ik ben niet zo van de festivals”, zegt hij. “Maar het was een leuke dag. Het was knus, overal stonden bankjes en er werd smakelijk bier geschonken.” Met één groot podium op de parkeerplaats van Vredenburg Leidsche Rijn, drie kleintjes dicht bij elkaar op een grasveld en banken verspreid over het terrein leek ook bewust te zijn gekozen voor een intieme setting. Ook de evenementenzaal zelf maakte onderdeel uit van het festival. 

Dat het festival groeiambities heeft, snapt hij wel. “Veel organisaties willen groter worden, maar het is niet altijd zinvol. Ik vind het onnodig. deBeschaving zou iets kunnen groeien, zonder dat het overzicht kwijt raakt. Maar dan zou ook de programmering een slag beter moeten.” Want volgens Perotti miste het festival wel een paar trekkers. “Oké, Kate Nash stond er. Maar dat is te weinig om je publiek mee te trekken. Ze zaten met het programma ook teveel in één hoek. Maar daar is de organisatie zelf ook bewust van, neem ik aan.”   

Ferry Rosenboom van Excelsior Recordings was ook aanwezig. “Ik ben niet verrast, er was niets vernieuwends aan. Maar het gaat uiteindelijk ook om de leuke concerten op een festival en die heb ik daar gezien, zoals Dengue Fever en GEM. Of ze mee kunnen gaan met Lowlands en Pinkpop zullen we pas over een paar jaar weten. Ze moeten een keer flink op hun bek gaan. Regen is wel een goede test. Dan weten ze of ze zich staande kunnen houden. Zaterdag is gebleken dat ze dat met zon in ieder geval al lukt.” 

Venema ziet het festival graag volgend jaar terug, op dezelfde locatie. “Maar daar ga ik niet alleen over, dat is afhankelijk van de gemeente en financiële partijen, al hebben de meesten al aangegeven geen twijfel over de toekomst te hebben.” Uitbreiding sluit hij dan ook niet uit. “We vinden het niet nodig om massaal te worden, dat komt vanzelf. Maar er kunnen meer mensen bij. We hebben een heel stuk braakliggend terrein achter de hand gehouden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12