C-Mon & Kypski vullen Domplein met orgelgeluiden C-Mon & Kypski vullen Domplein met orgelgeluiden

Simon Akkermans: “We gaan niet met de centenbak rond”

C-Mon & Kypski vullen Domplein met orgelgeluiden

Simon Akkermans: “We gaan niet met de centenbak rond”

Tijdens het Utrecht Uitfeest gaan C-Mon & Kypski spelen op het Domplein in Utrecht met een draaiorgel, het klokkenspel van de Dom en Wouter Hamel. Dat is nog een hele opgave, want met een half uur om alles klaar te zetten, begint het duo aan wat Simon Akkermans het “meest gewaagde project van Utrecht Uitfeest” noemt. Akkermans: “Liever moeilijker dan makkelijker is ons credo.”

Simon Akkermans: “We gaan niet met de centenbak rond”

Samen spelen met de klokken van de Dom en een draaiorgel tijdens het Utrecht Uitfeest. Dat klinkt in principe leuk, maar hoe repeteer je daarvoor? Simon Akkermans van het duo C-Mon & Kypski heeft daar een praktische oplossing voor: “We hebben de partijen van Where The Wild Things Are uitgeschreven en geven dat aan de beiaardier van de Dom. Die speelt dat voor ons en dat nemen we op. Ja, heel Utrecht zal een voorproefje krijgen, maar we verwachten niet dat iedereen daar op gaat letten. Repeteren met het draaiorgel doen we op precies dezelfde manier en op 14 september laten we het resultaat horen.”

Spelen met de Dom is voor Akkermans niet nieuw: “Met ons debuut hebben we hetzelfde geintje gedaan. Alleen waren de partijen toen niet zo complex als nu.” Spelen met een draaiorgel stond al langer in de planning, maar kon om praktische redenen niet doorgaan: “Wij liepen al langer het idee om ons nummer Circus te doen met een draaiorgel. Daarvoor zochten we contact met Museum van Speelklok tot Pierement. De mensen daar waren hartstikke enthousiast, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen omdat het draaiorgel te groot was voor de Tivoli, Melkweg en Effenaar. Daar hebben we op het Domplein geen last van.”

Akkermans beseft dat hij niet voor het makkelijkste soort optreden kiest: “We hebben een half uur om op te bouwen en er komt aardig wat bij kijken. Er staan speakers op het Domplein die het geluid van de klokken met een vertraging laat horen. Zo trekken we het geluid gelijk. Het draaiorgel hoeven we niet te bedienen; dat werkt op een accu. Nee, we gaan niet met een centenbakje rond. Dat hoort meer bij die stomme hoempamuziek. Ons orgel laat Balkanmuziek horen. Dan klinkt het opeens gaaf”, zegt Akkermans.

Met gastoptredens van Wouter Hamel en trompettist Kyteman op Utrecht Uitfeest, zou je bijna gaan denken dat C-Mon & Kypski niet meer toekomen aan het schrijven van nieuw materiaal. Het tegendeel blijkt waar. Akkermans: “Wij hebben al wat nieuwe tracks opgenomen. Uitfeest is ons laatste optreden voor dit jaar. Daarna trekken we ons terug in donkere holen en gaten om te overwinteren. Het nieuwe album moet dan in het voorjaar van komend jaar af zijn. Dan gaan we verzinnen hoe we dat live moeten presenteren.” C-Mon & Kypski ‘The Musical’? Akkermans: “Wij hebben een schijthekel aan musicals.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12